Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι 25 ενεργειακές μετοχές για αγορά ή πώληση μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Goldman

Οι 25 ενεργειακές μετοχές για αγορά ή πώληση μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Goldman
Οι επενδυτικές προτάσεις της Goldman Sachs αφορούν μετοχές εταιριών ΑΠΕ και πετρελαϊκές - Ποιές είναι
Η τρέχουσα χρονιά ήταν ένας εφιάλτης από την αρχή έως το τέλος.
Ορισμένοι ειδικοί το είχαν προβλέψει κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, ωστόσο τα τρέχοντα γεγονότα έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις τους.
Σύμφωνα με το oilprice, σχεδόν κανένας δεν προέβλεπε μια παγκόσμια πανδημία που θα κατέστρεφε την παγκόσμια οικονομία, και λίγοι προέβλεψαν αυτό που θα συνέβαινε με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Η πρόσφατη θετική ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου Covid-19 εμποδίστηκε από το αυξανόμενο φάσμα ενός προέδρου που αρνήθηκε να παραχωρήσει και να παραδώσει την εξουσία.

Ωστόσο, η Wall Street και οι επενδυτές βλέπουν τον Joe Biden ως 46ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα την καθαρή ενέργεια.
Με βάση αυτό το σκεπτικό η Goldman Sachs προτείνει 25 μετοχές για αγορά και πώληση στον τομέα της ενέργειας.

Αγορά: Εταιρείες που πωλούν καθαρή ενέργεια / καθαρές τεχνολογίες

Ο NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN) έχει κέρδος 122,2% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα.
Ο τομέας ηλιακής ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά πάρκα  έχει αναδειχθεί ως το creme de la crème του σύμπαντος καθαρής ενέργειας, με απόδοση 143%.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ηλιακές μετοχές έχουν ακόμη περιθώριο να τρέξουν παρά την απότομη άνοδο, με την επενδυτική τράπεζα να προτείνει πέντε ηλιακές μετοχές ως Αγορά στη νεότερη λίστα προβλέψεων.

1. Array Technologies

Η Array Technologies με έδρα το Νέο Μεξικό (NASDAQ: ARRY) προχώρησε σε δημόσια εγγραφή πριν από περίπου ένα μήνα και κατάφερε να κερδίσει 79% στις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης ανεβάζοντας την αποτίμηση της στα 5 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, οι μετοχές έχουν διορθώσει λίγο κυρίως λόγω ανησυχιών και η Array αποτιμάται τώρα στα 4,78 δισ. δολάρια.
Η Array Technologies σχεδιάζει και κατασκευάζει ηλιακά συστήματα παρακολούθησης εδάφους.
Μην ξεγελιέστε από την πρόσφατη IPO της - η Array δεν είναι σχεδόν νεοεισερχόμενη στην ηλιακή βιομηχανία, ιδρύθηκε το 1989 από τον Ron Corio, πρωτοπόρο των ηλιακών ιχνηλατών.
Σήμερα, η Array αναγνωρίζεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής συστημάτων ηλιακής παρακολούθησης στον κόσμο, μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που εκτιμάται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Η Array είχε 17% μερίδιο αγοράς, ακολουθώντας την ηγέτιδα Nextracker με μερίδιο 30%.
Τα πρώτα κέρδη της Array από τότε που δημοσιοποιήθηκαν ήταν απογοητευτικά αφού η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα τρίτου τριμήνου ύψους 139,46 εκατ. $ (-29,5%). Η εταιρία τα απέδωσε την μείωση των εσόδων σε αλλαγές στα πρότυπα εποχιακών παραγγελιών.
Η Goldman έχει τιμή - στόχο 50 $ στην ARRY (τρέχουσα τιμή 37,62 $), εκτιμώντας ότι η εταιρεία "φαίνεται έτοιμη να αξιοποιήσει την τεχνολογική της πρωτοπορία στη διατήρηση σταθερών τιμών και περιθωρίων σε αυτό το σκηνικό της σταθερής αύξησης του όγκου για τους trackers "
Η Cowen έχει PT 45 $, η Barclays 46 $, ενώ η UBS έχει 43 $.

2. FirstSolar

Η First Solar (NASDAQ: FSLR), ο μεγαλύτερος ηλιακός κατασκευαστής  στην Αμερική και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο με έσοδα 3,1 δις. δολ. , κατασκευάζει ηλιακούς συλλέκτες, φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και παρέχει συναφείς υπηρεσίες, όπως κατασκευή, συντήρηση και ανακύκλωση ηλιακών προϊόντων.
Η Tempe, με έδρα την Αριζόνα χρησιμοποιεί τεχνολογία ημιαγωγών λεπτής μεμβράνης για να επιτύχει βελτιωμένη απόδοση και βιωσιμότητα στις ηλιακές μονάδες της.
Η FirstSolar έχει αφαιρεθεί από την λίστα της Goldman Sachs κυρίως λόγω της χαμηλότερης έκθεσης σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές ηλιακής ενέργειας την Κίνα, την Ινδία και την Ασία (το 75% των παραγγελιών της εταιρείας προέρχονται από τις ΗΠΑ).
Άλλοι αναλυτές όπως ο Raymond James εκτιμούν ότι η First Solar ενδέχεται να τεθεί υπό πίεση εάν ο Biden καταργήσει τους δασμούς που έθεσε ο Trump σε εισαγόμενα ηλιακά πλαίσια από την Κίνα, ενώ οι Morgan Stanley και J.P. Morgan έχουν υποβαθμίσει την μετοχή μετά την πρόσφατη άνοδο του σε υψηλά πολυετή (το FSLR έχει απόδοση 45,5% YTD).
Παρ 'όλα αυτά, η FSLR παραμένει κορυφαίος παίκτης στον κλάδο και ουσιαστικά υγιής.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ανακοινώσεων, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα τρίτου τριμήνου ύψους 928 εκατομμυρίων $ (+ 69,7%) ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Wall Street με κέρδη ανά μετοχή 1,45 δολ.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η FSLR έχει ισχυρότερο ισολογισμό από τις περισσότερες αντίστοιχες εταιρείες, με εντυπωσιακό τρέχον δείκτη 3,66 σε σύγκριση με 1,04 από την JinkoSolar (NYSE: JKS), 1,14 από την Canadian Solar (NASDAQ: CSIQ) και 0,47 για την Daqo New Energy ( NYSE: DQ).

3. Sunnova Energy

Η Sunnova Energy International Inc. (NYSE: NOVA) έγινε η νεότερη προσθήκη στη Goldman'sConviction List.
Η Sunnova Energy είναι πάροχος οικιακών ηλιακών και ενεργειακών αποθηκευτικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συντήρηση, επισκευές και αντικαταστάσεις, παρακολούθηση, επιτόπια βελτιστοποίηση ισχύος, αναβαθμίσεις εξοπλισμού και διαγνωστικές υπηρεσίες.
Εξυπηρετεί περίπου 80.000 πελάτες χάρη στο στόλο των οικιακών συστημάτων ηλιακής ενέργειας με χωρητικότητα παραγωγής ~ 572 μεγαβάτ.
Η Goldman αύξησε τον στόχο τιμών της NOVA από 38 $ σε 44 $ (τρέχουσα τιμή 32,38 $), πολύ πάνω από την εκτίμηση της Wall Street στα 37,50 $, εκτιμώντας το δυναμικό της εταιρείας για υψηλή ανάπτυξη.

 4. Εταιρείες που παράγουν, μεταφέρουν ή εξευγενίζουν ορυκτά καύσιμα

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ένα επιτυχημένο εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου και καυσίμων, οδηγώντας σε κέρδη τις εταιρείες που συνδέονται με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και της ζήτησης καυσίμων.
Σύμφωνα με την GS μια πτώση στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και ένα νέο πακέτο τόνωσης από τον Biden είναι πιθανό να λειτουργήσει ως θετικοί καταλύτες για τις τιμές του πετρελαίου.
Η επενδυτική τράπεζα επέλεξε τις ακόλουθες εταιρείες:

- Halliburton Co (NYSE:HAL)
- Suncor Energy (TSX:SU)
- EOG Resources (NYSE:EOG)
- Plains All American Pipeline (NYSE:PAA)
- Schlumberger NV (NYSE:SLB)
- Hess Corp. (NYSE:HES)
- Canadian Natural Resources (TSX:CNQ)
- EQTCorp. (NYSE:EQT)
- MPLX LP (NYSE:MPLX)
- TC Energy (TSX:TRP)
- Phillips 66 (NYSE:PSX)
- Marathon Petroleum (NYSE:MPC)
- Sempra Energy (NYSE:SRE)
- Cheniere Energy (NYSEMKT:LNG)

Πώληση: Υπερτιμημένες εταιρείες

Η GS εκτιμά ότι ένας όμιλος ενεργειακών εταιρειών είναι πιθανό να έχει χαμηλή απόδοση στην ευρύτερη αγορά είτε επειδή οι τιμές τους είναι πολύ υψηλές είτε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από την υπερπροσφορά δυναμικότητας διύλισης.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- Imperial Oil (TSX: IMO)
- Range Resources Corp. (NYSE: RRC)
- Marathon Oil (NYSE: MRO) - Continental Resources (NYSE: CLR)
- JK Solar (NYSE: JKS)
- Maxeon Solar Technologies (NASDAQ: MAXN)
- Valero Energy (NYSE: VLO)
- CVR Energy (NYSE: CVI)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης