Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι πρότεινε η Επιτροπή της Τσεχίας για την κατάργηση του άνθρακα - Οι αντιδράσεις

Τι πρότεινε η Επιτροπή της Τσεχίας για την κατάργηση του άνθρακα - Οι αντιδράσεις
Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής της Τσεχίας ψήφισε να καταργήσει τον άνθρακα έως το 2038, την ίδια ημερομηνία με τη Γερμανία

H Eπιτροπή άνθρακα της Τσεχίας συνέστησε τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2038. Περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες αγωνίστηκαν για το 2033, υποχώρησαν και αποχώρησαν από την επιτροπή σε διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το euractiv, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής ψήφισε να καταργήσει τον άνθρακα έως το 2038, την ίδια ημερομηνία με τη Γερμανία. O υπουργός βιομηχανίας, εμπορίου και μεταφορών της χώρας, Karel Havlíček παρουσίασε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της επιτροπής ως συμβιβασμό.

«Κοιτάζοντας τις ικανότητες, τους χρηματοοικονομικούς πόρους και τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ το 2030 και το 2050, το έτος 2038 είναι βιώσιμο τόσο από τεχνολογική όσο και από άποψη χρονοδιαγράμματος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή άνθρακα συγκεντρώνει εκπροσώπους της τσεχικής κυβέρνησης, ορυχείων εξόρυξης άνθρακα, ενεργειακών εταιρειών και περιβαλλοντικών ΜΚΟ. Ο τσεχικός ενεργειακός γίγαντας ČEZ υποστήριξε το έτος 2038 επειδή πιστεύει ότι τα εργοστάσια άνθρακα θα κλείσουν τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Οι αντιδράσεις

Οι περιβαλλοντολόγοι επέκριναν την απόφαση ως «παράλογα αργά». Ο Jiri Ko Jelouh, από το Friends και μέλος της επιτροπής άνθρακα σημείωσε ότι: «Αρκετές έγκυρες μελέτες δείχνουν ότι είναι δυνατή η κατάργηση του άνθρακα στην χώρα έως το 2030. Η κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει τη σύσταση και να πει στην επιτροπή να επιστρέψει με μια κοινωνικά αποδεκτή, οικονομικά βιώσιμη, εναλλακτική λύση για το κλίμα».

Παράλληλα, ο Koželouh και ο άλλος εκπρόσωπος των ΜΚΟ στην επιτροπή άνθρακα, Jan Rovenský από την Greenpeace, ανακοίνωσαν ότι και οι δύο αποχώρησαν από την ομάδα, επικαλούμενοι «απογοήτευση για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Το «τώρα»

Ενώ οι εγκαταστάσεις άνθρακα παράγουν σήμερα περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τσεχική Δημοκρατία, το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της χώρας αναμένεται να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πυρηνική ενέργεια. Ένα νέο μπλοκ σχεδιάζεται στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ντούκοβανι, αλλά η κατασκευή του δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2036.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες, από την πλευρά τους, προειδοποίησαν ότι η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να έχει άνθρακα έως το 2030 για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού. Η δεξαμενή σκέψης Ember επεσήμανε ότι εάν η Τσεχική Δημοκρατία επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές με ρυθμό παρόμοιο με άλλες χώρες της ΕΕ, είναι εφικτή η κατάργηση του άνθρακα πριν από το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης