Χρηματιστήριο & Αγορές

Moody's: Credit positive για την Τρ. Πειραιώς η μετατροπή του CoCo σε μετοχές

tags :
Moody's: Credit positive για την Τρ. Πειραιώς η μετατροπή του CoCo σε μετοχές
Η μετατροπή του CoCo της Πειραιώς θα αυξήσει τα περιθώρια απορρόφησης ζημιών, επιτρέποντας την τιτλοποίηση μεγάλου τμήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας (NPEs)
Credit positive, πιστωτικά θετική, κρίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's τη μετατροπή του CoCo σε μετοχές της Τρ. Πειραιώς, καθώς θα ενισχυθούν τα κεφάλαιά της.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Τρ. Πειραιώς δημοσιοποίησε την προκαταρκτική απόφαση του SSM να απορρίψει την πληρωμή του κουπονιού των CoCos ύψους 165 εκατ. ευρώ στο ΤΧΣ, εξέλιξη που πυροδοτεί τη μετατροπή του σε κοινές μετοχές με τιμή 6 ευρώ ανά τίτλο, κάτι που συνιστά με βάση τους ορισμούς της Moody’s «βλάβη».
Η μετατροπή, αυτή, θα αυξήσει επίσης τα περιθώρια απορρόφησης ζημιών, επιτρέποντας την τιτλοποίηση μεγάλου τμήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας (NPEs), βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα ενεργητικού.
Σύμφωνα με τη Moody's η μετατροπή θα αυξήσει το ενσώματο κεφάλαιο, ενώ η τράπεζα θα αποφύγει πλέον τις μελλοντικές πληρωμές κουπονιών, που φτάνουν τα 165 εκατ. ευρώ ετησίως.
Έτσι, από αυτή τη διακοπή, η τράπεζα εκτιμά ότι θα αυξήσει κατά 40 μονάδες βάση το δείκτη κεφαλαίου (CET 1) ετησίωνς, με το συνολικό όφελος να ανέρχεται στα 495 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2022.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η Τρ. Πειραιώς θα αυξήσει τον δείκτη CET 1, θα διαθέτει ένα νέο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών, συμβάλοντας στη μείωση του μεγάλου όγκου NPEs, ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ.
Επίσης, μετην αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» θα μειώσει σημαντικά τα κόκκινα δάνεια, τιτλοποιώντας περίπου 7 δισ. ευρώ, αλλά και μέσω της ολοκλήρωσης του hive-down.
Ο αρνητικός αντίκτυπος από την τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ στον δείκτη κεφαλαίων θα είναι περίπου 200 μονάδες βάσης.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Moody's, η μετατροπή των CoCos θα αυξήσει το ποσοστό του ΤΧΣ στο 61,3%, από το 26,4% σήμερα και το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων θα υποστεί dilution.
Ωστόσο η Moody’s δεν θεωρεί ότι η συναλλαγή ισοδυναμεί με «κρατικοποίηση», δεδομένου ότι η διοίκηση δεν θα αλλάξει.
Μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάγκη για γρήγορη ιδιωτικοποίηση, προσελκύοντας ιδιώτες επενδυτές για να αποκλειστεί η όποια κυβερνητική εμπλοκή.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης