Πετρέλαιο

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο καθώς το εμβόλιο θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των lockdowns

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο καθώς το εμβόλιο θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των lockdowns
Στα 43 δολ. κινείται το Brent και στα 41 δολ. το αργό
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη 10/11/2020, καθώς οι ελπίδες ότι ένα εμβόλιο COVID-19 θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα ξεπέρασε τον αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση καυσίμων που προκάλεσαν τα νέα lockdowns για τον περιορισμό του ιού.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν 2,10%, στα 43,29 $ ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 2,23%, στα 41,19 $.
Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 8% τη Δευτέρα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη τους σε περισσότερους από πέντε μήνες αφού οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι η πειραματική τους θεραπεία COVID-19 ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματική με βάση τα αρχικά αποτελέσματα των δοκιμών.
Η μαζική διάθεση, ωστόσο, είναι πιθανό να χρειασθεί μήνες και να υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις.
"Ένα βιώσιμο εμβόλιο αλλάζει ξεκάθαρα το παιχνίδι για το πετρέλαιο - μια αγορά όπου η μισή ζήτηση προέρχεται από την κίνηση ανθρώπων και πραγμάτων", ανέφερε η JP Morgan σε report.

Ο ΟΠΕΚ

Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης από τα  σχόλια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος τη Δευτέρα δήλωσε ότι ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το σύμφωνο εφοδιασμού τους εάν η ζήτηση μειωθεί πριν την διάθεση του εμβολίου.
Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να μειώσει την προσφορά κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο και στη συνέχεια να μειώσει τις περικοπές κατά περίπου 2 εκατομμύρια bpd τον Ιανουάριο.

Κινητικότητα

Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στη ζήτηση καυσίμων, τα lockdowns στην Ευρώπη καθώς και η αύξηση της παραγωγής της Λιβύης, κράτησαν τις τιμές υπό έλεγχο.
Η κυκλοφορία στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη μειώθηκε απότομα τον Νοέμβριο μετά από μια κορύφωση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που παρασχέθηκαν στο Reuters από την εταιρεία τεχνολογίας τοποθεσίας TomTom για την κινητικότητα μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Πολωνία είχαν τα αυστηρότερα lockdowns στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον δείκτη αυστηρότητας της Οξφόρδης που αξιολογεί δείκτες όπως το κλείσιμο σχολείων και εργασιακών χώρων και τις απαγορεύσεις ταξιδιών.

Παραγωγή

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή της Λιβύης έχει αυξηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο bpd τις τελευταίες ημέρες από 100.000 bpd στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι πιθανό να είναι περίπου 96 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους χειμερινούς μήνες προτού αυξηθεί στα 101 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2021, φτάνοντας στα επίπεδα στα τέλη του 2019, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Russel Hardy στη σύνοδο κορυφής του Reuters Commodities.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης