Επιχειρήσεις

Η επιστρεπτέα προκαταβολή «σωσίβιο» για τις επιχειρήσεις που σβήνουν από την πανδημία - Αύξηση των δανείων στα 1,9 δισ. ευρώ

Η επιστρεπτέα προκαταβολή «σωσίβιο» για τις επιχειρήσεις που σβήνουν από την πανδημία - Αύξηση των δανείων στα 1,9 δισ. ευρώ
Αύξηση των δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στο 1,8 - 1,9 δισ. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, εξετάζει η κυβέρνηση υπό την πίεση της αγοράς για αυξημένη ρευστότητα.
Αύξηση των δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στο 1,8 - 1,9 δισ. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, εξετάζει η κυβέρνηση υπό την πίεση της αγοράς για αυξημένη ρευστότητα.    
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις που έσπευσαν για να λάβουν τα φθηνά κρατικά δάνεια από τα οποία το 50% είναι δώρο καθώς δεν επιστρέφεται στο δημόσιο.
Έτσι μέσα σε λίγα 24ωρα τα χρήματα εξαντλήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέχρι και την Τετάρτη πληρώθηκαν 222.173 δικαιούχοι και το ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έφτασε συνολικά τα  1,12 δις. ευρώ.
Με δεδομένο  ότι οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 300.000 το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό της 4ης φάσης κατά 600 έως 700 εκατ. ευρώ.
Το ισχυρό κίνητρο του "κουρέματος" της οφειλής κατά 50%, η διεύρυνση των δικαιούχων με την ένταξη και των αγροτών καθώς και η άμεση πληρωμή των επαγγελματιών και επιχειρήσεων είχαν ως αποτέλεσμα η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 να γίνει «ανάρπαστη».
Μόλις ολοκληρωθεί η τέταρτη φάση θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες με βάση τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%.
Το ποσό του πέμπτου κύκλου φθηνών κρατικών δανείων έχει προϋπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ, αλλά είναι πιθανόν να αυξηθεί και να προσεγγίσει το 1 δις. ευρώ.  
Συνολικά το «ζεστό χρήμα» που αναμένεται να  πέσει στην αγορά στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα προσεγγίσει τα  3 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι 10 επαγγελματικοί κλάδοι (ΚΑΔ) με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:

-Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια, 5.605 ωφελούμενοι.
-Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιοκτήτη, 4.644 ωφελούμενοι.
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι.
-Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι.
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι.
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι.
-Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι.
-Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι.
-Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι.
-Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.
Η βεντάλια των δικαιούχων των κρατικών φθηνών δανείων έχει ανοίξει και καλύπτει κάθε μορφή επιχείρησης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή δεν έχουν ταμειακή μηχανή, εάν απασχολούν ή όχι εργαζόμενους αλλά και τους αγρότες.  Ειδικά οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα λάβουν 1.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν κλείσει με κρατική εντολή θα λάβουν 2.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πτώση του τζίρου.

Οι αιτούντες, εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, λαμβάνουν τουλάχιστον

- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε  εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
-8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι έως είκοσι εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
-15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι ένα  έως πενήντα εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
-30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα  εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.
Στο μεταξύ, παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η  λόγω προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2020, ενώ για τον τρίτο κύκλο η προθεσμία έληγε στις 30 Ιανουαρίου 2021.
Η παράταση δόθηκε με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία
Με την υγειονομική κρίση σε έξαρση το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επέκταση των μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στις αρχές του 2021 θα ανοίξει ένας νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης