Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κομισιόν: Αποκαλυπτήρια του συνοριακού φόρου άνθρακα στο 2ο τρίμηνο του 2021

Κομισιόν: Αποκαλυπτήρια του συνοριακού φόρου άνθρακα στο 2ο τρίμηνο του 2021
Ο Διασυνοριακός Μηχανισμός Προσαρμογής Άνθρακα θα επιβάλλεται σε εισαγόμενα αγαθά από τρίτες χώρες, που δεν εφαρμόζουν τα υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ της ΕΕ
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση της για τον νέο μηχανισμό επιβολής φόρου άνθρακα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν πρώτες οι βιομηχανίες χάλυβα και τσιμέντου.

Στα τέλη Οκτωβρίου έκλεισε στις Βρυξέλλες ένας πρώτος γύρος διαβούλευσης για το θέμα του φόρου άνθρακα και όπως φαίνεται οι τεχνοκράτες της Κομισιόν εξετάζουν διάφορα προσχέδια για την ανάπτυξη του νέου Συνοριακού Μηχανισμού Προσαρμογής Άνθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanism).

Ο Μηχανισμός θα επιβάλλεται σε εισαγόμενα αγαθά από τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν τα υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ της ΕΕ με αποτέλεσμα είτε να γίνονται πόλος έλξης για την μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών βιομηχανιών λόγω χαμηλότερου κόστους, είτε να ανταγωνίζονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.

Ασαφείς οι τομείς εφαρμογής

Ακόμα είναι ασαφές ποιοι ακριβώς τομείς θα καλυφθούν από την νέα αυτή πολιτική, αν και αρμόδιο στέλεχος της Επιτροπής δήλωσε στο Euractiv, ότι οι βιομηχανίες χάλυβα και τσιμέντου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επειδή είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη «διαρροή άνθρακα», δηλαδή τη μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες.

Ο νέος φόρος, που αποτελεί πλέον μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, επιδιώκεται να σχεδιαστεί αφενός κατά τρόπο σύμφωνο με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), προκειμένου να αποτραπούν εμπορικές διαφορές και αφετέρου κατά τρόπο που να προωθεί αποτελεσματικά τις πράσινες αρχές της ΕΕ, τόσο εκτός όσο και εντός ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο μηχανισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η τιμή εισαγωγής ενός προϊόντος αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το περιεχόμενο άνθρακα του ίδιου του προϊόντος. Το επίπεδο του φόρου θα μπορούσε να κυμαίνεται ανάλογα με την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στο σύστημα εμπορίας εκπομπών CO2 της ΕΕ. Παράλληλα είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι ο φόρος θα είναι συμβατός με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Έσοδα 5-14 δισ. ευρώ ετησίως

Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο νέος μηχανισμός θα μπορούσε να αποφέρει ετήσια έσοδα μεταξύ 5-14 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με το εύρος και την έντασή του. Το πού θα διοχετευτούν τελικά τα έσοδα αυτά έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης συζήτησης στους κόλπους των Βρυξελλών.

Όταν η Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε είχε δηλώσει ότι τα έσοδα από τον ανθρακικό φόρο στα σύνορα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση μέρους των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου, κυρίως ενός τμήματος από τα κεφάλαια που το Ταμείο πρόκειται να δανειστεί από τις κεφαλαιαγορές τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν δίνει την έγκρισή του σε αυτήν την πτυχή του σχεδίου αποπληρωμής, ενώ η Επιτροπή έχει κληθεί από ορισμένες χώρες- μέλη αλλά και φορείς να μην χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τον φόρο για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα προγράμματα απανθρακοποίησης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης