Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Πώς τα διεθνή lockdown επηρεάζουν την ζήτηση πετρελαίου - Σε αχαρτογράφητα ύδατα το α΄6μηνο του 2021

Πώς τα διεθνή lockdown επηρεάζουν την ζήτηση πετρελαίου - Σε αχαρτογράφητα ύδατα το α΄6μηνο του 2021
Αμφιλεγόμενο το α' 6μηνο του 2021 παρά τις διαβεβαιώσεις για χρήση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό

Δεδομένων των μαζικών lockdowns που έχουν επιβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω του σφοδρού β’ κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, η ζήτηση πετρελαίου απειλείται εκ νέου.Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει μετά την κατάρρευση στις αρχές του έτους, και κυμαίνονται γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι, όμως οι φόβοι για τη ζήτηση παραμένουν.

Παράλληλα, όμως το περιβάλλον της ΙΕΑ δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη υποβάθμιση των προβλέψεων και διατηρεί σιγή ιχθύος.

Σχετικά με τη νίκη Biden στις εκλογές των ΗΠΑ, αυτό που αναμένουν στην ΙΕΑ είναι η έκβαση στη Γερουσία, η οποία θα παίξει βαρυσήμαντο ρόλο.
Εάν εκείνη μείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, το σχέδιο Biden για χαμηλή χρήση άνθρακα, θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στη νομοθεσία αυτή.

Η ΙΕΑ διατήρησε τη σταθερή την πρόβλεψή της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020 και 2021 στην μηνιαία έκθεση του Οκτωβρίου, πριν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καμπανάκι από τον OPEC

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει πιο αργά απ’ ότι προβλεπόταν, το 2021, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 6,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το επόμενο έτος, στα 96,26 εκατομμύρια bpd.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη της αύξησης είναι μειωμένη κατά 300.000 bpd απ’ ό, τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα.

Στην έκθεση του ΟΠΕΚ αναφέρεται ότι η απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να κλείσουν την εστίαση και να ενθαρρύνουν την τηλεργασία θα αποτελέσει πλήγμα στη ζήτηση καυσίμων για το υπόλοιπο του 2020, με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά πετρελαίου να παραμένει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του, θα υπάρξει κώλυμα στην ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου και μάλιστα, οι περιορισμοί στις μεταφορές και η μειωμένη ζήτηση βιομηχανικών καυσίμων υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα του 2021.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι «ένα αποτελεσματικό και ευρέως διανεμόμενο εμβόλιο» θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021, αν και μια πηγή του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη στις προβλέψεις.

Τέλος, ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψη για αύξησης της ζήτησης το 2021 από τα αρχικά 7 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο και επιπλέον, μείωσε περαιτέρω την εκτίμησή του για τη φετινή μείωση της χρήσης πετρελαίου σε 9,75 εκατομμύρια bpd, από 9,47 εκατομμύρια bpd.  

H αναθεωρημένη οπτική του ΙΕΑ και το εμβόλιο

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε σήμερα την παγκόσμια πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου για το 2020 και είπε ότι δεν αναμένει ότι η προοπτική ενός εμβολίου για τον κορονοϊό θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση «μέχρι το επόμενο έτος».

Στην τελευταία μηνιαία έκθεση, ο ΙΕΑ υπογράμμισε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 8,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια πτωτική αναθεώρηση 0,4 εκατομμυρίων βαρελιών από την αξιολόγηση του περασμένου μήνα.

Ο Οργανισμός ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι περικόπτει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του σχετικά με τα αδύναμα ιστορικά δεδομένα και την επανεμφάνιση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το 2021

Για το επόμενο έτος, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αντιπροσωπεύοντας μια ανοδική αναθεώρηση 0,3 εκατομμυρίων βαρελιών από τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν τρεις διαδοχικές ανόδους  από τότε που η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν τη Δευτέρα (9/11) ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 90%.

Αν και οι προκλήσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται, οι αγορές πετρελαίου χαιρέτισαν τα νέα, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση ενέργειας τους επόμενους μήνες. «Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε πώς και πότε τα εμβόλια θα επιτρέψουν την επανάληψη της φυσιολογικής ζωής. Προς το παρόν, οι προβλέψεις μας δεν προβλέπουν σημαντικό αντίκτυπο στο πρώτο εξάμηνο του 2021», δήλωσε ο IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης