Διεθνή

Μ. Βρετανία: Ναι στο εμβόλιο της Pfizer – Από την άλλη εβδομάδα οι εμβολιασμοί

Μ. Βρετανία: Ναι στο εμβόλιο της Pfizer – Από την άλλη εβδομάδα οι εμβολιασμοί
Τέλος από σήμερα 2/12 το lockdown στην Αγγλία - Σύστημα τριών ζωνών σε ισχύ - Αντιμέτωπος με την πρώτη εξέγερση στο κόμμα του ο Boris Johnson
Στην έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προχώρησε η αρμόδια αρχή της Μεγάλης Βρετανίας, γεγονός που σημαίνει ότι δίνεται το πράσινο φως για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του ιού.
Όπως έγινε γνωστό, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, με τους Βρετανούς να γίνονται οι πρώτοι παγκοσμίως που θα λάβουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση.
Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ ενώ από τις αρχές του 2021 θα ακολουθήσει και η Ευρώπη.

Τέλος το lockdown στην Αγγλία

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου η Αγγλία τελειώνει με το lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και επιστρέφει στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο τίθεται σε ισχύ ένα σύστημα προειδοποίησης τριών επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται τοπικοί περιορισμοί ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης με την επιδημία.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δεχθούμε (…) ότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο σε φάση ανάπτυξης, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Μέχρι τότε δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαλαρώσουμε, κυρίως στη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα» υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Boris Johnson.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, προς μεγάλη ανακούφιση των καταστηματαρχών ενόψει Χριστουγέννων.
Επίσης ανοίγουν ξανά τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Οι κάτοικοι της Αγγλίας μπορούν να συναντώνται έως και έξι άτομα το μέγιστο, ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Όλη σχεδόν η Αγγλία υπό περιορισμό

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας τέθηκε στα επίπεδα συναγερμού 2 ή 3, με εξαίρεση το νησί Ουάιτ, την Κορνουάλη και τα νησιά Σίλι που βρίσκονται στο πρώτο και χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού.
Οι περιορισμοί - που αφορούν κυρίως τη λειτουργία των παμπ και των εστιατορίων αλλά και τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους - είναι πιο αυστηροί σε σχέση με πριν το lockdown, κάτι που προκάλεσε την οργή πολλών βουλευτών, ακόμη και από το Συντηρητικό Κόμμα.
Οι αντιδράσεις εστιάζουν κυρίως στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι περιορισμοί στην οικονομία, η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί από την αρχή της πανδημίας covid-19.
Για να στηρίξει τα καταστήματα την περίοδο των Χριστουγέννων η κυβέρνηση αποφάσισε να τους επιτρέψει να επιλέγουν μόνα τους το ωράριο λειτουργίας τους, με κάποιες αλυσίδες να αποφασίζουν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.
Στη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας για το κυβερνητικό σχέδιο οι βουλευτές των Εργατικών αποφάσισαν να απέχουν ενώ και 55 Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν το κυβερνητικό σχέδιο και άλλοι 16 απείχαν, φέρνοντας τον Johnson αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματός του μετά την εκλογή του στην προεδρία των Συντηρητικών.

Επανεξέταση των μέτρων κάθε δύο εβδομάδες

Τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν τελικά με 291 ψήφους υπέρ έναντι 78 κατά, θα επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες, με την πρώτη εκτίμηση να γίνεται στις 16 Δεκεμβρίου.
Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί στον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, με τον αριθμό των νέων ημερήσιων μολύνσεων να μειώνεται περίπου κατά ένα τρίτο στη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College, δεν είναι πιθανή η χαλάρωση των μέτρων πριν τα Χριστούγεννα.
Οι Βρετανοί θα έχουν μια ανάπαυλα τα Χριστούγεννα, όταν θα επιτραπούν επί πέντε ημέρες, από τις 23 ως τις 27 Δεκεμβρίου, οι συγκεντρώσεις, όχι όμως περισσότερων από τριών νοικοκυριών.
Σε άλλες περιοχές της Βρετανίας η στρατηγική διαφέρει.
Στη Σκοτία ισχύει επίσης ένα σύστημα τοπικών περιορισμών, στην Ουαλία, μετά από μια καραντίνα 17 ημερών που ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από την Παρασκευή οι παμπ θα κλείνουν στις 18:00 και θα τους απαγορεύεται να πωλούν αλκοόλ, με την ελπίδα ότι η επιδημία θα διατηρηθεί υπό έλεγχο πριν τα Χριστούγεννα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης