Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

ΗΠΑ: Παράταση άδειας στη Chevron έως τις 3 Ιουνίου μέχρι τον τερματισμό των επιχειρήσεων στην Βενεζουέλα

ΗΠΑ: Παράταση άδειας στη Chevron έως τις 3 Ιουνίου μέχρι τον τερματισμό των επιχειρήσεων στην Βενεζουέλα
Η Chevron έχει ειδική άδεια λειτουργίας από τις ΗΠΑ που την εξαιρεί από κυρώσεις στον τομέα πετρελαίου της Βενεζουέλας από τον Ιανουάριο
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε την Τρίτη μια νέα άδεια στην Chevron την τελευταία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Βενεζουέλα, δίνοντάς της περιθώριο μέχρι τις 3 Ιουνίου να τερματίσει τις κοινοπραξίες της στο κράτος μέλος του ΟΠΕΚ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πέρυσι κυρώσεις που εμποδίζουν τις εισαγωγές πετρελαίου από την Βενεζουέλα και τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε δολάρια με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να εκδιώξει τον σοσιαλιστή Πρόεδρο Nicolas Maduro.

Η Chevron είχε μια ειδική άδεια λειτουργίας των ΗΠΑ που την εξαιρεί από κυρώσεις στον ζωτικό τομέα πετρελαίου της Βενεζουέλας από τον Ιανουάριο, αλλά η τελευταία εξαίρεση επρόκειτο να λήξει την 1η Δεκεμβρίου.
Η Chevron θα συμμορφωθεί με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς σχετικά με τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ray Fohr.
Η νέα άδεια, η οποία ισχύει επίσης για τις Halliburton, Schlumberger Ltd, την εταιρεία της GE ,Baker Hughes και την Weatherford International, συνεχίζει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην τελευταία εξαίρεση και δεν επιτρέπει στις εταιρείες να κάνουν γεωτρήσεις, να πουλήσουν, να στείλουν ή εμπορευθούν πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Περιορισμοί

Οι εταιρείες δεν έχουν επίσης άδεια να επισκευάζουν ή να βελτιώνουν πηγάδια, να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό ή υπηρεσίες, να πληρώνουν μερίσματα στην κρατική PDVSA της Βενεζουέλας ή να διαπραγματεύονται νέα δάνεια.
Η άδεια επιτρέπει στις εταιρείες να πραγματοποιούν συναλλαγές με την PDVSA μόνο «αναγκαία για την περιορισμένη συντήρηση των βασικών επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα ή τον τερματισμό των δραστηριοτήτων» έως τις 3 Ιουνίου. Οι εταιρείες θα διακινδυνεύσουν κυρώσεις ή κυρώσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ εάν δεν συμμορφωθούν.
Η κυβέρνηση Trump πραγματοποίησε εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» κυρώσεων και διπλωματικών μέτρων σε μια προσπάθεια εκδίωξης του Maduro, του οποίου η επανεκλογή το 2018 θεωρήθηκε απατηλή από τις περισσότερες δυτικές χώρες. Αλλά ο Μαντούρο παραμένει στην εξουσία, υποστηριζόμενος από τον στρατό της Βενεζουέλας, καθώς και από τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα.
Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αυτή ήταν μια αυξανόμενη πηγή απογοήτευσης για τον Πρόεδρο Trump. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden θέλει επίσης να αντικατασταθεί ο Maduro και πιθανότατα θα διατηρήσει τις κυρώσεις εναντίον της PDVSA τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η στρατηγική του θα αλλάξει πιθανότατα με περισσότερη συμβολή από συμμάχους και εμπορικούς εταίρους, δήλωσε αξιωματούχος του Biden.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης