Τελευταία Νέα

Μέσω της Αυστραλίας η «έκρηξη» των επενδύσεων υδρογόνου αξίας 11 τρισ. δολ.

Μέσω της Αυστραλίας η «έκρηξη» των επενδύσεων υδρογόνου αξίας 11 τρισ. δολ.
Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο δεσμεύτηκε πρόσφατα να επενδύσει 9 δισ. ευρώ σε τεχνολογία υδρογόνου

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε μια στρατηγική για το υδρογόνο και χαιρετίστηκε ως η πιο φιλόδοξη πρακτική, καθώς έθεσε σχέδια για την 40 GW ηλεκτρολυτών εντός των συνόρων της περιοχής και επίσης υποστηρίζει την ανάπτυξη άλλων 40 GW πράσινου υδρογόνου σε γειτονικές χώρες που έχουν την ικανότητα να εξάγουν την περιφερειακή μονάδα παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Oilprice, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθήσει γρήγορα την ανάπτυξη ορισμένων από τα μεγαλύτερα αιολικά και ηλιακά έργα του κόσμου που στοχεύουν στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου και ανέρχονται σε 11 τρισ. δολάρια.

Το σχέδιο

Την περασμένη εβδομάδα, η Canberra ανακοίνωσε σχέδια για ένα μεγάλο έργο στο Ασιατικό Κέντρο Ανανεώσιμης Ενέργειας (AREH). Η κίνηση αυτή θα επιταχύνει την ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας 15.000MW για την παραγωγή υδρογόνου και αμμωνίας και εξαγωγή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με σχέδια να κλιμακώσει τα έως και 26.000 MW, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη στο είδος του στον κόσμο.

Πράσινο υδρογόνο

Ο διευθυντής του έργου της AREH, Brendan Hammond αναφέρει ότι το έργο των 15.000 MW είναι το πρώτο της AREH, με σχέδια να επεκταθεί σε 26.000 MW υβριδικού ανέμου και ηλιακής ενέργειας που θα τροφοδοτήσει ηλεκτρολύτες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας.

Η πρώτη φάση του έργου Kalbarri στοχεύει στην άμεση ανάμειξη του υδρογόνου με φυσικό αέριο λόγω των προκλήσεων μεταφοράς ακατέργαστου υδρογόνου. Το AREH έχει ένα σημαντικό προηγούμενο: Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε μία από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε με επιτυχία την έγχυση υδρογόνου στο δίκτυο, αναμειγνύοντας ουσιαστικά το αέριο υδρογόνο με το φυσικό αέριο σε αναλογία 1: 4. Αυτό μπορεί να ακούγεται μέτριο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ένα μείγμα όγκου 20% επιτρέπει στους πελάτες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες συσκευές φυσικού αερίου χωρίς να χρειάζονται σημαντικές προσαρμογές. Η ITM Power εκτιμά ότι ένα μείγμα φυσικού αερίου / υδρογόνου παρόμοιων διαστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 6 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Η Αυστραλία σχεδιάζει να ολοκληρώσει αυτήν τη φάση της πράσινης στρατηγικής υδρογόνου σε μόλις δύο χρόνια.

Αλυσίδα εφοδιασμού με υδρογόνο στην Ιαπωνία

Η Εφοδιαστική Αλυσίδα Υδρογόνου (HESC) είναι ένα κοινό έργο Ιαπωνίας-Αυστραλίας που στοχεύει στην παραγωγή άφθονου και προσιτού καυσίμου για την Ιαπωνία. Ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών υδρογόνου της Αυστραλίας θα κατευθυνθεί προς την Ιαπωνία, μια χώρα της οποίας το ορεινό έδαφος και η ακραία σεισμική δραστηριότητα το καθιστούν ακατάλληλο για την ανάπτυξη βιώσιμης ανανεώσιμης ενέργειας. Η αλυσίδα εφοδιασμού με υδρογόνο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια διαρκή παροχή υγρού υδρογόνου από την Αυστραλία, που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στην Ιαπωνία.

Το παράδειγμα της Γερμανίας

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο δεσμεύτηκε πρόσφατα να επενδύσει 9 δισ. ευρώ σε τεχνολογία υδρογόνου, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει τον άνθρακα και να μειώσει τις εκπομπές CO2. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να κατασκευαστεί μια ικανότητα ηλεκτρόλυσης 5.000 MW έως το 2030 και άλλα 5.000 MW έως το 2040 κατά την επόμενη δεκαετία για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης