Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σ.Φάμελλος: Η χρεοκοπία των ΑΠΕ αποδεικνύει ότι ο πιο πράσινος πρωθυπουργός είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο

Σ.Φάμελλος: Η χρεοκοπία των ΑΠΕ αποδεικνύει ότι ο πιο πράσινος πρωθυπουργός είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο
Ομιλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης
Την απουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τη Βουλή και την άρνησή του να απαντήσει για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που δημιούργησε ο ίδιος, στηλίτευσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σήμερα, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για το θέμα.
«Γινόμαστε, για άλλη μία φορά, μάρτυρες απαξίωσης του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου εκ μέρους του κυρίου Χατζηδάκη. Υποτιμά όμως, σήμερα, με την απουσία του και τον ορισμό του παντελώς αναρμόδιου Υφυπουργού, κυρίου Ταγαρά, και τους παραγωγούς και συνολικά την αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αποδεικνύει επιπλέον, δια της απουσίας του, ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) αποτελεί αποκλειστικά δική του προσωπική και πολιτική ευθύνη.
Η επιλογή του να ορίσει τον κύριο Ταγαρά σήμερα φαίνεται ότι θέλει να μάς θυμίσει την προηγούμενη θητεία του σημερινού Υφυπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2014, όπου το έλλειμα του Ειδικού Λογαριασμού έφτασε στα 800 εκατ. ευρώ, ποσό που «κληροδότησε» η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015».

«Ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα υπέρογκο έλλειμμα, κοντά στο 1 δισ. ευρώ, κλίμα αναξιοπιστίας και ανασφάλειας για τους επενδυτές και συνεπώς έναν «επενδυτικό χειμώνα» για τις ΑΠΕ. Αντιθέτως, η, κατ’ εσάς μόνο, «αντιαναπτυξιακή» και «αντιεπενδυτική» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που κατάφερε να καταστήσει τον ΕΛΑΠΕ πλεονασματικό, να αντιστρέψει το κλίμα αναξιοπιστίας, να θεσμοθετήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ενίσχυση των επενδύσεων, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ασφάλειας δικαίου και να φέρει «επενδυτική άνοιξη» στις ΑΠΕ. Εσείς καταφέρατε, σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, να χρεοκοπήσετε τον ΕΛΑΠΕ, που, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, αναμένεται με τα τελευταία στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ το έλλειμμα στο τέλος του έτους να φτάσει στα 287,6 εκατ. ευρώ ενώ μελέτη της ΡΑΕ προβλέπει, αν δε ληφθούν μέτρα, να εκτιναχθεί στο 1 δισ. ευρώ, το 2022, ακόμη πιο πάνω δηλαδή από αυτό που παραλάβαμε το 2015», δήλωσε στη συνέχεια.

Αποτελεί τεράστια ειρωνεία, όπως τόνισε, η κυβέρνηση που κατάργησε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τους δασικούς χάρτες, η κυβέρνηση που νομοθέτησε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο-έγκλημα και προωθεί την καύση απορριμμάτων και τώρα χρεοκοπεί το λογαριασμό των ΑΠΕ να διατείνεται ότι είναι «πράσινη» και ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πιο «πράσινος» Πρωθυπουργός, πρόκειται για το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι το υφιστάμενο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ δεν οφείλεται στην πανδημία, όπως προσπαθεί να ισχυριστεί ο κύριος Χατζηδάκης, αλλά για ένα πρόβλημα που προηγείται του κορονοϊού. «Πρόκειται για κάτι που είχαμε προειδοποιήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο κύριος Χατζηδάκης προσπάθησε να «κρύψει» την κατά περίπου 20% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την οποία επιβάρυνε τους πολίτες και τους επαγγελματίες/επιχειρηματίες αμέσως μόλις ανέλαβε στο ΥΠΕΝ. Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να ισοσκελίσει τον ΕΛΑΠΕ χωρίς μάλιστα να αυξηθούν καθόλου οι τιμές ηλεκτρισμού την περίοδο 2015-2019».

Στάθηκε επιπλέον στο γεγονός ότι, μαζί με την ευθύνη του ελλείμματος, ο κύριος Χατζηδάκης φέρει και την ευθύνη για τα υπερκέρδη των προμηθευτών, τους μήνες της πανδημίας, όπως και την παράλληλη ευθύνη της άρνησής του να λάβει μέτρα για τη στήριξη των πιο αδύναμων, ειδικά την περίοδο της πανδημίας που πρέπει όλοι να μείνουμε σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς, και να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών στην ενέργεια.

«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ο κύριος Χατζηδάκης επέλεξε να απορρίψει όσες προτάσεις κάναμε για τη διασφάλιση πρόσβασης ειδικά των πιο αδύναμων στην ενέργεια, όπως και επέλεξε να αναφέρει ως «μπαταχτσήδες» τους συμπολίτες μας που αδυνατούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Φαίνεται όμως τελικά ότι «μπαταχτσής» είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν στηρίζει τις παραγωγικές δυνάμεις και την κοινωνία αλλά δημιουργεί «ευκαιρίες» και «οφέλη» μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ παρέλαβε έναν πλεονασματικό λογαριασμό και τον έκανε μέσα σε ένα χρόνο ελλειμματικό. Να ποιοι είναι οι πραγματικοί μπαταχτσήδες.

Άρχισαν στη συνέχεια τη δημιουργική λογιστική αλλά και τα πάρτι με τους κολλητούς. Γιατί μόνο λίγοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ωφελούνται από τις πολιτικές του κυρίου Χατζηδάκη ενώ, ζημιωμένοι βγαίνουν όλοι οι καταναλωτές αλλά και όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ».
«Εμείς δεν ανησυχούμε για την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί όπως και ο λαός μας, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Αλλά ανησυχούμε για την καθυστέρηση στην οποία καταδικάζετε τη χώρα μας. Οφείλετε τέλος να πείτε δημόσια ποιους εξυπηρετείτε με αυτή την πολιτική!».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης