Περιβάλλον

Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα πλαίσιο καθαρού μηδενικού άνθρακα

Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα πλαίσιο καθαρού μηδενικού άνθρακα
Οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πέσει την τελευταία δεκαετία, θέτοντας την ηλιακή και την αιολική ενέργεια σε χαμηλότερο κόστος

Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο εύκολη και πιο φθηνή από ό,τι πιστεύαν προηγουμένως και μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιώσει γρήγορα τις ζωές των ανθρώπων αναφέρει το Guardian.

Ο Chris Stark, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε ότι τα κόστη μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου ήταν λάθος.

Οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πέσει την τελευταία δεκαετία, θέτοντας την ηλιακή και την αιολική ενέργεια σε χαμηλότερο κόστος, προκαλώντας μια παγκόσμια άνθηση στην καθαρή ενέργεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σημειώθηκε αύξηση στις ΑΠΕ το 2020, παρά την πανδημία και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Ο Stark είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να επιτύχει τον νομικά δεσμευτικό στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και πρέπει να καταλήξει σε μια συνεκτική στρατηγική. Σε ορισμένους τομείς, η μετάβαση σε μηδενικό άνθρακα θα εξοικονομήσει κόστος. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για παράδειγμα, θα είναι φθηνότερα για χρήση από τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα. Το ίδιο θα ισχύει και για την οικιακή θέρμανση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μετά το κόστος αλλαγής.

Προκειμένου να προετοιμαστούν για το επόμενου έτος, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα διοργανώσουν μια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στις 12 Δεκεμβρίου για να σηματοδοτήσει επέτειο της συμφωνίας του Παρισιού. Στην συνάντηση θα δεσμευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάσουν τις εκπομπές διοξειδίου στο μηδέν έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης