Ηλεκτρισμός

Σε υψηλά επίπεδα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη

Σε υψηλά επίπεδα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη
«Αγκάθι» για τους εγχώριους προμηθευτές και οι υψηλές τιμές στην αγορά εξισορρόπησης, καθώς το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν εξετάζει τις ανάγκες του συστήματος
Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, πιθανώς ως αποτέλεσμα των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει στις αγορές η προοπτική της κυκλοφορίας του εμβολίου κατά του Covid – 19 και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού LNG έχουν μειωθεί και μία πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για το αμερικανικό LNG πάγωσε εξ αιτίας της ανησυχίας των Ευρωπαίων για τις εκπομπές μεθανίου.

Έτσι οι χονδρικές τιμές ηλεκτρισμού στις αγορές της επόμενης ημέρας έχουν πάρει την ανηφόρα και είναι χαρακτηριστικό ότι στη γερμανική αγορά που κατά κανόνα είναι από τις φθηνότερες στην Ευρώπη για σήμερα 27 Νοεμβρίου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 64,73 ευρώ/MWh, ενώ στη γαλλική αγορά η τιμή είναι 60,09 ευρώ/MWh.

Ρουμανία και Ουγγαρία τα πρωτεία

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται και η ελληνική μέση τιμή στην αγορά της επομένης ημέρας και φθάνει τα 72,01 ευρώ/MWh, όμως είναι μια από τις σπάνιες ημέρες που η ελληνική αγορά δεν είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη.

Τα πρωτεία κατέχουν οι αγορές της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας με 79,59 ευρώ/MWh. Πάνω από 68 ευρώ/MWh διαμορφώνονται οι τιμές στις αγορές της Ιταλίας της Κροατίας και της Σερβίας ενώ οι φθηνότερες αγορές με 52,56 ευρώ/MWh είναι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ανοδικά η ελληνικά αγορά Εξισορρόπησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική αγορά η μέση τιμή εκτοξεύτηκε σήμερα στα 72,01 ευρώ/MWh από 56,12 ευρώ/MWh που ήταν τις δυο προηγούμενες ημέρες.

Όμως η υψηλή τιμή δεν αφορά μόνο την Αγορά Επόμενης Ημέρας αλλά και στις χρεώσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης. Χρεώσεις που αυξάνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα και επιβαρύνουν το τελικός κόστος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη τιμών στον Λογαριασμό Προσαυξήσεων Οικονομικής Ουδετερότητας, με τις τιμές να εκτοξεύονται από εβδομάδα σε εβδομάδα: Από τα 5,09 ευρώ/MWh της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας του Target Model, στα 12,37 ευρώ/MWh τη δεύτερη και στα 16,64 ευρώ/MWh την τρίτη εβδομάδα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Επιβάρυνση του ΑΔΜΗΕ με πρόσθετη ενέργεια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η άνοδος των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης οφείλεται στο γεγονός ότι η επίλυση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM -day ahead market) από το Χρηματιστήριο Ενέργειας εξετάζει μόνο τις τιμές των προσφορών των συμμετεχόντων στην εν λόγω αγορά και όχι τις ανάγκες του συστήματος, οι οποίες καλύπτονται μέσω της αγοράς εξισορρόπησης.

Υπήρξαν για παράδειγμα περιπτώσεις, που ο αλγόριθμος της Αγοράς Επόμενης Ημέρας ενέταξε τη μονάδα Μεγαλόπολη V της ΔΕΗ σε πλήρη ισχύ 800 MW και παράλληλα ενέταξε και την Μεγαλόπολη IV, ενώ η γραμμή μεταφοράς δεν «σηκώνει» και τις δύο μονάδες ταυτόχρονα. Έτσι ο ΑΔΜΗΕ αποζημίωσε την Μεγαλόπολη V για να κατεβάσει ισχύ στο μισό προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα αλλά και να τη χρησιμοποιήσει αργότερα για να ανεβάσει ισχύ.

Εξάλλου με τη δύση του ηλίου, όταν σβήνει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, το σύστημα θα χρειαστεί 2.000 MW ανοδική ισχύ και μετά τις 11.00 το βράδυ, που η ζήτηση μειώνεται, θα χρειαστεί καθοδική ισχύ. Η ισχύς αυτή διατίθεται μέσω της αγοράς εξισορρόπησης.

Εκτιμάται ότι οι κινήσεις αυτές αυξάνουν το κόστος της αγοράς, καθώς επιβαρύνουν τον ΑΔΜΗΕ με πρόσθετη ενέργεια περίπου 10% επί της παραγωγής των θερμικών μονάδων, πράγμα που με τη σειρά του καταλήγει σε πρόσθετη σημαντική χρέωση για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης