Ενέργεια

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας με φόντο την ενέργεια - Οι «ναρκαλιευτές» του Trump στον Biden

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας με φόντο την ενέργεια - Οι «ναρκαλιευτές» του Trump στον Biden
Και η ενέργεια στην «μαύρη» λίστα του εμπορικού πολέμου

Δεδομένου ότι η προεδρία του Donald Trump δεν έχει τελειώσει ακόμη, είναι λογικό και επόμενο να μην λαμβάνει τέλος και ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα. Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να επεκτείνει τη μαύρη λίστα των κινεζικών εταιρειών.

Σε αυτό το περιθώριο, η νέα προσθήκη στην «μαύρη» λίστα είναι ο γίγαντας πετρελαίου CNOOC, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα την «κλιμάκωση των εντάσεων με το Πεκίνο πριν αναλάβει ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden την προεδρία, σύμφωνα με το Reuters. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν εγκλωβιστεί σταθερά σε μια μάχη εξουσίας για χρόνια. Η προσθήκη μιας μεγάλης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη μαύρη λίστα δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς το πετρέλαιο και η ενέργεια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της γεωπολιτικής αναταραχής που συνεχίζει να εκτυλίσσεται μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Πόλοι ενεργειακών συγκρούσεων

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Κίνας είναι η ενεργειακή της ασφάλεια. Από τη μια πλευρά, η χώρα διστάζει να βάλει δασμούς τις εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ μέχρι το σημείο να κάνει τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές καθαρής ενέργειας , για να αυξήσει ήσυχα την παραγωγή άνθρακα ταυτόχρονα.

Εκτός από την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, η Κίνα εργάστηκε σκληρά για να επεκτείνει την ενεργειακή της κυριαρχία και τη σφαίρα της γεωπολιτικής επιρροής σε όλο τον κόσμο, μεταβαίνοντας γρήγορα σε νέες αγορές τόσο για άνθρακα όσο και για πυρηνικά. Οι επιθετικές κινήσεις του Πεκίνου να κυριαρχήσουν στους παγκόσμιους ενεργειακούς τομείς ήταν επίσης σημαντικός παράγοντας για την εντατικοποίηση των εντάσεων και των μαχών εξαγωγής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Επιπτώσεις

Ο αντιπρόεδρος της IHS Markit και ο εμπειρογνώμονας πετρελαίου Dan Yergin έχει προειδοποιήσει ότι η νέα αυτή εξέλιξη μπορεί να είναι ένα βασικό βήμα προς την «αποσύνδεση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι ουσιαστικοί εμπορικοί εταίροι παρά τα χρόνια γεωπολιτικής διαμάχης. Ο Yergin συνέχισε λέγοντας ότι οι διεθνείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα είναι το «μεγαλύτερο γεωπολιτικό ζήτημα» που θα αντιμετωπίσει ο Joe Biden κατά την επικείμενη προεδρία του. «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση Trump βάζει μια σειρά ναρκών στην προεδρεία του Biden».

Ο αγώνας μεταξύ του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο (Ηνωμένες Πολιτείες) και του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο (Κίνα) θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για τις αγορές ενέργειας ολόκληρου του κόσμου και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι αγορές πετρελαίου είναι ήδη ιστορικά ευάλωτες και ασταθείς.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αντίκτυπος της νέας πανδημίας του κορονοϊού και του εμβολίου προωθούν την επιρροή στις τιμές του πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ + εξετάζει επί του παρόντος μια επέκταση στις μάλλον σοβαρές περικοπές παραγωγής στις οποίες βασίστηκαν για να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου σε ένα καταστροφικό έτος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης