Χρηματιστήριο & Αγορές

Διόρθωση σε Wall στις 3530 μονάδες ο S&P - Επιμένουν ανοδικά τα βιομηχανικά commodities

Διόρθωση σε Wall στις 3530 μονάδες ο S&P - Επιμένουν ανοδικά τα βιομηχανικά commodities
Fauci: Το εμβόλιο θα βοηθήσει σηματικά αλλά δεν θα εξουδετερώσει πλήρως την πανδημία
Διορθωτικές κινήσεις στην Wall με τον S&P στο -1,24% στις 3.528, τον DOW στα όρια του 29.000 μονάδων -1,34% και το NASDAQ στις 11.694  - 0,78%.
Αντίστοιχα στην Ευρώπη ο DAX έκλεισε στο -1,24% στις 13.052 μονάδες.
Παράλληλα επιμένει η ανοδική κινηση στα μέταλλα, αλουμίνιο 1930 δολ/τόνος , χαλκός 7.000 δολ/τόνος, ενώ το φυσικό αέριο είναι σταθερά στα 3.000 δολ/mmbtu.

Οι δείκτες υποχωρούν από τα υψηλά οκτώ μηνών καθώς η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων χτύπησε τα 95 τρισ δολάρια συα υψηλά της εβδομάδας που διανύουμε.
Η περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας εν μέσω των διαδοχικών ρεκόρ στα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες πυροδοτεί ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Η αρχική αισιοδοξία για ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 που οδήγησε σε ξέφρενο ράλι τις αγορές στην αρχή της εβδομάδας έχει πλέον εξανεμιστεί καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν σταδιακά τις προκλήσεις που δημιουργεί η μαζική παραγωγή και διανομή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στο μέτωπο της πανδημίας παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που προκάλεσε παγκοσμίως η ανακοίνωση της Pfizer/Biontech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού αλλά και μια σειρά ελπιδοφόρων μηνυμάτων και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών, η επιδημία εξακολουθεί να σαρώνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου η έξαρση των κρουσμάτων είναι τέτοια που ασκεί μια άνευ προηγουμένου πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας, τα οποία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Επιδεινώνεται ο COVID στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η επιδημία φαίνεται πως ξεφεύγει καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας - περισσότερες από 144.000 μολύνσεις – ενώ αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε και στον αριθμό των νοσηλευομένων που έχουν ξεπεράσει τους 65.000.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων) να καλεί τους Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα αυτοπροστασίας καθώς όλοι οι δείκτες σχετικά με την επιδημία κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.
Ήδη η Ιταλία κινείται στην κατεύθυνση του γενικού lockdown, κάτι που έχει συμβεί σε Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελλάδα, κοκ, ενώ εντύπωση προκαλούν οι εικόνες αφενός από τη Νάπολη όπου ιδιωτικά αυτοκίνητα βρίσκονται παρκαρισμένα έξω τις εισόδους νοσοκομείων έτσι ώστε ασθενείς να λάβουν οξυγόνο μέσα από τα παράθυρα των οχημάτων τους και αφετέρου με τη μεταφορά ασθενών από τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο προς τη Γερμανία όπου υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Ανησυχητικά όμως είναι τα νέα είναι και από την Ινδία, όπου καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων στο Νέο Δελχί με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για το γ’ κύμα της επιδημίας και να εκφράζουν τους φόβους για έξαρση κρουσμάτων μετά από μια μεγάλη ινδουιστική γιορτή που είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο.
Αντιθέτως, η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο στην Κίνα, καθώς καθημερινά αναφέρονται ελάχιστα κρούσματα ενώ και ο αριθμός των νεκρών είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης