Η Eni και η HitecVision δημιουργούν κοινή επιχείρηση ανανεώσιμης ενέργειας με στόχο το 1GW στη Νορβηγία

Η Eni και η HitecVision δημιουργούν κοινή επιχείρηση ανανεώσιμης ενέργειας με στόχο το 1GW στη Νορβηγία
H κοινή επιχείρηση στοχεύει στην εγκατάσταση 1 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030
Ο νορβηγικός όμιλος private equity HitecVision και η ιταλική Eni έχουν δημιουργήσει μια κοινή επιχείρηση για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη σκανδιναβική περιοχή, βασιζόμενοι στην υπάρχουσα συνεργασία τους στο πετρέλαιο, ανακοίνωσαν την Τετάρτη 11/11/2020.
Η επιχείρηση Vaargroenn, που ανήκει κατά 69,6% στην Eni, στοχεύει στην εγκατάσταση 1 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, αρχικά στοχεύοντας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια σε ένα προσεχή διαγωνισμό στη Νορβηγία.

"Αυτό θα συνεπαγόταν επένδυση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οπότε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά", δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vaargroenn Olav Hetland.
Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης, αλλά παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς και πιέζει να αυξήσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών για να καλύψει την αναμενόμενη αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων.
Η χώρα διαθέτει ήδη τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Ανεμογεννήτριες

Η Vaargroenn θα μπορούσε να κατασκευάσει σταθερές και πλωτές ανεμογεννήτριες στα ανοικτά της Νορβηγίας και στο μέλλον θα εξετάσει επίσης την αιολική ενέργεια ξηράς στις σκανδιναβικές χώρες, δήλωσε ο Hetland, ο οποίος προηγουμένως ήταν υπεύθυνος για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Νορβηγίας, Statkraft.
Η Νορβηγία άνοιξε δύο υπεράκτιες περιοχές αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης μιας κατάλληλης για σταθερές ανεμογεννήτριες κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων της με τη Δανία.
«Αυτή η νέα κοινοπραξία αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της Eni για την απαλλαγή από τον άνθρακα και συμβάλλει στην πρόοδο της πορείας μετασχηματισμού μας προς την πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία», δήλωσε ο Massimo Mondazzi, ο οποίος ηγείται του νέου τμήματος της Eni που εστιάζει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Eni στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2050, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από εξευγενισμένα προϊόντα, όπως ντίζελ ή βενζίνη, όταν χρησιμοποιούνται από τους πελάτες της για την οδήγηση αυτοκινήτων. Η υπάρχουσα κοινοπραξία της HitecVision και της Eni, Vaar Energi, είναι μια επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου που ιδρύθηκε το 2018 με την ίδια δομή ιδιοκτησίας. Η Vaar Energi εκμεταλλεύεται διάφορα πεδία από τη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένης του πεδίου Goliat στην Αρκτική.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης