Περιβάλλον

Δ. Οικονόμου: Διατήρηση παρεκκλίσεων και αυθαίρετη δόμηση είναι όψεις του ίδιου νομίσματος

Δ. Οικονόμου: Διατήρηση παρεκκλίσεων και αυθαίρετη δόμηση είναι όψεις του ίδιου νομίσματος
Βασικά σημεία ομιλίας του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Στην αναγκαιότητα της κατάργησης των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση και της επιτάχυνσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Όπως εξήγησε η εκτός σχεδίου δόμηση, δηλαδή η δυνατότητα να χτίσει κάποιος εκεί όπου δεν υπάρχει κανενός είδους σχεδιασμός, αποτελεί ελληνική ιδιομορφία, που καταστρέφει το περιβάλλον, το τοπίο, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό. «Προβλέπεται ήδη από το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο του 2009, στο οποίο κατά τα άλλα ομνύει ένα μέρος της αντιπολίτευσης, ότι η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να περιοριστεί δραστικά με ορίζοντα μάλιστα τότε 5 ετών. Έχουν περάσει 11 χρόνια. Πόσα δηλαδή πρέπει να περιμένουμε ακόμα;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ γίνεται επιτέλους ο πρώτος, ήπιος περιορισμός με μεταβατικές διατάξεις.

«Οι παρεκκλίσεις αρτιότητας και η αυθαίρετη δόμηση είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι, όπως προκύπτει από μελέτες σε ποσοστό 80% των αδειών που έχουν βγει για μικρά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές εντοπίζονται μεγάλες αυθαιρεσίες. «Καταλαβαίνω από κάποιον απολογητή των αυθαιρέτων να είναι υπέρ της διατήρησης των παρεκκλίσεων, αλλά όχι από εκείνους που ζητούν να σταματήσουμε τις αυθαιρεσίες και να βάλουμε τάξη» είπε, απαντώντας σε μερίδα της αντιπολίτευσης.

Δόμηση

Ο υφυπουργός, κατά την ομιλία του, ανέδειξε και την αναπτυξιακή πτυχή του περιορισμού της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης, τονίζοντας ότι «όταν αναφερόμαστε στην αναγκαιότητα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, αυτό προϋποθέτει υπεύθυνες, βιώσιμες επιχειρήσεις με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όλα αυτά δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τη διατήρηση των παρεκκλίσεων».

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να γίνει τοπικός σχεδιασμός για να κάνουμε το αυτονόητο, που σε όλη την Ευρώπη έχει γίνει με οριζόντιες διατάξεις» είπε. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τίθεται ο πήχης κι εν συνεχεία τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), λαμβάνοντας υπόψη τοπικά χαρακτηριστικά, όπως μικρό μέγεθος οικοπέδων, περιορισμένες πιέσεις για δόμηση, κατακερματισμός ιδιοκτησίας θα εξετάσουν εάν θα επανέλθουν αρτιότητες κάτω των 4 στρεμμάτων.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια δημιουργίας πανικού για περιουσίες που θα χαθούν, εξήγησε ότι σήμερα αυτοί που έχουν οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων με δυνατότητα να χτίσουν νομίμως είναι ελάχιστοι, καθώς απαιτείται πρόσωπο 15-45 μέτρων σε αναγνωρισμένες διεθνείς, εθνικές ή επαρχιακές οδούς που ελάχιστα μικρά οικόπεδα διαθέτουν. Για τον παραπάνω λόγο και οι άδειες που βγαίνουν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε τέτοια οικόπεδα είναι μόλις το 2% του συνολικού οικοδομικού όγκου. Παράλληλα, με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 6 χρόνια για να χτίσουν.

Όσον αφορά δε το πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), που θα καλύψουν ως το 2028 με χρήσεις γης το σύνολο της χώρας, επισήμανε ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί βασικό στοιχείο της βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

Αξιολογητές

Παράλληλα, η αξιοποίηση πιστοποιημένων εξωτερικών αξιολογητών, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και όπως ήδη γίνεται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα χτυπήσει τη βασική αιτία καθυστέρησης στην εκπόνηση αντίστοιχων σχεδίων. Αυτοί θα υποβοηθούν τις επιτροπές επίβλεψης των παραδοτέων, που ενώ έπρεπε να ολοκληρώνουν τη δουλειά τους σε 15-30 ημέρες, χρειάζονταν, λόγω της υποστελέχωσης, ακόμα και 3 χρόνια.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο υφυπουργός κ. Οικονόμου, επισήμανε ότι ως προς τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια, αυτά καλύπτουν τον παράκτιο χώρο από την πλευρά της θάλασσας, όπως προβλέπεται ρητώς στην Οδηγία της ΕΕ για τη θαλάσσια χωροταξία. Ο δε χερσαίος παράκτιος χώρος, στο επίπεδο του σχεδιασμού και όχι της αλληλεπίδρασης, βγαίνει εκτός γιατί έχει ήδη σχεδιαστεί και μάλιστα σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού (Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, ΤΠΣ και Ρυμοτομικά Σχέδια).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης