Φυσικό Αέριο

«Ξεπαγώνει» η ολοκλήρωση του Nord Stream II

«Ξεπαγώνει» η ολοκλήρωση του Nord Stream II
Στο εργοτάξιο του αγωγού έφτασε το ρωσικό σκάφος τοποθέτησης σωλήνων Akademik Cherskiy
Το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου έφθασε κοντά στο εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II στη Βαλτική Θάλασσα, το ρωσικό σκάφος τοποθέτησης σωλήνων Akademik Cherskiy για να ολοκληρώσει τις εργασίες τοποθέτησης του αγωγού που έχουν σταματήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, που σταμάτησαν τις εργασίες για την ολοκλήρωση του ρωσο-γερμανικού αγωγού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η ναυτιλιακή αρχή της γερμανικής πόλης Στράλσουντ ενημέρωσε τα πλοία ότι θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες τοποθέτησης σωλήνων αγωγού από τις 5 Δεκεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, όπου έχει σχεδιαστεί η διέλευση του Nord Stream 2.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που δημιουργεί επί χρόνια τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αφού η Ουάσιγκτον αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ταχθεί κατά του αγωγού, με το βασικό επιχείρημα ότι αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων κατά των εταιριών που τοποθετούν τις σωληνώσεις, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το έργο η ολλανδοελβετική Allseas, ενώ απέμεναν πάνω από 100 χιλ. σωλήνων για να ολοκληρωθεί ο αγωγός, συνολικού μήκους 1.230 χιλ.

Gazprom: Θα συνεχιστούν οι εργασίες

Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Gazprom, που κατασκευάζει τον αγωγό, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν. Ας σημειωθεί ότι, από τις αρχές της περασμένης άνοιξης η Gazprom είχε επιστρατεύσει το πλοίο Akademik Cherskiy για τον σκοπό αυτό, παρότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση και εμπειρία για την τοποθέτηση των σωληνώσεων.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βερολίνο κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψουν προσωρινά τις κατασκευαστικές εργασίες στον αγωγό για να στείλουν ένα μήνυμα στη Μόσχα.

"Αυτός ο αγωγός δεν είναι απλώς ένα οικονομικό έργο, αλλά το πολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου για την παράκαμψη της Ουκρανίας και τη διαίρεση της Ευρώπης", δήλωσε ο Robin Quinville, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, το ρωσικό σκάφος τοποθέτησης σωλήνων έχει σταματήσει βόρεια της Πολωνίας και της Γερμανίας.

O αγωγός Nord Stream 2, προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ, που ουσιαστικά διπλασιάζει το μεταφορικό δυναμικό αερίου του ήδη εν λειτουργία Nord Stream 1, έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 90%. Ηγέτης της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο είναι ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, ενώ μετέχουν και πολλοί μεγάλοι δυτικο ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι, όπως οι γερμανικοί Uniper και Wintershall Dea, που ανήκει στη ΒΑSF, η Shell, η γαλλική Engie και η αυστριακή OMV.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης