Τελευταία Νέα
Διεθνή

Whitty (Αρχίατρος Βρετανίας): Δεν υποστηρίζω το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca

Whitty (Αρχίατρος Βρετανίας): Δεν υποστηρίζω το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca
Αρνητικός στο ενδεχόμενο να στηρίξει την ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης εμφανίστηκε ο Αρχίατρος της Αγγλίας, Chris Whitty
Μετά τις αμφιβολίες όσον αφορά στα δεδομένα που έχουν δημοσιεύσει AstraZeneca και Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Chris Whitty εστίασε στην ανάγκη αξιολόγησης των δεδομένων από  τον Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου
Αρνητικός στο ενδεχόμενο να στηρίξει την ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης εμφανίστηκε ο Αρχίατρος της Αγγλίας, Chris Whitty, μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην AstraZeneca για έλλειψη εγκυρότητας όσον αφορά στην παρουσίαση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.
Μάλιστα, ο κορυφαίος επιστήμονας της Βρετανίας, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι ο  Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αποφανθεί για την ασφάλεια ή μη του εμβολίου, εάν χορηγηθεί σε λίγο καιρό σε εκατομμύρια Βρετανούς.
«Η απάντηση προκύπτει από επιστημονική συζήτηση.
Το βασικό είναι να εμπιστευτούμε τον άριστο ρυθμιστή, τον οργανισμό MHRA.
Θα κάνουν μια αξιολόγηση με πολλά δεδομένα», τόνισε ο Whitty.
 
H νέα δοκιμή της AstraZeneca

H AstraZeneca θα προχωρήσει πιθανότατα σε νέα δοκιμή προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας.
«Τώρα που βρήκαμε κατά τα φαινόμενα μία καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επαληθεύσουμε, οπότε πρέπει να διεξάγουμε μία πρόσθετη μελέτη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pascal Soriot σύμφωνα με το Bloomberg.
Η νέα έρευνα θα είναι πιθανότατα ακόμα μία «διεθνής μελέτη, αλλά αυτή θα γίνει ταχύτερα γιατί γνωρίζουμε ήδη ότι η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, οπότε χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό ασθενών».
Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά ερωτήματα σε ό,τι αφορά τα δεδομένα για το εμβόλιο που έδωσε στη δημοσιότητα, έχοντας αναγνωρίσει λάθος στη δοσολογία του εμβολίου.

To «λάθος» στη δόση και οι αμφιβολίες

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, αμφιβολίες για τα δεδομένα εγείρονται από την παραδοχή της εταιρείας ότι «ένα λάθος» οδήγησε στη χορήγηση διαφορετικής δόσης εμβολίου στους εθελοντές, ενώ τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα «ομαδοποιήθηκαν».
Σύμφωνα με τους FT, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε πως ένα λάθος οδήγησε αναγκαστικά σε διαφορετική δοσολογία σε ένα τμήμα των εθελοντών.
Τα αποτελέσματα έγιναν αποδεκτά ως επιτυχημένα, δείχνοντας μέση αποτελεσματικότητα 70% - ένα νούμερο που όμως επιτεύχθηκε από την «ομαδοποίηση» αποτελεσμάτων από σύνολα δύο διαφορετικών αγωγών δοσολογίας.
Ενώ η μία ομάδα εθελοντών έλαβε δύο πανομοιότυπες δόσεις με χρονική απόσταση ενός μήνα, η άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και στη συνέχεια μία «ολόκληρη».
Στους εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά ενός μήνα η αποτελεσματικότητα ήταν 62%, αλλά σε μια μικρότερη ομάδα εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση εμβολίου και έπειτα η ολόκληρη, το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 90%- αυτή η ομάδα ήταν εθελοντές κάτω των 55 ετών, που έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης