Πετρέλαιο

ΙΕΑ: Το εμβόλιο για τον COVID δεν θα αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου το α' 6μηνο του 2021 - Οι προκλήσεις

ΙΕΑ: Το εμβόλιο για τον COVID δεν θα αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου το α' 6μηνο του 2021 - Οι προκλήσεις
Το έργο της εξισορρόπησης της αγοράς θα σημειώσει αργή πρόοδο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΙΕΑ

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε σήμερα την παγκόσμια πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου για το 2020 και είπε ότι δεν αναμένει ότι η προοπτική ενός εμβολίου για τον κορονοϊού θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση «μέχρι το επόμενο έτος».

Στην τελευταία μηνιαία έκθεση, ο ΙΕΑ υπογράμμισε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 8,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος. Αυτό αντικατοπτρίζει μια πτωτική αναθεώρηση 0,4 εκατομμυρίων βαρελιών από την αξιολόγηση του περασμένου μήνα.

Ο Οργανισμός ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι περικόπτει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του σχετικά με τα αδύναμα ιστορικά δεδομένα και την επανεμφάνιση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το 2021

Για το επόμενο έτος, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αντιπροσωπεύοντας μια ανοδική αναθεώρηση 0,3 εκατομμυρίων βαρελιών από τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν τρεις διαδοχικές συναλλαγές κέρδους από τότε που η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν τη Δευτέρα (9/11) ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 90%.

Αν και οι προκλήσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται, οι αγορές πετρελαίου χαιρέτισαν τα νέα, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση ενέργειας τους επόμενους μήνες. «Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε πώς και πότε τα εμβόλια θα επιτρέψουν την επανάληψη της φυσιολογικής ζωής. Προς το παρόν, οι προβλέψεις μας δεν προβλέπουν σημαντικό αντίκτυπο στο πρώτο εξάμηνο του 2021», δήλωσε ο IEA.

Συνάντηση του OPEC+ και οι προκλήσεις 

H τελευταία έκθεση του ΙΕΑ έρχεται στη δημοσιότητα λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του OPEC+ (1η Δεκεμβρίου). Ενόψει της συνεχιζόμενης αδιάφορης παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, ο Οργανισμός συμφώνησε σε μείωση ρεκόρ της προσφοράς 9,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από την 1η Μαΐου. Η περικοπή στη συνέχεια μειώθηκε στα 7,7 εκατομμύρια τον Αύγουστο και ο ΟΠΕΚ + δήλωσε ότι σχεδιάζει περαιτέρω μείωση του χρόνου.

«Με ένα εμβόλιο Covid-19 που είναι απίθανο να οδηγήσει στη διάσωση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου για κάποιο χρονικό διάστημα, ο συνδυασμός της ασθενέστερης ζήτησης και της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου παρέχει ένα δύσκολο σκηνικό στη συνάντηση των χωρών του Οργανισμού. Αν δεν αλλάξουν τα θεμελιώδη στοιχεία, το έργο της εξισορρόπησης της αγοράς θα σημειώσει αργή πρόοδο» υπογράμμισε ο ΙΕΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης