Ενέργεια

Ο Trump ανοίγει τον δρόμο για γεωτρήσεις σε προστατευόμενη περιοχή της Αρκτικής

Ο Trump ανοίγει τον δρόμο για γεωτρήσεις σε προστατευόμενη περιοχή της Αρκτικής
Κάλεσε τις εταιρείες να υποβάλουν αίτηση πριν αναλάβει καθήκοντα ο Biden
Η διοίκηση Trump θα καλέσει, πριν από την άφιξη του Biden στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, τις πετρελαϊκές εταιρίες να υποβάλουν αίτηση για δραστηριότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής στην Αλάσκα, όπου ζουν πολικές αρκούδες.

Σε έγγραφο που πρόκειται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ΗΠΑ αύριο, Τρίτη και το οποίο περιήλθε σήμερα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών ζητεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να ενημερώσουν, εντός τριάντα ημερών, για ποια οικόπεδα της μεγαλύτερης προστατευόμενης φυσικής περιοχής της χώρας θα ήθελαν να υποβάλουν αίτηση για άδεια εκχώρησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε στις 17 Αυγούστου την μίσθωση οικοπέδων εξερεύνησης πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει πλήξει και τον τομέα της Ενέργειας.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Donald Trump ανέφερε ότι θα αρχίσει να μισθώνει οικόπεδα εξερεύνησης πετρελαίου στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής (ANWR), στην Αλάσκα, σε μια εποχή που αυτή η προοπτική ίσως να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, David Bernhardt, δήλωσε ) ότι το άνοιγμα 1,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων ομοσπονδιακής γης στο καταφύγιο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και σηματοδοτεί «ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία».

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

«Η αποκαλούμενη διαδικασία αναθεώρησης της κυβέρνησης Τραμπ για την ξεδιάντροπη πώληση του Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Αρκτικής ήταν απατηλή από την αρχή. Θα τα πούμε στο δικαστήριο», δήλωσε η Lena Moffitt, μέλος της εκστρατείας «Η άγρια ​​Αμερική».

Παράλληλα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Alaska Wilderness League ανέφερε ότι: «Το κλίμα μας βρίσκεται σε κρίση, οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί και οι μεγάλες τράπεζες απομακρύνονται από τη χρηματοδότηση της Αρκτικής δεξιά και αριστερά. Και όμως η κυβέρνηση Trump συνεχίζει τον αγώνα της για εκκαθάριση της τελευταίας μεγάλης ερήμου του έθνους μας, θέτοντας σε κίνδυνο τους αυτόχθονες λαούς».

Υπενθυμίζεται πως ένα φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, πριν από τρία χρόνια από το Κογκρέσο, το οποίο πλέον ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, περιελάμβανε μια διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μισθώσεις θα γίνονταν έως το 2024. Ωστόσο, η επιτάχυνση της χρηματοδοτικής μίσθωσης στο ANWR φαίνεται να έχει μικρή στρατηγική οικονομική σημασία σε μια εποχή που η πετρελαϊκή βιομηχανία μειώνει το κόστος για να αντιμετωπίσει τη φετινή κατάρρευση των τιμών του αργού.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης