Ενέργεια

Axia: Πόσο επιβαρύνονται οι 4 ενεργειακές εισηγμένες από τα μέτρα του ΕΛΑΠΕ

Axia: Πόσο επιβαρύνονται οι 4 ενεργειακές εισηγμένες από τα μέτρα του ΕΛΑΠΕ

Σύμφωνα με την Axia, οι παρεμβάσεις ενισχύουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ προκαλώντας τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες

Στα 77-87 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Axia Research την επιβάρυνση των εισηγμένων ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ, από τα μέτρα του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Σύμφωνα με σχετικό report, οι τέσσερις εταιρείες απέφυγαν τα χειρότερα σε σχέση με τα σενάρια που κυκλοφορούσαν για τα μέτρα, καθώς οι εισφορές έχουν εφάπαξ χαρακτήρα (6% το  2020 επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ πριν από το 2016, για το χαρτοφυλάκιο των ΤΕΝΕΡΓΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και 2% των εσόδων από την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος  το 2021 για τη ΔΕΗ και τη Μυτιληναίος).

Σύμφωνα με την Axia Research, οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ αντιμετωπίζουν την βραχυπρόθεσμη επίπτωση της πανδημίας με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ ενισχύουν περαιτέρω την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αγοράς. «Σε αυτό το πλαίσιο, θα αντιμετωπίσουν θετικά τα μέτρα» σημειώνεται.

Αναλυτικά:

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πρέπει να καταβάλει έκτακτη εισφορά για το 2020 ύψους 6% των εσόδων της για τα έργα προ 2016. Εκτιμάται πως τα έσοδα αυτά ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ για το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται αντίκτυπος ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για το 2020 (2,5% του EBITDA και 8,0% των κερδών ανά μετοχή).

H «Ελλάκτωρ», όπως και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είχε έσοδα 42 εκατ. ευρώ από έργα πριν από το 2016 που αφορούν τις δραστηριότητες με το αιολικό πάρκο, και έτσι ο αντίκτυπος εκτιμάται στα 2,5 εκατ. ευρώ για το 2020 (4,0% του EBITDA του κλάδου αιολικής ενέργειας ή περίπου 2,0% του ομίλου).

Η ΔΕΗ ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ εισφορά 2,0 ευρώ/MWh στις πωλήσεις του 2021 (περίπου 2,0% των εσόδων).  Δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην αγορά, η Axia εκτιμά ότι θα πρέπει να αναλάβει εφάπαξ χρέωση 60-70 εκατ. ευρώ για το 2021. Αυτό είναι ίσο με το 6%-7% του εκτιμώμενου EBITDA του 2021 και 30% των κερδών ανά μετοχή.

Η «Μυτιληναίος» εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει μια εφάπαξ επίπτωση ύψους 9 εκατ. ευρώ για το 2021 (ίση με 2,5% του EBITDA του ομίλου και 6% των κερδών ανά μετοχή). Ο αντίκτυπος στον τομέα των ΑΠΕ είναι ασήμαντος (περίπου 0,5 εκατ. ευρώ) δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητάς του τέθηκε σε λειτουργία μετά το 2016.

Οι τελικοί καταναλωτές

Όσον αφορά τους τελικούς καταναλωτές, σύμφωνα με την Axia Research,  παρόλο που τα αναμενόμενα μέτρα δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο (δηλαδή δεν περιλαμβάνουν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ) υπάρχουν δύο σημεία που θα προκαλέσουν άμεση ή έμμεση επιβάρυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν άμεσα από την καθιέρωση του πράσινου τέλους  στο πετρέλαιο κίνησης. Το εφαρμοστέο τέλος είναι 2-3% της λιανικής τιμής ντίζελ. Όσον αφορά το έμμεσο αντίκτυπο, αυτό θα προέλθει από τον μηχανισμό ανταλλαγής μεταξύ των χρεώσεων ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης