Διεθνή

Το εμβόλιο Oxford Covid με AstraZeneca δείχνει ισχυρή ανοσολογική απόκριση στις μεγάλες ηλικίες

Το εμβόλιο Oxford Covid με AstraZeneca δείχνει ισχυρή ανοσολογική απόκριση στις μεγάλες ηλικίες
Οι δοκιμές του εμβολίου Oxford Covid δείχνουν ότι είναι ασφαλές και παράγουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση μεταξύ ηλικιωμένων ενηλίκων

Σε μια έρευνα 560 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών, διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο τουΠανεπιστημίου της Οξφόρδης  ήταν ασφαλές και παρήγαγε παρόμοια ανοσολογική απόκριση μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 56 ετών και ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών.

Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν "σημαντικό κίνδυνο" να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες με τη σύλληψη του Covid-19, έχει αναφέρει η WHO (World Health Organization). Επικαλούμενη μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και πιθανές υποκείμενες συνθήκες υγείας.
Παράλληλα, άτομα όλων των ηλικιών κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό.

Ωστόσο, ο φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca, ο οποίος συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι τα προσωρινά δεδομένα έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο έχει προκαλέσει ανοσολογική απόκριση στους ενήλικες.

Παραμένουν τεράστιες οι προκλήσεις πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ένα εμβόλιο. Η παγκόσμια μάχη για την εξασφάλιση πιθανών προμηθειών έχει προκαλέσει ανησυχία για δίκαιη πρόσβαση, ενώ παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον εφοδιασμό, τη διανομή και το κόστος.

Έρευνα έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Οξφόρδης προκαλεί λίγες παρενέργειες και ανοσολογική απόκριση στα δύο μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.


Τι αντιδράσεις έδειξε η έρευνα

Τα προκαταρτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο nCoV-19 προκάλεσε αυτό που είναι γνωστό ως «ανταπόκριση Τ-κυττάρου» εντός 14 ημερών από την πρώτη δόση και ανταπόκριση αντισωμάτων εντός 28 ημερών από την αναμνηστική δόση.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι ανταποκρίσεις των Τ-κυττάρων θα παίξουν ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι του ιού.

Η Dr. Maheshi Ramasamy, ανέφερε ότι το αντίσωμα και οι ανταποκρίσεις των Τ-κυττάρων μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων ήταν «ισχυρές» και «ενθαρρυντικές». «Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μας θα βοηθήσει στην προστασία ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα πριν είμαστε σίγουροι» δήλωσε.

Αδυναμίες της έρευνας

Οι συγγραφείς της έρευνας της Οξφόρδης δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να είναι ενθαρρυντικά.
Η δοκιμή της δεύτερης φάσης δεν αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ωστόσο, και οι δοκιμές της φάσης 3 βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ορισμένους περιορισμούς στη έρευνά τους, συμπεριλαμβανομένου ότι οι συμμετέχοντες στην ηλικιωμένη ομάδα είχαν μέσο όρο ηλικίας 73 έως 74 ετών με περιορισμένες κακές συνήθειες, εφόσον οι περισσότεροι ήταν μη καπνιστές και σε γενικές γραμμές υγιείς.

 

Άλλοι κατασκευαστές του εμβολίου Covid-19 

Η μελέτη έρχεται λίγες ημέρες μετά από δύο άλλους κατασκευαστές εμβολίων που ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές της τρίτης φάσης. Ανέφεραν ότι τα πειραματικά τους εμβόλια βρέθηκαν να είναι πολύ αποτελεσματικά στην προστασία έναντι του Covid-19, ενισχύοντας την αισιοδοξία.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν την Τετάρτη ότι μια τελική ανάλυση διαπίστωσε ότι υποψήφιος του εμβολίου έφτασε 95% αποτελεσματικός στην πρόληψη του Covid-19.
Παράλληλα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Moderna είχε πει ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα της τρίτης φάσης έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν 94,5% αποτελεσματικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης