Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Big Oil vs Big Tech και η ανάγκη επενδύσεων για 105 GW μέχρι το 2030

Big Oil vs Big Tech και η ανάγκη επενδύσεων για 105 GW μέχρι το 2030
Ρεκόρ στις συμφωνίες PPA με πρωταγωνιστές τους τεχνολογικούς κολοσσούς και επενδύσεις 100 δισ δολ μέχρι το 2030
Οι περισσότεροι Αμερικανοί όχι μόνο θα προτιμούσαν να επιλέξουν τις δικές τους εταιρείες κοινής ωφέλειας, αλλά θα ήθελαν επίσης περισσότερη ενέργεια που τροφοδοτεί τα σπίτια τους προερχόμενα από καθαρές πηγές ενέργειας σύμφωνα με το Oilprice.
Σύμφωνα με έρευνα για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, το 81% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι η μείωση της ρύπανσης από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής είναι ένας αξιόλογος στόχος.
Ωστόσο μόνο το 50% των Αμερικανών έχουν την επιλογή να αγοράσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απευθείας από τους προμηθευτές τους, παρόλο που όλοι έχουν την επιλογή να αγοράσουν πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας.
Η σχέση των εταιρειών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να μην είναι τόσο απλή.
Για πολλές εταιρείες, το κόστος της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να είναι αυτό που τους ανάγκασε να αναδιοργανώσουν και να μειώσουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, οι μεγάλοι εταιρικοί οργανισμοί έχουν αναδειχθεί μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με μια έκθεση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF), οι παγκόσμιες πολυεθνικές εταιρείες έχουν σημειώσει σε ρεκόρ αριθμό συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή PPA.
Το 2019, οι εταιρείες αγόρασαν καθαρή ισχύ 19,5 gigawatts μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση 40% σε ετήσια βάση.
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι εταιρείες έχουν αυξήσει γρήγορα τις αγορές καθαρής ενέργειας από τα 4,3 GW το 2016.
Αλλά αυτοί που κυριαρχούν στις αγορές ανανεώσιμης ενέργειας, είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί.
Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη είναι, ότι οι μεγάλοι του πετρελαίου, που συχνά κατηγορούνται για τον υπερβολική τους παρέμβαση  στην αλλαγή του κλίματος, αρχίζουν  να κάνουν  αισθητή την παρουσία τους και στις ΑΠΕ.

ppa1.26

Big Oil εναντίον Big Tech

Την τελευταία μισή δεκαετία περίπου, οι τεχνολογικοί γίγαντες Google, Amazon, Facebook και Microsoft κυριαρχούν στις προμήθειες καθαρής ενέργειας και θέλουν να συνεχίσουν να είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πέρυσι, η Google υπέγραψε συμβόλαια για την αγορά άνω των 2,7GW καθαρής ενέργειας παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη δέσμευση καθαρής ενέργειας από οποιαδήποτε εταιρεία στον πλανήτη. Αυτό περιελάμβανε συμβάσεις αγοράς 1,9GW καθαρής ενέργειας σε έξι χώρες.
Η Google εφαρμόζει μια μοναδική διαδικασία αντίστροφης δημοπρασίας κατά την υπογραφή συμβάσεων ανανεώσιμης ενέργειας, με προγραμματιστές που συμμετέχουν σε μια ζωντανή, δημόσια διαδικασία υποβολής προσφορών.
Το Facebook είχε τις δεύτερες μεγαλύτερες δεσμεύσεις (1,1GW), ενώ η Amazon (0,9GW) και η Microsoft (0,8GW) κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.
Η Google έχει υπογράψει έως και 2 δις $ για αιολικές και ηλιακές επενδύσεις με σχέδια να χρησιμοποιήσει την καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα τεράστια κέντρα δεδομένων της.
Εν τω μεταξύ, η Amazon αποκάλυψε τα σχέδια της να επενδύσει σε τέσσερα νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου να υποστηρίξει τον στόχο της να επιτύχει τροφοδοσία κατά  80% από  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2024 και 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.
Όμως αυτοί οι τέσσερις γίγαντες του Διαδικτύου λειτουργούν τεράστια, ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων τα οποία έχουν κατηγορηθεί για τις άφθονες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι καταβάλλουν προσπάθειες για τη αντιστάθμιση τουλάχιστον ορισμένων ζημιών.
Οι «Big Tech» μπορεί να είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι «Big Oil» θα μπορούσαν σύντομα να τους ανταγωνιστούν.
 
Τα deals των BIG OIL

Η Occidental Petroleum, η Chevron και η Energy Transfer Partners υπέγραψαν όλα τα συμβόλαια ηλιακής ενέργειας το 2019, ακολουθώντας τα βήματα της ExxonMobil, η οποία υπέγραψε αρκετά μεγάλα PPA το 2018.
Τον Νοέμβριο του 2018, η Exxon υπέγραψε PPA με τη Δανέζικη εταιρεία Ørsted για την αγορά 500 MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας από τα πάρκα της Ørsted στο Τέξας για τη λειτουργία των πετρελαιοπηγών στη λεκάνη Permian.
Πέρυσι, η Occidental ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του ηλιακού πάρκου 16 MW στο Τέξας, καθώς και την υπογραφή σύμβασης off-take για επιπλέον 109 MW ηλιακής ενέργειας.
Την ίδια χρονιά, η Chevron ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει 12-ετή PPA με ένα αιολικό πάρκο στο Δυτικό Τέξας για την αγορά 65MW αιολικής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία αγωγών Energy Transfer Partners συμφώνησε σε μια 15ετή συμφωνία PPA με την θυγατρική της καναδική Solar's, Recurrent Energy, LLC, για την κατασκευή του αιολικού έργου Maplewood 2, 28 MWac.
Η PPA σηματοδότησε το πρώτο αποκλειστικό ηλιακό συμβόλαιο της Energy Transfer.

ppa2.26

Ισχυρή η ζήτηση καθαρής ενέργειας

Μέχρι σήμερα 270 παγκόσμιες εταιρείες έχουν ενταχθεί στο RE100 club, δηλαδή εταιρείες που έχουν δεσμευτεί να προμηθεύσουν το 100% των ενεργειακών τους αναγκών από ανανεώσιμες πηγές κάποια στιγμή στο μέλλον.
Πρόκειται για αύξηση 22% σε σχέση με πέρυσι που υπήρχαν 221 μέλη.
Σύμφωνα με το BNEF ότι οι δεσμεύσεις αειφορίας καθώς και το ισχυρό ESG θα διασφαλίσουν ότι η προμήθεια καθαρής ενέργειας από εταιρείες συνεχίζει να ευδοκιμεί.
Στην πραγματικότητα, ο ενεργειακός παρατηρητής εκτιμά ότι 221 εταιρείες RE100 του περασμένου έτους θα χρειαστεί να αγοράσουν επιπλέον 210TWh καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος το 2030 για να επιτύχουν τους στόχους τους, κάτι που με τη σειρά του θα απαιτήσει περίπου 105GW νέας κατασκευής ηλιακής και αιολικής υποδομής παγκοσμίως και σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομή καθαρής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης