Τελευταία Νέα
Διεθνή

To εμβόλιο της Pfizer: «Μία μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα»

To εμβόλιο της Pfizer: «Μία μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα»
Οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν ήδη σημειώσει άνοδο αφού ο Biden κλήθηκε ως νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το Σαββατοκύριακο

Η Pfizer ανακοίνωσε τη χθες πως το εμβόλιο κορονοϊού εξελίχθηκε 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19 μεταξύ εκείνων που δεν είχαν στοιχεία προηγούμενης μόλυνσης.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι φαρμακοποιοί και τα ερευνητικά κέντρα προσπαθούν να παραδώσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας που έχει στοιχίσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.
Οι επιστήμονες ελπίζουν για ένα εμβόλιο που θα είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο Dr. Anthony Fauci, δήλωσε ότι ένα αποτελεσματικό 50% ή 60% θα ήταν αποδεκτό.

Άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές

Οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν ήδη σημειώσει άνοδο αφού ο Biden κλήθηκε ως νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το Σαββατοκύριακο. Επιταχύνθηκαν γρήγορα στις ειδήσεις για τα εμβόλια, με τον Βιομηχανικό Μέσο όρο του Dow Jones να αυξάνεται κατά 3% στο κλείσιμο των συναλλαγών της Δευτέρας.

Τα μελλοντικά συμβόλαια των Η.Π.Α. αυξήθηκαν στα ύψη. Τα συμβόλαια στο Βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones σημείωσαν άνοδο 1.646 μονάδες, υποδηλώνοντας άνοιγμα κέρδους πάνω από 1.630 μονάδες. Μέχρι αργά το πρωί, ο Dow σημείωσε αύξηση πάνω από 1.000 μονάδες, αύξηση 3,7%.

Οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών και κρουαζιερόπλοιων σημείωσαν άνοδο στις εμπορικές συναλλαγές - με ορισμένες μετοχές να αυξάνονται κατά 20% και 30%. Και οι δύο βιομηχανίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την παγκόσμια κρίση υγείας καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η εστίαση συνεχίζουν να πλήττουν τη ζήτηση.

Προκλήσεις διανομής

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, η Pfizer και η BioNTech αναμένεται να παράγουν έως και 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. Παρόλο που οι εταιρείες δεν έλαβαν χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την έρευνα και την ανάπτυξη του φαρμάκου, κατέληξαν σε συμφωνία σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο για την παροχή 100 εκατομμυρίων δόσεων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος της επιχείρησης Trump Warp Speed. Αυτά τα χρήματα βοηθούν στην κατασκευή και τη διανομή.

Τα σχέδια για την παράδοση εκατοντάδων εκατομμυρίων εμβολίων κορανοϊού σε όλο τον κόσμο εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την διανομή εν μέρει λόγω της ανάγκης αποθήκευσης και μεταφοράς τους σε υπερψύχτηκα δοχεία.


Περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις αναμένονται το 2021

Ο Μπούρλα είπε στο CNN ότι η Pfizer αναμένει να έχει 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως φέτος και 1,3 δισεκατομμύρια το επόμενο έτος.

«Ποιος θα πάρει αυτό το εμβόλιο; Έχουμε δύο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής. Η μία είναι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπόρλα. «Εκείνοι που προτιμούμε να χρησιμοποιούμε κυρίως για Αμερικανούς.»

Ο Μπούρλα πρόσθεσε ότι μια δεύτερη σειρά στην Ευρώπη θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εμβολίων για τον υπόλοιπο κόσμο. «Έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις με πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο και έχουν κάνει παραγγελίες. Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες» δήλωσε ο Μπούρλα.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus χαιρέτισε την είδηση ​​ως «ενθαρρυντική» λίγο μετά την προειδοποίηση ότι ο κόσμος «μπορεί να είναι κουρασμένος από το Covid-19. Αλλά δεν μας κουράζει.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης