Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΡΑΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλ. ενέργειας

ΡΑΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλ. ενέργειας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Α. Δαγούμα, οι μονάδες αποθήκευσης θα αδειοδοτούνται στη χώρα μας με βάση το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής
Φιλοεπενδυτική προσέγγιση υιοθέτησε η ΡΑΕ για τις μονάδες κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιταχυνθεί η αδειοδότηση των σχετικών πρότζεκτ. Αυτό επισήμανε την προηγούμενη Παρασκευή (4/12) ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Α. Δαγούμας, στην ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Δαγούμας, με απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια της Αρχής την προηγούμενη ημέρα, οι σχεδιαζόμενες μονάδες θα αντιμετωπίζονται από τη ΡΑΕ υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Επομένως, θα μπορούν να λάβουν άμεσα το αδειοδοτικό «πράσινο φως» της Αρχής.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ επιβεβαίωσε ότι στη ΡΑΕ έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα για σχετικές άδειες. «Μία προσέγγιση θα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο, ένα νέο κανονισμό. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος (περίπου ένα 6μηνο), μέχρι να ολοκληρωθεί το πλαίσιο και να το αξιολογήσουμε», σημείωσε.

«Οδηγός» η τεκμηρίωση της Ofgem

Όπως συμπλήρωσε, η ΡΑΕ μελέτησε την προσέγγιση άλλων ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη, διαπιστώνοντας ότι δεν αντιμετωπίζουν το θέμα με ενιαίο τρόπο, αφού άλλες αντιμετωπίζουν την αποθήκευση ως παραγωγή, και άλλες ως παραγωγή και κατανάλωση. Κατά τη διερεύνηση, διαπιστώθηκε όμως επίσης πως η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας (Ofgem) τεκμηρίωσε μία άποψη ότι, στην περίπτωση έλλειψης συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου, μπορεί να ληφθεί υπόψη το πλησιέστερο και ευνοϊκότερο προς τον επενδυτή καθεστώς.

Υπό αυτή την έννοια, με την απόφασή της η ελληνική Αρχή υιοθέτησε για τα πρότζεκτ αποθήκευσης τον Κανονισμό του 2000, ο οποίος ισχύει έως και σήμερα για την αδειοδότηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. «Κάναμε μία ερμηνευτική εγκύκλιο για αυτό το πλαίσιο, έτσι ώστε αν οι μονάδες αποθήκευσης πληρούν κάποια τυπικά κριτήρια, να εγκρίνονται οι σχετικές άδειες. Κάτι που σημαίνει πως μπορούν να δρομολογηθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις», κατέληξε ο κ. Δαγούμας.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την αδειοδοτική ωρίμανση σχετικών επενδύσεων στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η εκκίνηση του Target Model αποτελεί ένα βήμα και για την ωρίμανση της εμπορικής εκμετάλλευσης τέτοιων εγκαταστάσεων, μέσω της συμμετοχής τους στην Αγορά Εξισορρόπησης. Ένα βήμα που πρόκειται να ολοκληρωθεί με τη θέσπιση του πλαισίου αποζημίωσής τους, το οποίο έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που θα προσφέρουν στο σύστημα, όπως π.χ. για τη διασφάλιση επάρκειας ισχύος.

Στις εμβληματικές επενδύσεις η μονάδα της Eunice στην Πτολεμαΐδα

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, στα τέλη Αυγούστου υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση αδειοδότησης η ελληνική εταιρεία Eunice για την εγκατάσταση στην Πτολεμαΐδα μίας μονάδας ισχύος 250 MW, η οποία θα αποτελείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω πρότζεκτ ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνεται στις 16 εμβληματικές επενδύσεις που έχουν υποβληθεί για την αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.

Το εν λόγω έργο δίνει το παρών στο τελευταίο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYDP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Μάλιστα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε εντός του επόμενου έτους να ενταχθεί και στον κατάλογο των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), με δεδομένο ότι πλέον πληροί την προϋπόθεση παρουσίας στο TYDP. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, η υποδομή πρόκειται να κατασκευασθεί το 2022.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Αύγουστο, η Eunice υπέβαλε αίτηση στη ΡΑΕ και για μία «δίδυμη» μονάδα αποθήκευσης ίδιας ισχύος, και πάλι με μπαταρίες ιόντων λιθίου, στην Αρκαδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποδομή αυτή προορίζεται να εγκατασταθεί στην περιοχή της κοινότητας Δόριζα, του δήμου Τρίπολης.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης