Διεθνή

ΗΠΑ: Νικητής και στην Αριζόνα ο Biden – Διαθέτει 290 εκλέκτορες έναντι 217 του Trump

ΗΠΑ: Νικητής και στην Αριζόνα ο Biden – Διαθέτει 290 εκλέκτορες έναντι 217 του Trump
Είναι η δεύτερη φορά σε περισσότερα από 70 χρόνια που η Αριζόνα περνά στους Δημοκρατικούς
Νικητής και στην Πολιτεία της Αριζόνα αναδείχθηκε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden, ο οποίος κατάφερε μια μεγάλη ανατροπή στην εν λόγω Πολιτεία που θεωρείται προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων.
Άλλωστε είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τουλάχιστον 70 χρόνια που η Αριζόνα περνά στα χέρια των Δημοκρατικών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο Biden λαμβάνει το 49,4% των ψήφων (1.668.684) έναντι 49,1% του Trump (1.657.250 ψήφοι) και άρα παίρνει τους 11 εκλέκτορες της Πολιτείας.
Πλέον ο Biden διαθέτει 290 εκλέκτορες – έναντι 217 του Trump – και πλέον περιμένει τα τελικά αποτελέσματα από τις Πολιτείες της Νότιας Καρολίνα και της Τζόρζια, τα οποία όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν το νικητή παρά ενδεχομένως τις ισορροπίες στη Γερουσία όπου αυτή τη στιγμή προηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι με 50 έναντι 48 των Δημοκρατικών.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν την πλειοψηφία με 219 έδρες έναντι 202 των Ρεπουμπλικάνων.
Σε εθνικό επίπεδο ο Biden έλαβε το 50,9% των ψήφων (77.491.345) έναντι 47,5% του Trump (72.307.888 ψήφοι), δηλαδή πέτυχε μια καθαρή νίκη με τη μεταξύ τους διαφορά να ξεπερνά τις 5 εκατομμύρια ψήφους.
Image
Image
Καταγγέλλει νοθεία ο Trump αλλά δεν πείθει

Παρά τη διαφορά των 5 εκατομμυρίων ψήφων, ο Trump επιμένει να κάνει λόγο για εκλογική νοθεία και εκλογική απάτη και για αυτό το λόγο ζητά την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε αρκετές Πολιτείες.
Πάντως, αρκετοί αξιωματούχοι, ανάμεσα τους και Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρίζουν πως δεν προκύπτουν στοιχεία για σοβαρές παρατυπίες ή νοθεία.
Η ανακαταμέτρηση με το χέρι σε πάνω από έξι κομητείες, ανάμεσά τους τη Μαρικόπα, όπου ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι της Αριζόνας, έδειξε απειροελάχιστες διαφορές, διαβεβαίωσε το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών της εν λόγω Πολιτείας.
Πολλοί φορείς αρμόδιοι για τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στις ΗΠΑ τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποίησαν χθες Πέμπτη 12/11 πως δεν υπάρχει «ουδεμία απόδειξη» ότι χάθηκαν ή ότι αλλοιώθηκαν ψηφοδέλτια, ή ότι υπήρξε πειρατεία συστημάτων πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκαν στην καταμέτρηση.

Νέο χαστούκι στον Trump - Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου οι πιο ασφαλείς στην ιστορία των ΗΠΑ

«Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν οι πιο ασφαλείς στην ιστορία των ΗΠΑ» ανέφεραν οι πολιτειακοί και εθνικοί φορείς αυτοί, αρμόδιοι για την ορθή διεξαγωγή της διαδικασίας, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA), η οποία διοικητικά υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.
«Δεν υπάρχει ουδεμία απόδειξη πως οποιοδήποτε σύστημα ψηφοφορίας διέγραψε, έχασε ή αλλοίωσε ψηφοδέλτια, ή ότι υπέστη πειρατεία καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Μολονότι γνωρίζουμε ότι η εκλογική διαδικασία μας έγινε αντικείμενο διάφορων αβάσιμων ισχυρισμών και εκστρατειών παραπληροφόρησης, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και στην ακεραιότητα των εκλογών μας», τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς.
Σημειώνεται πως ο Trump αναπαρήγαγε μέσω Twitter ένα «δημοσίευμα» κατά το οποίο ένα από τα συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκε στην καταμέτρηση, γνωστό με την ονομασία Dominion, «έσβησε» 2,7 εκατομμύρια ψήφους υπέρ του σε όλη τη χώρα κι έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες από αυτές στον Δημοκρατικό αντίπαλό του Joe Biden στην Πενσιλβάνια και σε άλλες πολιτείες-κλειδιά.
Την πληροφορία αυτή διέψευσαν οι εκλογικές αρχές στην Πενσιλβάνια και η εταιρεία που έχει δημιουργήσει το σύστημα αυτό, η Dominion Voting Systems.
Η ανακοίνωση των φορέων αντικρούει τους ισχυρισμούς Trump περί εκλογικής νοθείας.

Πενσιλβάνια: Αίτημα των αρχών να απορριφθεί η προσφυγή Trump

Και ενώ όλοι οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως δεν υπήρξε καμία νοθεία κατά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι αρχές της Πενσιλβάνια ζήτησαν από τον ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την προσφυγή της εκστρατείας του Trump, η οποία ζητούσε να μην επικυρωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.
Οι δικηγόροι του υπουργείου Εσωτερικών της Πενσιλβάνια και επτά κομητειών της Πολιτείας, με τη δική τους προσφυγή ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου ζητούν να μην γίνει δεκτό το αίτημα του Trump.
Υπενθυμίζεται ότι ο Biden κέρδισε με 49,9% (3.403.925 ψήφους) έναντι 49% του Trump (3.343.692) και στις επτά κομητείες της Πολιτείας.

Επιμένει να αρνείται ο Trump – Ρωγμές και στους Ρεπουμπλικάνους

Πάντως και παρά τις αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την επιχειρηματολογία του περί νοθείας, ο Trump αρνείται να αναγνωρίσει τη νίκη του Biden.
Η κίνηση αυτή του Trump περιπλέκει ωστόσο τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου 2021.
Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί τάσσονται υπέρ της προσπάθειας του Trump να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Biden, αν και χθες Πέμπτη 12/11 ορισμένοι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι όπως ο κυβερνήτης του Οχάιο, Mike DeWine, ο κυβερνήτης του Νιου Χαμσάιρ Chris Sununu και ο Karl Rove πρώην κορυφαίος σύμβουλος του τέως προέδρου George W. Bush, υποστήριξαν πως ο Biden πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αλλά και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υπογράμμισαν πως η κυβέρνηση Trump πρέπει να επιτρέψει στον Biden να λαμβάνει τις καθημερινές ενημερώσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πως θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.
Αποτελεί άγραφη παράδοση στις ΗΠΑ ο εκλεγμένος πρόεδρος να λαμβάνει ενημερώσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών, να ενημερώνεται για τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα προτού αναλάβει την εξουσία.
«Δεν το θεωρώ κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Είναι απλά μέρος της μεταβίβασης της εξουσίας.
Κι αν πράγματι κερδίσει στο τέλος, πρέπει να είναι σε θέση να κινηθεί με ταχύτητα από την αρχή» της θητείας του, δήλωσε ο γερουσιαστής John Cornyn, θέση με την οποία διαφώνησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy.
«Δεν είναι πρόεδρος αυτή τη στιγμή.
Δεν ξέρω αν θα είναι την 20ή Ιανουαρίου», ανέφερε ο McCarthy για τον Biden.

Η Κίνα συνεχάρη τελικά τον Biden για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ

Η Κίνα συνεχάρη τον Joe Biden για την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, μία εβδομάδα σχεδόν μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών.
«Σεβόμαστε την επιλογή του αμερικανικού λαού.
Απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας στον κ. Biden και στην (νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο) κα. Harris», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Wang Wenbin.
«Την ίδια ώρα, εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών θα επιβεβαιωθούν με βάση τον νόμο και τις σχετικές διαδικασίας», τόνισε.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης