Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Oι ενεργειακές μετοχές στο επενδυτικό επίκεντρο - Οι κεφαλαιοποιήσεις προς ιστορικά υψηλά, οι επιλογές

Oι ενεργειακές μετοχές στο επενδυτικό επίκεντρο - Οι κεφαλαιοποιήσεις προς ιστορικά υψηλά, οι επιλογές
Τα ατού και οι παράμετροι που μπορούν να δώσουν υπεραξίες στους επενδυτές από τις ενεργειακές μετοχές
Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ενεργειακό κλάδο καθώς την εβδομάδα που πέρασε η Tέρνα Ενεργειακή έγραψε νέο ιστορικό υψηλό ανερχόμενη στα 1,503 δια κεφαλαιοποίηση.
Παράλληλα υψηλό έτους κατέγραψε και η Μυτιληναίος, η οποία τελικά αφού αντέστρεψε μια χαμένη χρονιά έχει τεθεί στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών για το 2021 με πρώτο στόχο τα 2 δισ σε κεφαλιοποίηση.
Και συνοπτικά γιατί θα είναι καλή η χρονιά για το αλουμίνιο, θα δρέψει καρπούς από έργα στο εξωτερικό τόσο στην αξιοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκών όσο και σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης ενώ η βάση του στον τομέα του φυσικού αερίου έχει στο βάθος την έναρξη λειτουργίας του CCGT να ακολουθεί.
Η ΔΕΗ, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 1,588 δισ, θα έχει σίγουρα αναβαθμίσεις και σε χρηματιστηριακό επίπεδο μετά τον S&P αλλά κομβικής σημασίας είναι η Investors' Day την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα η απορρόφηση των πωλήσεων του Silchester σταδιακά θα οδηγήσε σε νέα επίπεδα την κεφαλαιοποίηση του ΑΔΜΗΕ που παραμένει υποτιμημένος σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, υποδανεισμένος και με σίγουρα μερίσματα.
Τα διυλιστήρια ανακάμπτουν και έχουν πολλά περιθώρια στον βαθμό που οι επενδυτές θα αφομιοιώνουν την θετική επίδραση της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου στα περιθώρια διύλισης.
Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ μετά το πρώτο ρημπαάουντ και με τα σημερινά του δεδομένα είναι πιθανό να αποκαταστήσει την κεφαλαιοποίηση του 1,5 δισ με την θυγατρική CENERGY να πρωταγωνιστεί και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ακολουθεί.


Τα επενδυτικά κριτήρια

Η Μυτιληναίος έχοντας αρχίσει να καλύπτει τις προϋποθέσεις των κριτηρίων για ESG που θα κυριαρχήσουν γις τις επενδυτικές αποφάσεις αποκτά σημαντικα πλεονεκτήματα στην επενδυτική κοινότητα, καθώς οι δραστηριότητες έχουν διευρυνθεί σε νέους τομείς και αναμένονται ανακοινώσεις.
Τα κέρδη του 2021 αναμένονται σημαντικά βελτιωμένα με τις τιμές του αλουμινίου να βρίσκονται οριακά στα 2000 δολ/τόνος, ενώ ο κλάδος του φυσικού αερίου που στο συνολό του είναι από τα ισχυρά χαρτιά του ομίλου θα βοηθηθεί από την διεθνή και εγχώρια ανάκαμψη.
Κατά συνέπεια με τους νέους κλάδους στο δυναμικό τα 2 δις κεφαλαιοποίηση είναι εφκτός στόχος με σημερινή στα  1,543 δισ.
Η ΔΕΗ αν συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματoς αναδιάρθωσης στον βαθμό που θα κρατήσει ψηλά το Ebitda, θα αναδιαρθρώσει το χρέος της και θα αποκτήσει ικανό αριθμό μονάδων ΑΠΕ σε σχέση με το 1,5 GW που στοχεύει, μπορεί να δώσει συνέχεια ανόδου κεφαλαιοποίησης.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι by the book μια περίπτωση με σημαντικά πριθώρια καθώς θα ανεβάσει σημαντικά το Regulated Asset Base λόγω των έργων όπως η υποθαλάσσια διασύνδεση Αττικής - Κρήτης αλλά και άλλα. 'Αγνωστο τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση.
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι από τις πιο ενδιαφέρουσε περιπτώσεις επιλογών για το 2021 καθώς έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα για το 2020 και θα καρπωθεί τις καλύτερες αγορές των Ευρωπαϊκών Οικονομιών το 2021.
Παράλληλα η θυγατρική της Cenergy πέραν της ανάληψης εξαιρετικά σύνθετων και προσοδοφόρων διεθνών έργων, έχει μπροστά της μια σημαντική εξαγορά ατον τομέα των καλωδίων, αυτή της NEXANS. H ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που είναι ο κύριος τροφοδότης κερδοφορίας μέχρι τώρα,  είναι αυτός ο φορέας που θα κερδίσει από την διεθνή ανάκαμψη. Το που μπορεί να πάει η κεφαλαιοποίηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι δύσκολο να το πει κανείς, το δεδομένο είναι ότι ο όμιλος άλλαξε τόσο σε εξωστρέφεια όσο και στην βούλησή του να αξιοποιήσει ολοκληρωμένα τις κεφαλαιαγορές.
Τέλος τα διυλιστήρια μετά και τις αναβαθμίσεις της Motor Oil έχουν σημαντικα περιθυώρια, ενώ η αγορά ανεβάζει παράλληλα την κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ.
Ο Ελλάκτωρ ένα πιο σύνθετο σχήμα με μεγάλο μέρος στο κατασκευαστικό, αργά ή γρήγορα όμως θα λύσει τα προβλήματά του.
Πάντως το Farallon δεν θα πουλήσει χαμηλά και αυτό ίσως να είναι το καθοριστικό βραχυπρόθεσμα για την κεφαλαιοποίηση στα 347 εκατ που έχει το σημαντικό asset του Ανέμου.
Οι μέτοχοι θα πρέπει να δώσουν χρόνο στον κ. Σάκη Καλλιτσάντση για να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης