Ηλεκτρισμός

Κομισιόν: Προχωρά το άνοιγμα της αγοράς ρεύματος – «Επιταχυντής» η έναρξη του Target Model

Κομισιόν: Προχωρά το άνοιγμα της αγοράς ρεύματος – «Επιταχυντής» η έναρξη του Target Model
Θετικές εξελίξεις διαπιστώνει η έκθεση και στην υψηλή τάση, με την είσοδο και άλλων προμηθευτών στη συγκεκριμένη κατηγορία
Στο πνεύμα της προηγούμενης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, όπου διαπιστωνόταν ενίσχυση του ανταγωνισμού στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, κινούνται οι παρατηρήσεις και στο νέο φθινοπωρινό report της Κομισιόν αναφορικά με το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Έτσι, στη νέα τους έκθεση, οι Βρυξέλλες μιλούν για «σταθερά πτωτική πορεία» του μεριδίου της ΔΕΗ, το οποίο έχει πλέον αποκλιμακωθεί στο 64,3%. Μάλιστα, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή τάση, όπου επισημαίνουν πως έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις, με την είσοδο στη συγκεκριμένη κατηγορία και άλλων προμηθευτών, παρά το γεγονός ότι συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς συνεχίζει να παραμένει εν πολλοίς συγκεντρωμένο στον δεσπόζοντα «παίκτη».

«Καθώς μεγάλος αριθμός των διμερών συμβολαίων της ΔΕΗ με πελάτες υψηλής τάσης λήγει στο τέλος του έτους, αναμένεται ότι τα νέα συμβόλαια θα αντανακλούν καλύτερα τις συνθήκες της αγοράς και θα διευκολύνουν την ρευστότητα της νέας χονδρεμπορικής αγοράς, παρέχοντας ισορροπημένα εχέγγυα και στα δύο μέρη [σ.σ. ΔΕΗ και βιομηχανικούς πελάτες]», προστίθεται.

Εφαλτήριο για ενίσχυση του ανταγωνισμού το Target Model

Υπενθυμίζεται ότι, στην 7η έκθεση, οι Βρυξέλλες εντόπιζαν σημάδια ωρίμανσης στον κλάδο προμήθειας ηλεκτρισμού, με την προοδευτική ενίσχυση της κινητικότητας επιχειρήσεων αλλά και οικιακών καταναλωτών, για την αλλαγή προμηθευτή. Μάλιστα, όπως επισημαινόταν τότε, η τάση αυτή εκδηλώνεται καθώς είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές διάφορες προσφορές από τους προμηθευτές ρεύματος. Γεγονός που αναδεικνύει την προοπτική που διαβλέπουν οι εταιρείες για ενίσχυση των μεριδίων τους.

Στη νέα έκθεση, η Κομισιόν αποτυπώνει ως εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ανταγωνισμού την έναρξη του Target Model από την 1η Νοεμβρίου, την οποία χαρακτηρίζει μείζονα μεταρρύθμιση, που παράλληλα θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα δώσει τη δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα, ώστε η χώρα μας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στο ενεργειακό κεκτημένο της ΕΕ. Η νέα δομή του χονδρεμπορικού μοντέλου αναμένεται να διευρύνει τη συμμετοχή και να δώσει πρόσβαση στις αγορές σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Επίσης, είναι συμβατή με αυτή των άλλων ευρωπαϊκών αγορών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με αυτή της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.

Συνεχίζεται η απολιγνιτοποίηση

Όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι συνεχίζεται η απεξάρτηση από τον λιγνίτη, που αντιστοιχεί πλέον μόλις στο 10% του ενεργειακού μείγματος - με ελάττωση κατά 66% στη συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή σε ετήσια βάση. Επίσης, αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση το masterplan για την αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.

«Βασιζόμενο σε πέντε πυλώνες, την καθαρή ενέργεια, τη βιομηχανία, την έξυπνη αγροτική παραγωγή, τον αειφόρο τουρισμό και την τεχνολογία-εκπαίδευση, το σχέδιο διερευνά τις επενδύσεις, τις υποδομές, την κατάρτιση και τα κίνητρα που είναι αναγκαία, ώστε οι περιοχές να εντοπίσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, την επαύριο της απώλειας μίας από τις βασικότερες οικονομικές τους πηγές», τονίζεται.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης