Επιχειρήσεις

Με εξώδικο η Reggeborgh που ελέγχει το 8,5% του Ελλάκτωρα ζητά έκτακτη ΓΣ και διοικητικές αλλαγές, σχεδιάζει επιθετική εξαγορά

Με εξώδικο η Reggeborgh που ελέγχει το 8,5% του Ελλάκτωρα ζητά έκτακτη ΓΣ και διοικητικές αλλαγές, σχεδιάζει επιθετική εξαγορά
Δημιουργείται μεγάλη αβεβαιότητα στο επενδυτικό κοινό
Με εξώδικο αποφάσισε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest να δρομολογήσει εξελίξεις στον Ελλάκτωρα, στον οποίο ελέγχει το 8,5%, από 5,43% μετά και τις τελευταίες αγορές που πραγματοποιεί μέσω του χρηματιστηρίου.
Η Reggeborgh Invest ζητά έκτακτη γενική συνέλευση στον Ελλάκτωρα και αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, εξέλιξη που ωστόσο θεωρείται από τη διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα επιθετική.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh ως μέτοχος πάνω από 5% μπορεί να ζητήσει έκτακτη γενική συνέλευση αλλά δεν μπορεί να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο... απαιτείται απόφαση δικαιοσύνης.
Συν τοις άλλοις φαίνεται ότι η Reggeborgh Invest ακολουθεί μια στρατηγική για να ανακόψει το επικείμενο deal του Farallon με το σχήμα των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκο.
Η στρατηγική που έχουν ακολουθήσει οι Ολλανδοί εύλογα προκαλεί αντιδράσεις και η διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα θα ετοιμάσει αντεπίθεση...
Η στάση της Reggeborgh Invest γεννά πολλά ερωτηματικά γιατί ούτε με την διοίκηση Καλλιτσάντση έχει έρθει σε συμφωνία, ούτε με το Farallon.

Τα νέα δεδομένα είναι τα εξής:

1)Η Reggeborgh Invest έχει αποκτήσει το 8,5% του Ελλάκτωρα καθώς αγοράζει μέσω χρηματιστηρίου σχεδόν καθημερινά μετοχές
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh Invest κατείχε το 5,43% του Ελλάκτωρα.

2)Η Reggeborgh Invest δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα συμφωνία με το Farallon το οποίο έχει δανείσει τους αδερφούς Καλλιτσάντση που ελέγχουν το 25,58% των μετοχών του Ελλάκτωρα

3)Οι αναφορές ότι η Reggeborgh Invest ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, έως το 50% των μετοχών του Ελλάκτωρα δεν φαίνεται να έχουν βάση ωστόσο ίσως άμεσα ή έμμεσα να προσεγγίζουν το 30%.
Να σημειωθεί ότι πάνω από 33% θα πρέπει να υποβληθεί δημόσια πρόταση.

4)Η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση έχει ζητήσει από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει πόσες πραγματικά μετοχές κατέχει η Reggeborgh Invest στον Ελλάκτωρα άμεσα ή έμμεσα

5)Το Farallon για την ώρα συμπορεύεται με τους αδερφούς Καλλιτσάντση

6)Οι εφοπλιστές Καϋμενάκης και Μπάκος τάσσονται υπέρ της σημερινής διοίκησης του Ελλάκτωρα

7)O διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρα, Αν.Καλλιτσάντσης είναι αποφασισμένος να απαντήσει δυναμικά σε αυτές τις επιθετικές και ασύμβατες ενέργειες που αποτελούν πρόκληση για τους μετόχους της εισηγμένης

Τι σημαίνουν όλα αυτά

Όλο αυτό το δαιδαλώδες παζλ σύγκρουσης συμφερόντων δείχνει ότι η Reggeborgh σχεδιάζει με επιθετικό τρόπο να εξαγοράσει τον Ελλάκτωρα, κόντρα στη διοίκηση Καλλιτσάντση και ουσιαστικά επαναλαμβάνεται το σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης που είχε υπάρξει στο παρελθόν με το #Change4Ellaktor.
Η επιθετική κίνηση της Reggeborgh δεν συνάδει με τη μέχρι τώρα στρατηγική που έχει ακολουθήσει στην Ελλάδα και γεννά πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν οι Ολλανδοί να ελέγξουν τον Ελλάκτωρα.
Η πλευρά Καλλιτσάντση προετοιμάζει την αντεπίθεση της και υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα ισχυρό γκρουπ μετόχων που θα εναντιωθούν στις επιθετικές κινήσεις της Reggeborgh.
 
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μέχρι σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2020, δεν έχει υποβληθεί από τη Reggeborgh Invest που κατέχει το 5,43% του Ελλάκτωρα, αίτημα για έκτακτη γενική συνέλευση, αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο και διαχειριστικό έλεγχο των τελευταίων χρήσεων.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες συστηματικά κάποιοι αγοράζουν μετοχές του Ελλάκτωρα και αυτό αποδεικνύεται από τις 1,4 εκατ. μετοχές που διακινούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Πιθανότατα αγοράζουν μετοχές είτε η Reggeborgh είτε το σχήμα Καϋμενάκη - Μπάκου, το οποίο άτυπα υποστηρίζεται από την Εθνική Τράπεζα.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα με κέρδη +3% στα 1,77 ευρώ με την αποτίμηση στα 380 εκατ.
Πηγές στη διοίκηση του Ελλάκτωρα αναφέρουν ότι κάθε μέτοχος με ποσοστό πάνω από 5% μπορεί να ζητήσει έκτακτη γενική συνέλευση, ωστόσο μία τέτοια πράξη θεωρείται «εχθρική».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις
-με το Farallon που είναι ο βασικός δανειστής των αδερφών Καλλιτσάντση, που ελέγχουν το 25,58% του Ελλάκτωρα, αλλά το 20% αυτών είναι ενεχυριασμένο
-με το σχήμα Καϋμενάκη και Μπάκου, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσουν μέρος τω δανείων του Farallon
-με την Reggeborgh Invest η οποία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το Farallon, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει έρθει σε κάποια άμεση επαφή με τη διοίκηση του Ελλάκτωρα υπό τον Σ. Καλλιτσάντση

Τι θα συμβεί εάν υπάρξει πρόταση από τη Reggeborgh για έκτακτη γενική συνέλευση

Στην περίπτωση που το ολλανδικό fund Reggeborgh υποβάλει τελικώς αίτημα για έκτακτη γενική συνέλευση και αλλαγή διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να εμφανιστεί με ένα πολύ ισχυρό ποσοστό μετοχών ώστε το αίτημα του να τύχει αποδοχής από τη γενική συνέλευση.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρα πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε πρόταση για έκτακτη γενική συνέλευση.
Εν τω μεταξύ επειδή οι φήμες οργιάζουν θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους καθώς δημιουργείται μεγάλη αβεβαιότητα στο επενδυτικό κοινό.
Θα πρέπει δηλαδή και η διοίκηση του Ελλάκτωρα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, η Reggeborgh να αποσαφηνίσει τις θέσεις της και αντιστοίχως τόσο το Farallon όσο και ο Καϋμενάκης να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους.

Τι ανέφερε 2 Δεκεμβρίου 2020 το bankingnews.gr

Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην υπόθεση Ελλάκτωρα;
Πρωτίστως να υπενθυμίσουμε ποιοι εμπλέκονται…
-Οι αδερφοί Καλλιτσάντση που είναι και μέτοχοι με ποσοστό 25,58% ή 54,8 εκατ μετοχές
-Ο Λεωνίδας Μπόμπολας με ποσοστό 12,5%
-Το Ολλανδικό fund Reggeborgh Invest με ποσοστό 5,43% που θέλει να αποκτήσει τον Ελλάκτωρα
-Το αμερικανικό fund Farallon που έχει δανείσει 50 εκατ στους αδερφούς Καλλιτσάντση με επιτόκιο 8,75% και ταυτόχρονα έχει ενεχυριάσει σχεδόν το 20% των μετοχών σε σύνολο 25,58%
-Η ομάδα Καϋμενάκη και Μπάκου team εφοπλιστών που θέλουν να επεκταθούν στον κλάδο της ενέργειας και θέλουν να αποκτήσουν στρατηγική θέση στον Ελλάκτωρα.  
-Οι τράπεζες που θέλουν να κλείσουν οι εκκρεμότητες του Άκτωρα.
-Ο Κούτρας που ενώ δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης, πέραν από διαρροές, που θα ήθελε το χάος για να αποκτήσει πρόσβαση στον Άκτωρα.
-Οι ανταγωνιστές από την μια ο πολύ ισχυρός όμιλος ΓΕΚ στον  οποίο συμμετέχει με 30,26% η Reggeborgh Invest με τον Γιώργο Περιστέρη 15,98% και από την άλλη ο Μυτιληναίος που δεν εμπλέκεται μεν αλλά παρακολουθεί σθενά τις εξελίξεις.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

1)Η Εθνική τράπεζα δεν έχει δώσει εγγυητική επιστολή στους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκου.
Η Εθνική τράπεζα έχει στείλει επιστολή στην οποία αναφέρει ότι η ομάδα εφοπλιστών είναι πελάτες της τράπεζας, έχουν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και εάν χρειαστεί η τράπεζα είναι διατεθειμένη να τους υποστηρίξει.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική τράπεζα άτυπα υποστηρίζει ότι η συνεργασία τους με τον Καϋμενάκη έχει διαμορφώσει μια καλή σχέση μεταξύ τράπεζας και πελάτη και εάν χρειαστεί να υπάρξει τραπεζικός δανεισμός… θα το πράξει.

2)Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ισχυρού Ολλανδικού ομίλου Reggeborgh Invest και του Farallon.
Έχουν γίνει δύο απόπειρες για να υπάρξει συμφωνία αλλά δεν έχει επέλθει συμφωνία…

3)Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην εξίσωση του Ελλάκτωρα είναι οι αγοραστικές παρεμβάσεις που σημειώνονται στην μετοχή.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα βρίσκεται στα 1,70 ευρώ περίπου με την αποτίμηση στα 363 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι και η Reggeborgh Invest αλλά και το σχήμα Καϋμενάκη αγοράζουν μετοχές του Ελλάκτωρα.
Με βάση τους συσχετισμούς και με το Farallon να μην βιάζεται επειδή όσο αυξάνεται η τιμή της μετοχής αυξάνει το περιθώριο κέρδους του, οι αδερφοί Καλλιτσάντση ελέγχουν το 25,58% των μετοχών και το Reggebrogh το 5,43% αλλά με option να αγοράσει μετοχές του Μπόμπολα 12,5%.

4)Εάν υπάρξει deal μεταξύ Farallon και Καϋμενάκη τότε το ποσοστό των αδερφών Καλλιτσάντση θα μειωθεί μεν αλλά θα συνεχίσουν να ελέγχουν διοικητικά τον Ελλάκτωρα.
Εάν υπάρξει deal μεταξύ Farallon και Reggeborgh θα αλλάξουν άρδην οι συσχετισμοί στον Ελλάκτωρα.
Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει νέα επαφή της Reggeborgh με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελλάκτωρα.

5)Η πιθανότητα να ξεσπάσει μετοχικός πόλεμος δεν είναι αμελητέος αλλά στην εξίσωση πρέπει να δούμε
-ότι η Reggeborgh έχει καλύτερο αναπτυξιακό πλάνο για τον Ελλάκτωρα
-Εάν όμως το Ολλανδικό fund Reggeborgh κινηθεί επιθετικά θα αντιδράσει η διοίκηση Ελλάκτωρα.
-Στην εξίσωση πρέπει να δούμε εάν η κυβέρνηση θέλει την ισχυροποίηση των Ολλανδών στην Ελλάδα πέραν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην οποία είναι βασικός μέτοχος.
-Το σχήμα Καϋμενάκη δεν πρέπει να στηριχθεί στο ότι υπάρχει ρευστότητα αλλά και στο πλάνο της επόμενης ημέρας.
Τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ο Καϋμενάκης από την Reggeborgh.
-Επίσης το σενάριο να κινηθεί επιθετικά η Reggeborgh κόντρα στον Καλλιτσάντση θα δημιουργήσει ένα σκηνικό πολέμου που κανείς δεν θέλει ενώ οι ολλανδοί δεν ακολουθούν τέτοιες πρακτικές.

Συμπέρασμα

Μεθοδικά κάποιοι αγοράζουν μετοχές του Ελλάκτωρα εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης