Ενέργεια

Α. Δαγούμας: Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ με τα μέτρα του ΥΠΕΝ «δείχνει» η μελέτη της ΡΑΕ

Α. Δαγούμας: Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ με τα μέτρα του ΥΠΕΝ «δείχνει» η μελέτη της ΡΑΕ

Οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ κινούνται προς την κατεύθυνση συμμετοχής των ΑΠΕ στο Target Model, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης

Υπερκάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, στο βασικό σενάριο εξέλιξης των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού, δείχνει η σχετική μελέτη που ανέθεσε η ΡΑΕ. Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Α. Δαγούμας κατά την ακρόαση θεσμικών φορέων και φορέων της αγοράς για την τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί στο Χωροταξικό – Πολεοδομικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

Όπως είναι γνωστό η τροπολογία περιλαμβάνει οικονομικά μέτρα για τον ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ τόσο και διαρθωτικά μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, η μελέτη αποτυπώνει την επίδραση κάθε μιας από τις επιμέρους πολιτικές του υπουργείου, ώστε να καταδείξει την αναγκαιότητα και την επίπτωση κάθε παρέμβασης. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, στο πλαίσιό της έχει εξεταστεί ένα σενάριο το οποίο χαρακτηρίζεται ως stress test, με την έννοια του τρόπου διαμόρφωσης των εσόδων, στο ενδεχόμενο που οι εξελίξεις των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν είναι οι εκτιμώμενες και αναμενόμενες.

«Ακόμη και στο σενάριο του stress test, τα μέτρα αυτά αντιμετωπίζουν οριακά το πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγούμας, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση του βασικού σεναρίου υπερκαλύπτεται το σχετικό έλλειμμα.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ οι εν λόγω παρεμβάσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και επιλύουν το πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης υπογράμμισε ότι υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και το σωστό περιβάλλον, προκειμένου να αρχίζει σταδιακά να μειώνεται η χονδροεμπορική τιμή της ενέργειας, που παραμένει αυτή τη στιγμή η ψηλότερη στην Ευρώπη. «Η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι ο μοναδικός αναπτυξιακός μας στόχος. Αυτό που συζητάμε όλοι είναι ο χρόνος ένταξης των ΑΠΕ και οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ είναι προς αυτή την κατεύθυνση για να επιτύχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές στην χονδροεμπορική αγορά. Το όποιο μεταβατικό διάστημα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, αλλά μάλλον σχετικά μικρό. Έχει έρθει η ώρα οι ΑΠΕ να μπουν στο Target Model, ώστε να ενταχθούν πλήρως με ανταγωνιστικά κριτήρια στο σύστημα και να δώσουν ώθηση για τη μείωση του κόστους ενέργειας» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι «ακόμα και η συνολική ισχύς που θα μπει μέσω διαγωνισμών τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή ειδικά στην αγορά εξισορρόπησης» και κατέληξε λέγοντας ότι στον ενεργειακό τομέα το τρίπτυχο της μετάβασης συμπυκνώνεται στην απανθρακοποίηση, ψηφιοποίηση και αποκεντρωμένη παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη (ΣΠΕΦ) είναι ανισομερής η κατανομή της επιβάρυνσης ανα΄μεσα στους παραγωγούς ΑΠΕ και τους κλάδους της προμήθειας, δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου καταργείται το ΜΜΚΘΣΣ. Με την κατάργηση ακόμη και για το επόμενο έτος, όταν και θα ισχύσει η εφάπαξ έκτακτη εισφορά, θα υπεραντισταθμίσει την έκτακτη εισφορά.

Tέλος, από την πλευρά του, ο κ. Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ) τόνισε προκάλεσε αναστάτωση η επιβολή της έκτακτης εισφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης