Ενέργεια

Το «στοίχημα» της BP για επενδύσεις στη Μέση Ανατολή - Οι δυσκολίες και οι σημαντικές παράμετροι

Το «στοίχημα» της BP για επενδύσεις στη Μέση Ανατολή - Οι δυσκολίες και οι σημαντικές παράμετροι
Η απήχηση χαμηλού κόστους στη Μέση Ανατολή φαίνεται να προσελκύει μεγαλύτερες επενδύσεις από την BP

Η BP δήλωσε ότι θα επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή έως το 2021. Παρά την υπόσχεσή της για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εταιρεία έχει τονίσει το ενδιαφέρον της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μέση Ανατολή. Προς το παρόν, η BP λειτουργεί σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο του κόσμου στο Ιράκ, τη Ρουμαλία, παράγοντας περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.

Η απήχηση χαμηλού κόστους στη Μέση Ανατολή φαίνεται να προσελκύει μεγαλύτερες επενδύσεις από την BP, η οποία προσπαθεί να διαφοροποιήσει την παραγωγή της. Ο Stephen Willis, ανώτερος αντιπρόεδρος της BP για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε την έκκληση του «παγκόσμιου ηγετικού κόστους λειτουργίας, κόστους κεφαλαίου και απόδοσης παραγωγής» ως κύριο μοχλό.

Το 2018, εκτιμάται ότι το 64,5% του συνόλου του πετρελαίου του ΟΠΕΚ προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 73% των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως.

Η BP ελπίζει ότι η χαλάρωση των περιορισμών του ΟΠΕΚ θα επιτρέψει την παραγωγή στη Ρουμαλία, η οποία άντλησε έως και 1,47 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, στοχεύοντας σε μέγιστο επίπεδο παραγωγής 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη χρονικό πλαίσιο, αλλά η BP ελπίζει να φτάσει τα 1,7 εκατομμύρια bpd εντός των προσεχών ετών.

Νέο ενδιαφέρον για επενδύσεις

Ωστόσο, δεν ενδιαφέρονται όλες οι εταιρείες για μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή. Η Exxon Mobil Corp. ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει το 32,7% της μετοχής της στο πεδίο Iraq West Qurna 1, αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική αστάθεια της χώρας.
Ωστόσο, άλλοι παίκτες έδειξαν γρήγορα ενδιαφέρον για την περιοχή, καθώς οι εταιρείες πετρελαίου της Κίνας, η China National Petroleum Corp. και η CNOOC Ltd., σταθμίζουν μια συμφωνία για την αγορά της.

Από την άλλη πλευρά, η Shell αποχωρώντας από το Ιράκ και το πεδίο Majnoon πριν από τρία χρόνια, έχει στρέψει πλέον την προσοχή της στο Ομάν για την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων παραγωγής φυσικού αερίου.

Το 2019, η BP υπέγραψε επίσης συμφωνία κατανομής παραγωγής για το Block 77 με την Eni, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Ομάν του Σουλτανάτου του Ομάν. Το μπλοκ καλύπτει μια έκταση 2.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η BP επικεντρώνει επίσης τις επενδύσεις της στα ΗΑΕ, σε συνεργασία με τον κρατικό παραγωγό Adnoc στο Αμπού Ντάμπι για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στην ξηρά κατά 2 εκατομμύρια bpd. Από το 2016, η εταιρεία διατηρεί ποσοστό 10% στην παραχώρηση ADNOC Onshore. Τα ΗΑΕ είναι μια σημαντική περιοχή για την BP.

Προσδοκίες για ανάκαμψη το 2021

Παρά το πλήγμα των περιορισμών Covid-19 και τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου το 2020, η περιοχή της Μέσης Ανατολής αναμένεται να ανακάμψει το 2021. Η προοπτική ενός εμβολίου και η αύξηση της ζήτησης ενέργειας στην Ασία πρέπει να συμβάλουν στη βιομηχανική επανεξισορρόπηση.

Ο Amin Nasser, διευθύνων σύμβουλος της Saudi's Aramco δήλωσε: «Βρισκόμαστε ακόμα στη σήραγγα, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε τώρα να δούμε περισσότερο φως στο τέλος της σήραγγας. Μπορούμε να περιμένουμε καλύτερη ανάκαμψη στην αγορά πετρελαίου στην δεύτερο εξάμηνο του 2021».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης