Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μερικό lockdown έως τις 7/1, ερωτηματικό το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Μερικό lockdown έως τις 7/1, ερωτηματικό το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Στους 3.092 οι νεκροί, στους 600 οι διασωληνωμένοι – Συνάντηση Κικίλια – Χαρδαλιά για την επιδημία
Μετά την ανακοίνωση του μερικού lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου του 2021 – με το κλείσιμο σχολείων, εστίασης, δικαστηρίων, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων -, το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να πάρουν μια ανάσα η αγορά και οι επαγγελματίες.
Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα περιθώριο έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της, προσδοκώντας σε μια βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και σε μια χαλάρωση της πίεσης στο ΕΣΥ.
Αν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί και ήδη οι γιατροί αρχίζουν να μιλούν για τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως παρά το lockdown των 4 εβδομάδων, η αποκλιμάκωση των μολύνσεων είναι πολύ αργή και το επιδημιολογικό φορτίο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πολύ υψηλό.
Και δεδομένου ότι παραμένουν διασωληνωμένοι ακόμα 600 άνθρωποι και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς κινούνται στα επίπεδα των 4.000 (3.924), οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν μπορεί το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 14/12 και ότι ενδεχομένως θα πρέπει να δοθεί μια ακόμα παράταση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία της επιδημίας και περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να αποφασίσει τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς, μια και τα μέχρι πρότινος σχέδια της ακυρώθηκαν από τις ίδιες τις εξελίξεις.
Σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς θα έχουν συνάντηση στις 09:00 σήμερα το πρωί, ενώ είναι πλέον προφανές ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η επιδημία είναι η έναρξη των εμβολιασμών, την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προσδιόρισε για τις αρχές του 2021.

Εξαδάκτυλος: Καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14/12

Την εκτίμηση πως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα…
Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου.
Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος ερωτηθείς για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος, υποστήριξε πως «για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει».
«Δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε».
«Ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε σε οροφή νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και επιμένει, το ένα είναι συνάρτηση του αλλού.
Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και στις περιοχές με καλή εικόνα κρουσμάτων.
«Η Θεσσαλονίκη του 1,5 εκατ. πληθυσμού στις 7 Οκτωβρίου είχε επτά κρούσματα και στις 22 είχε αν θυμάμαι καλά 300, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.
Θα είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τη δυσκολία στο μέτρο του δυνατού» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες και οι λατρευτικοί χώροι.

Λινού: Δεν είναι εύκολα τα πράγματα με την επιδημία – Χρειάζονται περισσότερα τεστ

Τη θέση ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως χρειάζονται περισσότερα τεστ.
«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες.
Περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας.
Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Λινού, η οποία επεσήμανε την ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ.
«Και στη νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο ακούγεται ότι δεν έχουν κρούσματα, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, να εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί.
Και στην Αττική, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ, και καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να διατηρήσουμε μια ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές» υποστήριξε η κα.Λινού, η οποία σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή και η Πολιτεία μελετούν τον κίνδυνο διασποράς.
«Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων.
Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα.
Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει.
Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός να γίνει σε εξωτερικούς χώρους.
Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κα. Λινού, η οποία υποστήριξε ότι «στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις».
«Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο» είπε η κα.Λινού.

Αργή αποκλιμάκωση

Τη δραματικά αργή υποχώρηση της επιδημίας επανέλαβαν χθες Δευτέρα 7/12 και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μάλιστα, ανέφεραν πως καταγράφεται ταχύτερη μείωση στις νέες διαγνώσεις λοίμωξης Covid-19 στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αττική, εκτιμώντας ότι η μείωση στα νέα κρούσματα είναι περίπου της τάξης του 25%.
Αυτό αποτυπώθηκε και στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα 7/12, καθώς η Αττική ανέβηκε στο αρνητικό βάθρο με 250 κρούσματα και ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 243.
Υψηλός αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και στο Κιλκίς, 102.
Μικρή υποχώρηση επισήμαναν ότι υπάρχει και στο επιδημιολογικό φορτίο της Λάρισας, ενώ σταθεροποίηση εμφανίζεται στη Δυτική Ελλάδα.

Μερικό lockdown έως τις 7/1

Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν απ’ όλους τα μέτρα με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:

Τι θα παραμείνει κλειστό

-τα σχολεία
-η εστίαση
-η ψυχαγωγία,
-τα δικαστήρια
-οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
-τα χιονοδρομικά κέντρα
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
 
Μητσοτάκης: Πρωτοχρονιά θα έχουμε τις πρώτες παρτίδες εμβολίων

Την έναρξη της καμπάνιας για την επιτυχία του εμβολιασμού κήρυξε ατύπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha .
 Προσδιόρισε μάλιστα την Πρωτοχρονιά ως την ημέρα άφιξης στην χώρα μας των πρώτων παρτίδων – επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να το πράξουν όλοι μαζί, προκειμένου να δώσουν το σχετικό μήνυμα. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που επέλεξε να κλείσει την συνέντευξη – μιλώντας για τα εμβόλια που έχει φέτος στον σάκο του ο Άη Βασίλης.
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να προχωρήσει σε αυτοκριτική – τόσο για τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση στις αρχές του φθινοπώρου , όταν επιχείρησε χωρίς επιτυχία να κρατήσει και την αγορά ανοικτή και την επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας σε χαμηλά επίπεδα – όσο και για το γνωστό περιστατικό στην Πάρνηθα, όταν φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα με κάποιους αθλούμενους πολίτες. «Διογκώθηκε το θέμα, αλλά πράγματι συνέβη.
Ήταν μία στιγμή ανεμελιάς, που πρέπει να όλοι να αποφεύγουμε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας προηγουμένως σημειώσει ότι σε αυτό το lockdown όλοι – χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του – λειτουργούν πιο χαλαρά σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.
Μιλώντας λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση της παράτασης της απαγόρευσης λειτουργίας για το μεγαλύτερο κομμάτι του λιανεμπορίου, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει μία αισιόδοξη προοπτική – με την άφιξη του εμβολίου – αλλά δεν θέλησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση: ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά πάσα πιθανότητα , ο κλάδος της νυκτερινής διασκέδασης δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από την απόκτηση τη ανοσίας της αγέλης – σημειώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις πολιτικές στήριξης επιχειρηματιών και εργαζομένων και το 2021.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας – σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά, ανεξαρτήτως από την έλευση των εμβολίων και την έναρξη εμβολιασμών.

Παπαευαγγέλου: Σταθερή η πορεία της πανδημίας, με τάση ήπιας μείωσης - Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Σταθερή χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στη χώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι κύρια χαρακτηριστικά είναι η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές και ο περιορισμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Ωστόσο, τόνισε ότι ορισμένες περιοχές ακόμα «βράζουν».
Αναφορικά με την κατανομή των 1.251 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες ανέφερε ότι στην Αττική καταγράφονται 250, στη Θεσσαλονίκη 243 και στο Κιλκίς 102 νέες μολύνσεις Covid-19.
Μάλιστα, η κα. Παπαευαγγέλου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή εισηγήθηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, παρά την υποτονική βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Το πιο σημαντικό για την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η κατάσταση των ΜΕΘ, η οποία δε βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε.
Επομένως, η αύξηση της κινητικότητας θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο όφελος για τους μαθητές να ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα αφού ακολουθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων.
Η ίδια επανέλαβε ότι η εκπαίδευση είναι η απόλυτη προτεραιότητα τους και ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με φυσική παρουσία
.«Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν» υπογράμμισε, εμμένοντας στη θέση των επιστημόνων ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στα σχολεία.
Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σχολίασε την απόφαση των Βρετανών να εμβολιάσει κατά του κορωνοϊού και τα παιδιά, σημειώνοντας ότι η απόφαση τους «δε μας ξαφνιάζει».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Βρετανίας, η οποία όπως ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου, επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά και τόλμη.
Έτσι αναφέρθηκε στο 1999, οπότε και η Βρετανία προχώρησε στον εμβολιασμό του 80% των παιδιών και των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα ομάδας C, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο 2012, οπότε καταγράφηκε στη χώρα έξαρση του κοκκύτη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν βρέφη, όπως σημείωσε η καθηγήτρια, η Βρετανία εμβολίασε όλες τις εγκύους και σταμάτησε την ενδημική έξαρση του κοκκύτη.
Διευκρινήσεις για τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα, δόθηκαν κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι μονοκλωνικά αντισώματα, χορηγήθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ όταν νόσησε από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι δυνατόν να χορηγηθούν μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα αλλά μόνο στα πλαίσια κλινικών μελετών, καθώς δεν εισάγονται στην χώρα μας.

Μαγιορκίνης: Επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των κρουσμάτων

Για μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μίλησε και ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε ότι η συρρίκνωση ήταν μικρότερη από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες.
Αναφερόμενος στην εικόνα που εμφανίζουν Αττική και Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι και στις δύο περιοχές ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Στην Αττική μάλιστα καταγράφεται μικρή επιβράδυνση της μείωσης, κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε ταχύτερη μείωση, κατά 25%, με το επιδημιολογικό φορτίο ωστόσο εκεί να παραμένει σαφώς υψηλότερο από ό,τι στην Αττική.
Ανέφερε πάντως ότι τα ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη επιδημιολογικής παρατηρήσης RT.
Γενικά στη χώρα, όπως σημείωσε ο καθηγητής, το επίπεδο του επιδημιολογικού φορτίου βρίσκεται στο επίπεδο των αρχών του Νοεμβρίου.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν ισχύει το ίδιο για το επίπεδο πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά μας ως προς την πιστή τήρηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας της χώρας.
Προειδοποίησε δε ότι το σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει εάν η χώρα ξαναπεράσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας.

Πρεμιέρα για τα εποχικά

Χθες 7/12 άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για καταστήματα που αφορούν σε:
-Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.0
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07.
Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως και τις 8 Ιανουαρίου.
Για τη μετάβαση στα εν λόγω καταστήματα, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή να έχουν συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
Σημειώνεται ότι το  ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 07:00 έως και τις 20:30 ενώ παράλληλα προβλέπονται αυστηροί όροι λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
-Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Παράλληλα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό καθώς και η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Στους 3.092 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 3.092 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες7/12 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.251, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 116.721 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.092 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 600 (72,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 116.721 κρουσμάτων, τα 5.007 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 31.293 (26,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης