Περιβάλλον

Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα απαιτούν περιβαλλοντικές ομάδες από την Shell

Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα απαιτούν περιβαλλοντικές ομάδες από την Shell
Οι ενάγοντες λένε ότι η Shell απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα υπονομεύοντας εν γνώσει τους διεθνείς κλιματικούς στόχους

Αντιμέτωπη με ένα δικαστήριο στην Ολλανδία θα τεθεί σήμερα η Shell, εξαιτίας μιας υπόθεσης που ασκήθηκε εις βάρος της από περιβαλλοντολογικές ομάδες και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαιτούν από την ενεργειακή εταιρεία να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Επτά ομάδες ακτιβιστών s, υπέβαλαν την αγωγή τον Απρίλιο του περασμένου έτους για λογαριασμό περισσότερων από 17.000 ολλανδών πολιτών που απαιτούν από τη Shell να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050, αναμεταδίδει το Reuters.

Ειδικότερα, οι ενάγοντες λένε ότι η Shell απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα υπονομεύοντας εν γνώσει τους διεθνείς κλιματικούς στόχους, καθώς συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η τελική απόφαση του δικαστή θα αναγκάσει τη Shell να προσχωρήσει στους διεθνείς κλιματικούς στόχους και να σταματήσει να προκαλεί επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές», δήλωσε ο διευθυντής του «Friends of the Earth», Donald Pols την παραμονή της ακρόασης.

Η Anglo-Dutch Shell έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει τους στόχους που καθορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και υποσχέθηκε να μειώσει την ένταση άνθρακα των ενεργειακών προϊόντων που πουλάει κατά 30% έως το 2035, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016 και κατά 65 % το 2050. Ωστόσο, οι ομάδες δράσης απαιτούν τουλάχιστον 45% μείωση έως το 2030, σε σχέση με τη ρύπανση που προκλήθηκε το 2019, ως βήμα προς την παραγωγή ουδέτερου άνθρακα δύο δεκαετίες αργότερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης