Ενέργεια

Ντ.Μπενρουμπή ( γεν.διευθυντής Protergia): Σταθερά τα τιμολόγια ρεύματος για όλο το 2021 - Στηρίζουμε την αγορά

Ντ.Μπενρουμπή ( γεν.διευθυντής Protergia): Σταθερά τα τιμολόγια ρεύματος για όλο το 2021 - Στηρίζουμε την αγορά
H αύξηση των τιμολογίων ρεύματος πρέπει να αποτραπεί παση θυσία - Αποκλιμάκωση των τιμών στο ΕΧΕ στα 77,27 ευρώ/MWh η ΤΕΑ για 4/12
Αναφορικά με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά, όπου οι πάροχοι εκφράζουν τις προθέσεις τους για αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia έκανε την εξής δήλωση:
"Η Protergia θα διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγια για το σύνολο του 2021 σε όλες τις κατηγορίες των πελατών της με στόχο να στηρίξει την ενεργειακή αγορά αλλά και την ομαλή προσαρμογή στο target model".
Tα δεδομένα της αγοράς λόγω της απελευθέρωσης έχουν οδηγήσει σε διακυμάνσεις την χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας, με αποτέλεσμα αρκετοί πάροχοι να προϊεδεάζουν για αυξήσεις, στοιχείο το οποίο δεν θα βοηθήσει την δύσκολη συγκυρία αλλά και τον στόχο εξόδου της οικονομίας από την ύφεση.
Η αύξηση στα ενεργειακά τιμολόγια είναι από τις χειρότερες δυνατές εξελίξεις, καθώς θα είναι σε βάρος των νοικοκυριών αλλά και της μέσης τάσης, όπου μεσαίες επιχειρήσεις πραγματικά δίνουν αγώνα επιβίωσης.
Με αυτήν την πολιτική τιμιλογίων η Μυτιληναίος εξασφαλίζει το συνολικό πάγωμα των τιμολογίων για όλο το 2021, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός από την πλευρά των ιδιωτικών εταιριών - ομίλων.
Διότι ως αναμένεται η ΔΕΗ κινείται πλέον αναταγωνιστικά και από όσα είπε ο CEO κ. Γ.Στάσσης, συνάγεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αυξήσει τα τιμολόγια.
Έτσι με ένα τόσο μεγάλο μερίδιο από το σύνολο της αγοράς παγωμένο σε σχέση με τα τιμολόγια, εκείνοι που θα επιχειρήσουν να τα αυξήσουν θα έχουν σαφώς συγκριτικό μειονέκτημα.

Eνδεικτικά η ανακοίνωση της Μυτιληναίος αναφέρει τα εξής:

«H Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας, διαχρονικά στηρίζει την ελληνική αγορά ενέργειας και επενδύει στην ομαλή προσαρμογή προς το νέο Μοντέλο – Στόχο (Target Model) που πρόσφατα εφαρμόστηκε στη χώρα.

Για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία της σπουδαίας αυτής μεταρρύθμισης, η Protergia ανακοινώνει ότι για ολόκληρο το 2021 τα τιμολόγιά της θα μείνουν σταθερά, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο ενεργειακός κλάδος.

H MYTILINEOS αναγνωρίζει τις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα, εν μέσω αυτής της δύσκολης συγκυρίας και αποφασίζει να στηρίξει το ενεργειακό σύστημα, επιβραβεύοντας τους πελάτες της. Αυτούς που απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη της συνεργασίας τους με την Protergia και αυτούς που θα την εμπιστευθούν στο μέλλον.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

Όλοι μαζί «θα κάνουμε το αδύνατο, να συμβεί!»


Υποχώρησαν οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - Ρόλος κλειδί για την ΔΕΗ


Στην αυτή κατεύθυνση κινείται και το Υπουργείο Ενέργειας, όπου ο κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει αναλάβει προσωπικά την εκτόνωση των ανοδικών πιέσεων με στόχο την αποφυγή κοινωνικών επιβαρύνσεων από αυξήσεις των τιμολογίων.
Οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας άρχισαν να αποκλιμακώνονται καθώς η ΤΕΑ, Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς υποχώρησε σε 77,27 ευρώ/MWh για τις 4/12 από 90,69 ευρώ/MWh στις 3/12.
Σημείωσε δηλαδή πτώση 14,8% σε μια ημέρα.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν είναι ότι η ΔΕΗ έχει το 68% της balancing market και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί εγγύηση για την εξομάλυσνη της αγοράς.


Τι δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός

Στο ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος, αναφέρθηκε χθες  2/12 σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.«Νομίζω ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυξήσεις», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «το υπουργείο δεν θα μείνει απαθές», σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, «έχει υιοθετηθεί ένα καινούριο μοντέλο. Ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν το είχε εφαρμόσει.
Το Target Model, όπως λέγεται. Ήταν και υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ότι το σύστημα αυτό, όταν ξεκινάει, παντού είχε παιδικές ασθένειες και αναταράξεις. Αυτή είναι η περίπτωση τις τελευταίες ημέρες και σε εμάς».

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι «η ΡΑΕ έχει ήδη παρέμβει. Το υπουργείο επίσης παρακολουθεί στενά και αν χρειαστεί προφανώς θα παρέμβουμε. Πιστεύουμε πως όλοι πρέπει να δείξουν τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυτή την ώρα να ενσπείρουμε τον πανικό. Ωστόσο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφησυχάζει το υπουργείο.

Στόχος η λειτουργία του Target Model υπέρ των καταναλωτών

«Το παρακολουθούμε στενά και θα δράσουμε άμεσα, σύμφωνα άλλωστε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους καταναλωτές και συνολικά στους Έλληνες πολίτες. Αμέσως τις πρώτες ημέρες, που το πρόβλημα παρουσιάστηκε, κινήθηκε η ΡΑΕ, περιμένουμε να κλείσει σήμερα ο κύκλος διαβουλεύσεων της ΡΑΕ και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, δεν θα διστάσουμε να παρέμβουμε στο επίπεδο του υπουργείου», κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης