Ενέργεια

Συνεργασία Eni - Enel για την ανάπτυξη δύο έργων πράσινου υδρογόνου - Το χρονοδιάγραμμα

Συνεργασία Eni - Enel για την ανάπτυξη δύο έργων πράσινου υδρογόνου - Το χρονοδιάγραμμα
Οι δύο εταίροι σχεδιάζουν να παράγουν το υδρογόνο μέσω ηλεκτρολυτών που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κοντά σε δύο διυλιστήρια Eni στην Ιταλία

Οι ενεργειακοί γίγαντες της Ιταλίας, Enel και Eni θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη δύο έργων πράσινου υδρογόνου.

Ειδικότεροι, οι δύο εταίροι σχεδιάζουν να παράγουν το υδρογόνο μέσω ηλεκτρολυτών που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κοντά σε δύο διυλιστήρια της Eni στην Ιταλία. Μάλιστα, ανέφεραν ότι το πράσινο υδρογόνο φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για την απανθρακοποίηση στα διυλιστήρια.

Κάθε πιλοτικό έργο θα διαθέτει ηλεκτρολυτές περίπου 10MW που αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή πράσινου υδρογόνου έως το 2022-2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enel Group, Francesco Starace, δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει να διερευνήσουμε με την Eni τον υποσχόμενο τομέα πράσινου υδρογόνου. Μαζί, εντοπίσαμε δύο δίκτυα, όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα πρώτα έργα». 

Στη συνέχεια προσδιόρισε το έργο λέγοντας ότι: «Το συνολικό σύστημα που έχουμε κατά νου θα λειτουργεί ως κλειστός βρόχος με τον οποίο ο ηλεκτρολύτης τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το διυλιστήριο θα βρίσκεται στην ίδια θέση, αποφεύγοντας επομένως την κατασκευή πολύπλοκων υποδομών μεταφοράς για να μετακινήσουμε το υδρογόνο. Ανυπομονούμε να δούμε το πράσινο υδρογόνο να προμηθεύει τις διεργασίες διυλιστηρίων της Eni και προσπαθούμε να έχουμε το πρώτο λειτουργικό σύστημα σε ισχύ πριν από το τέλος του τρέχοντος τριετούς σχεδίου μας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi υπογράμμισε από την πλευρά του ότι: «Αυτή η συνεργασία με το πράσινο υδρογόνο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση της Eni. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα εφαρμόζοντας την καλύτερη εφαρμόσιμη λύση χαμηλού άνθρακα, είτε πράσινη είτε μπλε, για να μειώσουμε τις άμεσες εκπομπές μας. Αν επιβεβαιωθούν οι αναμενόμενες οικονομικές βελτιώσεις της βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου, η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει την ικανότητα σε πάνω από 2GW έως το 2030».

Τέλος, η Eni μελετά επίσης άλλα έργα υδρογόνου στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης