Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ελλιπή προετοιμασία των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ελλιπή προετοιμασία των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 53 βουλευτών ρος τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας
Απαντήσεις για την αδράνεια που έχει επιδείξει η κυβέρνηση και για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων στη διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, ζητούν πενήντα τρεις (53) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνουν στη Βουλή το κενό διαχείρισης της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, την καθυστερημένη επιβολή μέτρων και την ελλιπή προετοιμασία των νοσοκομείων, εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ. Ήδη, εδώ και δύο εβδομάδες, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκατοντάδες κρούσματα σε υγειονομικούς, μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, σκηνές στον περίβολο των νοσοκομείων και δυστυχώς εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά.
Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, το χρονικό διάστημα 2 με 18 Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί 10.803 κρούσματα ενώ, μόλις χθες, δημοσιοποιήθηκαν περιστατικά που, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, οι γιατροί αναγκάζονται να τοποθετούν κρεβάτια και αναπνευστήρες και στους χώρους των χειρουργείων.
Και ενώ εξελίσσεται τόσο δυσοίωνα η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτεται ότι, ήδη από τις 19.10.2020, η κυβέρνησης και η αυτοδιοίκηση είχαν ενημερωθεί για την έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και παρ’ όλα αυτά δεν ελήφθησαν μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Πρόσφατες καταγγελίες αναφέρουν ότι, στις 22.10.2020, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είχαν ζητήσει αυστηροποίηση των μέτρων και ακύρωση των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, μετά από έγκυρη πληροφόρηση από επιστήμονες για έκρηξη των κρουσμάτων, αίτημα το οποίο η κυβέρνηση αγνόησε.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πινγκ- πονγκ ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων, τονίζουν οι βουλευτές. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια, τόσο για το τι πραγματικά διαμειφθεί στις σχετικές συσκέψεις της κυβέρνησης με τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, όσο και για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα για να ενδυναμώσει στο δημόσιο σύστημα υγείας ενόψει της παρατηρούμενης αύξησης των κρουσμάτων.
Για τους παραπάνω λόγους, οι βουλευτές ρωτούν με ποια δεδομένα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ενώ λίγες μέρες πριν οι ειδικοί είχαν ενημερώσει για έκρηξη των κρουσμάτων και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για να ενδυναμωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, πόσες προσλήψεις προσωπικού πραγματοποιήθηκαν και πόσες νέες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν.
Ζητούν, ακόμη την κατάθεση των επίσημων πρακτικών από τις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την Θεσσαλονίκη και όλα τα αιτήματα που έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας για στελέχωση με προσωπικό και εξοπλισμό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:




Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
1. Προστασίας του Πολίτη
2. Υγείας

ΘΕΜΑ: «Σοβαρότατες ευθύνες για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη Θεσσαλονίκη»
Στις 19.10.20 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και ειδικών λοιμοξιωλόγων μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα: https://www.ant1news.gr/eidiseis/article/583460/koronoios-thessaloniki-ti-apofasisan-mitsotakis-kai-eidikoi-meta-tin-ekrixi-ton-kroysmaton
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στη σύσκεψη εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους. Αναφέρει επίσης ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.
Παρόλα αυτά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό, ότι «δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» έναντι του κορωνοϊού, παρά το ότι ο τίτλος του άρθρου αναφέρεται σε έκρηξη κρουσμάτων!
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε διέψευσε με τον τραγικότερο τρόπο τις ως άνω εκτιμήσεις καθώς παρουσιάστηκε εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη που οδήγησε στην απόφαση της 30ης Οκτωβρίου για τοπικό lockdown στην περιοχή και σε απόγνωση τους πολίτες της Θεσσαλονίκης
Στις 12.11.20 ο κ. Μητσοτάκης στην τριτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε ότι «στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης η ευθύνη βαρύνει πρώτα απ’ όλα την Κυβέρνηση αλλά νομίζω και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσους επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι έστω όπως εορτάστηκε τελικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου και σημείωσε χαρακτηριστικά πέσαν έξω, όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι».
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού πυροδότησε την αντίδραση του κυρίου Λάζαρου Κυρίζογλου, Δήμαρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι ευθύνη της κυβέρνησης ήταν να λάβει νωρίτερα τα μέτρα. Μάλιστα, επισημαίνει ότι στη σύσκεψη που έγινε πριν τον τριήμερο εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στις 22.10.20στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, είχαν προειδοποιήσει όλοι οι συμμετέχοντες για την κατάσταση και είχαν ζητήσει περισσότερα μέτρα.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να μη πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων. Ο γράφων και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης πέραν των ανωτέρω ζήτησαν την ενημέρωση των δήμων για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής τους. Επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρύτανής του Ν. Παπαϊωάννου), με την επιδημιολογική του έρευνα επισήμανε τη μεγάλη αύξηση (500%) του ιικού φορτίου στα λύματα. Έπρεπε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν από την κυβέρνηση 7-10 ημέρες νωρίτερα».
Αν ευσταθούν όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση τότε υπήρχε έγκυρη πληροφόρηση για αύξηση έως και έκρηξη των κρουσμάτων, και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είχαν ζητήσει αυστηροποίηση των μέτρων και ακύρωση των εκδηλώσεων του τριήμερο εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και της επίσκεψης της προέδρου της Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τόσο τους ειδικούς όσο και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, παρά τα όσα υποστήριξε ο Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις.
Επομένως, η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή αξιολογώντας ως υπέρτερο αγαθό τους εορτασμούς έναντι της προστασίας της υγείας των πολιτών και παράλληλα δεν έλαβε κανένα προληπτικό μέτρο για να ενισχύσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η ολιγωρία της κυβέρνησης και στον τομέα αυτό είναι έκδηλη, δεν ενδυνάμωσε τα νοσοκομεία, δεν έγιναν προσλήψεις και νέες ΜΕΘ ενώ υπήρξε έκρηξη των κρουσμάτων. Ήδη εδώ και δύο εβδομάδες υπάρχει στη Θεσσαλονίκη μεγάλη έλλειψη σε ΜΕΘ, εκατοντάδες κρούσματα σε υγειονομικούς, μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, σκηνές στον περίβολο των νοσοκομείων και δυστυχώς καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα (σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το χρονικό διάστημα 2-18/11, έχουν καταγραφεί 10.803 κρούσματα).
Δυστυχώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο όπως περιέγραψε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα μιλώντας στις 18.11.2020 στο Tvxs.gr:«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κάθε μέρα που περνάει είναι ακόμη δυσκολότερη, δεδομένου πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ξέρετε πως έχουμε τεράστια δυσκολία σε ό,τι αφορά τα κρεβάτια των εντατικών. Πλέον αναγκαζόμαστε να βάζουμε κρεβάτια και αναπνευστήρες και στους χώρους των χειρουργείων, καθώς δεν υπάρχει χώρος στις ΜΕΘ».
Προχωρώντας ακόμη παραπάνω, η κ. Κατσίμπα επισημαίνει πως «η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί πια να νοσηλεύσει ασθενείς από άλλα νοσοκομεία, καθώς τα δικά της είναι ήδη όλα γεμάτα. Για παράδειγμα, μετά την εφημερία του Ιπποκρατείου, κι ενώ νοσηλεύονταν 250 άτομα σε απλές κλίνες Covid, για δυο ασθενείς με κοροναϊό που διασωληνώθηκαν δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κρεβάτι σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και τη Λάρισα. Έτσι έμειναν στο χειρουργείο και δε γνωρίζω ακόμη αν και πού μεταφέρθηκαν».
Επειδή, η προστασία της υγείας των πολιτών είναι υποχρέωση της πολιτείας, η στελέχωση και ο κατάλληλος εξοπλισμός των νοσοκομείων πρέπει να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας
Επειδή η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες έγκυρη και πλήρη πληροφόρηση για τα επιδημιολογικά στοιχεία της κάθε περιοχής και τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας
Επειδή οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχουν δικαίωμα να πληροφορηθούν αν τελικά η πόλη τους είναι παράδειγμα προς μίμηση όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσιόδρας στις 30.09.20 ή προς αποφυγή όπως ανακοινώθηκε την ημέρα επιβολής του lockdown στις 30.10.20 και εντέλει να μάθουν ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα
Επειδή η κυβέρνηση που επικαλείται τόσο συχνά την ατομική ευθύνη οφείλει να αναλάβει την δική της ευθύνη για τις αποφάσεις της και την ολιγωρία της για την περιοχή της Θεσσαλονίκης
Επειδή στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα COVID -19, αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων, νοσοκομεία και ΜΕΘ που έχουν γεμίσει ασφυκτικά ενώ τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και χωρίς επαρκή αριθμό ΜΕΘ
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Με ποια δεδομένα και ποιο σκεπτικό επιλέχθηκε η πραγματοποίηση του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ενώ λίγες μέρες πριν οι ειδικοί είχαν ενημερώσει για έκρηξη των κρουσμάτων;
2. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για να ενδυναμωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, πόσες προσλήψεις προσωπικού πραγματοποιήθηκαν, πόσες νέες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν;
3. Ποια ήταν η στάση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης της περιοχής στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, αληθεύει ότι ζήτησαν ακύρωση του εορτασμού και αυστηροποίηση των μέτρων;
4. Ζητήθηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία της κάθε περιοχής από τους Δημάρχους και αν ναι πότε δόθηκαν αυτά;
5. Αληθεύει ότι από τις 22.10.20 η κυβέρνηση γνώριζε ότι είχε καταγραφεί μεγάλη αύξηση (500%) του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης;



Και αιτούμαστε την κατάθεση των κάτωθι εγγράφων προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών:
1. Τα πρακτικά της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων κατά την τηλεδιάσκεψη
2. Τα πρακτικά της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά και τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων κατά την σύσκεψη
3. Κάθε σχετικό έγγραφο με αιτήματα για στελέχωση με προσωπικό και εξοπλισμό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για να ικανοποιήσει τα ανωτέρω αιτήματα




Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Ξανθός Ανδρέας

Σπίρτζης Χρήστος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης