Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Μαγικός Κήπος: Ο όμιλος ΕΝΤΕΚΑ επεκτείνεται από την βιώσιμη ενέργεια στη βιώσιμη γεωργία

tags :
Μαγικός Κήπος: Ο όμιλος ΕΝΤΕΚΑ επεκτείνεται από την βιώσιμη ενέργεια στη βιώσιμη γεωργία
Το θερμοκήπιο βρίσκεται έξω από το Κάστρο της Βοιωτίας και καταλαμβάνει 25 στρέμματα με πρόβλεψη επέκτασης κατά 12 ακόμη

Πλέον η  ΕΝΤΕΚΑ δεν είναι μόνο μια εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας.

Ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και με σεβασμό στο οικοσύστημα, ο όμιλος ΕΝΤΕΚΑ ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί ένα πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο παραγωγής πράσινων λαχανικών και μυρωδικών. Το εμπορικό σήμα των προϊόντων είναι «Μαγικός Κήπος».

Το θερμοκήπιο βρίσκεται έξω από το Κάστρο της Βοιωτίας και καταλαμβάνει 25 στρέμματα με πρόβλεψη επέκτασης κατά 12 ακόμη. Η παραγωγή βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και επιτυγχάνει:

  • Μείωση των αναγκαίων εκτάσεων καλλιέργειας κατά είκοσι φορές
  • 50% λιγότερη κατανάλωση νερού σε σύγκριση με τις καλλιέργειες στο έδαφος
  • Μηδενική ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων
  • Παραγωγή με μηδενική υπολειμματικότητα αγροχημικών (Zero Residue Production)
  • Χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και υλικών κατάλληλων για επαναχρησιμοποίηση
  • Εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης με επιλεγμένης ποιότητας σπόρους, προερχόμενους από φυσικές διασταυρώσεις ποικιλιών, πιστοποιημένα μη γενετικά τροποποιημένους.

Εκτός από την άριστη ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τους εμπόρους που προσφέρουν τα λαχανικά του Μαγικού Κήπου της ΕΝΤΕΚΑ και τους καταναλωτές είναι ότι δεν έχουν καθόλου απώλειες (π.χ. από κατεστραμμένα φύλα).Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη συσκευασία τους μέσα σε σακουλάκια από ανακυκλούμενο πολυπροπυλένιο (RPP), ειδικά σχεδιασμένα για την προστασία τους, και στην ειδική μέθοδο αποθήκευσής τους.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού στο προστατευμένο περιβάλλον του κλειστού θερμοκηπίου παράγει σταθερά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους περίπου 25.000 κομμάτια την ημέρα. Σε πλήρη λειτουργία απασχολεί 25  άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

Τα προϊόντα απευθύνονται στην Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή αγορά

«Πρόκειται για μια στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής» δήλωσε ο Πρόεδρος του ομίλου Κωνσταντίνος Φιλιππίδης. «Δεν αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό. Μπορεί το επιχειρηματικό μοντέλο, οι εμπορικές απαιτήσεις και οι πολιτικές διάθεσης να διαφέρουν από ό,τι κάναμε έως τώρα, αλλά τόσο η ανανεώσιμη ενέργεια, όσο και η βιώσιμη γεωργία υπηρετούν τον ίδιο σκοπό: τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Άρα και οι δύο αυτές δραστηριότητες εντάσσονται αρμονικά στο ίδιο στρατηγικό όραμα που διέπει την εταιρεία από την ίδρυσή της το 1984».

Η ΕΝΤΕΚΑ ιδρύθηκε το 1984 και είναι η παλαιότερη Ελληνική εταιρεία που από τότε ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την αιολική ενέργεια. Διαθέτει σε λειτουργία 67ΜW αιολικής ισχύος και 5,5MW φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης