Το φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο των 5,5 δισ. ευρώ της Repsol την περίοδο 2021-25 στις ΑΠΕ

Το φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο των 5,5 δισ. ευρώ της Repsol την περίοδο 2021-25 στις ΑΠΕ
Η εταιρεία τόνισε ότι θα απελευθερώσει τον άνθρακα από το χαρτοφυλάκιό της και θα δημιουργήσει ένα νέο λειτουργικό μοντέλο.

Η Repsol σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από 5 δισ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παραγωγή χαμηλού άνθρακα μεταξύ 2021 και 2025. Μάλιστα, η εν λόγω επένδυση αντιστοιχεί περίπου στο 30% της μεγαλύτερης δέσμευσης 18,3 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο, η οποία αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου του ισπανικού παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου, για "επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και εξασφάλιση απόδοσης και της υψηλότερης αξίας για τους μετόχους".

Το στρατηγικό σχέδιο περιγράφει έναν «απαιτητικό χάρτη πορείας» δήλωσε η Repsol, με πιο φιλόδοξους ενδιάμεσους περιορισμούς εκπομπών στόχων για την επιτυχή επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η εταιρεία τόνισε ότι θα απελευθερώσει τον άνθρακα από το χαρτοφυλάκιό της και θα δημιουργήσει ένα νέο λειτουργικό μοντέλο.

Επί του πρακτέου

Σε αυτό το μοτίβο, η στρατηγική περιλαμβάνει επένδυση 50 δολ. ανά βαρέλι πετρελαίου Brent και 2,5 δολ. ανά εκατομμύριο Btus φυσικού αερίου στο Henry Hub. Σε αυτές τις τιμές, η Repsol είπε ότι μπορεί να δημιουργήσει μετρητά για να καλύψει τις επενδύσεις και τα μερίσματα καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου, χωρίς αύξηση του χρέους από τα τρέχοντα επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Repsol Josu Jon Imaz σχολίασε ότι: «Με αυτό το νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο αξιοποιεί τα δυνατά μας σημεία, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να γίνουμε μια εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών, περιγράφοντας έναν κερδοφόρο και ρεαλιστικό χάρτη πορείας που θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε, μεγιστοποιώντας την αξία για τους μετόχους μας».

Αναφορικά με τους στόχους, σημείωσε ότι: «Θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί και θα αυξήσουμε τους στόχους μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό, ουδέτερο ή ακόμη και αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας, θα αναπτύξουμε νέες ενεργειακές λύσεις για τους πελάτες μας και θα προωθήσουμε έργα αιχμής για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας».

Ο γενικότερος σχδιασμός της Repsol

Η Repsol στοχεύει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο με χωρητικότητα 7,5GW έως το 2025 και 15GW έως το 2030 μέσω της επιχείρησης παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει την οργανική ανάπτυξη αυτής της επιχείρησης μέσω της ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου έργων σε λειτουργία που θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό άνω των 500MW μεταξύ 2020 και 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης