Πετρέλαιο

Το ευνοϊκό momentum του Covid-19 για την Κίνα και την ζήτηση πετρελαίου - Διαγράμματα

Το ευνοϊκό momentum του Covid-19 για την Κίνα και την ζήτηση πετρελαίου - Διαγράμματα
Σημαντικές ευκαιρίες προσφέρουν τα lockdowns της Ευρώπης στην αγορά πετρελαιοειδών της Κίνας

H Kίνα έχει αυξήσει τις αγορές πετρελαίου από εξαγωγείς όπως η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αγκόλα τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που άλλοι οι αγοραστές διαφοροποιούνται εξαιτίας των νέων lockdowns από το β’ κύμα κρουσμάτων της πανδημίας, όπως αναμεταδίδει το Reuters.

Με τις εισαγωγές της Κίνας να αναμένεται να φτάσουν τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το επόμενο έτος, οι πωλητές παρατάσσουν τις αποστολές για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς καθώς η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 9% το 2020.

Αυτήν την εβδομάδα, η Royal Dutch Shell, η Lukoil και η Unipec, ο εμπορικός βραχίονας της κρατικής Sinopec έχουν ήδη κάνει τις κρατήσεις του για την αποστολή ποσότητας του αργού από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Jolp

Ευνοϊκή συγκυρία για Κίνα

Οι Κινέζοι αγοραστές είναι ιδιαίτερα επωφελημένοι από την όλη συγκυρία, καθώς η χώρα αυξάνει τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου, αγοράζοντας πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι η μόνη μεγάλη χώρα που αύξησε τη ζήτηση για πετρέλαιο από έτος σε έτος. Υπολογίζει την παγκόσμια ζήτηση στα 91,3 εκατομμύρια bpd το 2020, από 100,1 εκατομμύρια bpd το 2019.

«Πιθανώς η διάρκεια του lockdown θα είναι μεγαλύτερη το φετινό χειμώνα στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, η Κίνα αύξησε τις ποσοστώσεις και την ικανότητα αποθήκευσης» σημείωσε έμπορος στο Reuters, με έναν ακόμη συνάδελφό του να συμπληρώνει ότι: «Η κινεζική ζήτηση είναι πιο ορατή τώρα. Οι εμπορικές εταιρείες είναι πολύ δραστήριες καθώς αναμένουν περισσότερα αιτήματα από τα ανεξάρτητα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας που θα αγοράσουν πετρέλαιο με νέες εισαγωγικές ποσοστώσεις».

tyr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης