Ενέργεια

Deal 1,5 δισ. δολ. μεταξύ Κίνας - Ινδονησίας στον θερμικό άνθρακα

Deal 1,5 δισ. δολ. μεταξύ Κίνας - Ινδονησίας στον θερμικό άνθρακα
H Ινδονησία θεωρείται ο κορυφαίος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα στον κόσμο

Η Κίνα θα αγοράσει θερμικό άνθρακα αξίας 1,467 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ινδονησία το επόμενο έτος, ανέφερε σήμερα η Ένωση Ινδονησίας Άνθρακα. Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η εμπορική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της APBI και της κινέζικης Coal Transportation and Distribution.

«Ελπίζεται ότι θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών άνθρακα στην Κίνα κατά 200 εκατομμύρια τόνους το επόμενο έτος. Η ποσότητα στόχος θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο», δήλωσε η APBI.

Παράλληλα, η Ινδονησία που θεωρείται ο κορυφαίος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα στον κόσμο, προώθησε τις πωλήσεις άνθρακα γύρω από τη Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως στο Βιετνάμ, καθώς οι εξαγωγές προς την Κίνα επιβραδύνθηκαν.

Οι εισαγωγές της Κίνας από την Ινδονησία, ο μεγαλύτερος αποστολέας θερμικού άνθρακα στον κόσμο που χρησιμοποιείται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μειώθηκαν 24,5% τους πρώτους 10 μήνες του 2020 σε 86,88 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 115,03 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η δέσμευση της Κίνας για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Κίνα θα πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τολμηρή δέσμευση, εφόσον μιλάμε για τη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα στον κόσμο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η Κίνα δείχνει την ετοιμότητά της να ηγηθεί των πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια των δεσμεύσεων του Πεκίνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης