Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης και του Κώδικα του ΕΣΜΗΕ ενόψει της σύζευξης με Ιταλία-Βουλγαρία

Τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης και του Κώδικα του ΕΣΜΗΕ ενόψει της σύζευξης με Ιταλία-Βουλγαρία
Σε δημόσια διαβούλευση οι αλλαγές στον Κανονισμό, οι οποίες αφορούν στον ορισμό του «πράκτορα μεταβίβασης»
Στην τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης αλλά και του Κώδικα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) προχωρεί η ΡΑΕ εν όψει της σύζευξης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ιταλική από τις 15 Δεκεμβρίου αλλά και εν όψει της αντίστοιχης σύζευξης με την αγορά της Βουλγαρίας εντός του 2021.

Οι τροποποιήσεις του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης αφορούν στον ορισμό του «πράκτορα μεταβίβασης» που στην προκειμένη περίπτωση είναι η EnExClear, μετά από σχετική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της εταιρίας εκκαθάρισης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Το κείμενο των τροποποιήσεων δόθηκε χθες από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση εξπρές αφού θα διαρκέσει μέχρι σήμερα 9/12.

Τροποποιήσεις της εκκαθάρισης

Όπως σημειώνεται από τη ΡΑΕ μετά την ολοκλήρωση του τελικού κειμένου του επιχειρησιακού συμφώνου ΑΔΜΗΕ-EnEx Clear αναφορικά με την αποστολή προγραμματισμένων ανταλλαγών ενέργειας από τον πράκτορα μεταβίβασης προς τον ΑΔΜΗΕ, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται τροποποιήσεις τόσο στον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης, όσο και στον Κώδικα ΕΣΜΗΕ.

Οι τροποποιήσεις του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης αφορούν στον ορισμό του πράκτορα μεταβίβασης και σε απαιτούμενες τροποποιήσεις της εκκαθάρισης βάσει του επιχειρησιακού συμφώνου.

Η τροποποίηση του Κώδικα ΕΣΜΗΕ περιορίζεται στην ακόλουθη παράγραφο:
7.12 Υποχρεώσεις των Συμμετεχόντων στο στάδιο προ και μετά τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας

1. Στο στάδιο προ λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, οι Συμμετέχοντες παρέχουν στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, τις ακόλουθες πληροφορίες, επιπλέον όσων υποβάλλουν με βάση τον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης, όσον αφορά στη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, για την Ημέρα Εκπλήρωσης Φυσικής Παράδοσης D:
(α) Τις δηλώσεις χρήσης των Μακροχρόνιων Φυσικών Δικαιωμάτων Μεταφοράς (ΜΦΔΜ) ανά διασύνδεση και ανά κατεύθυνση, για κάθε Αγοραία Χρονική Μονάδα της Ημέρας Εκπλήρωσης Φυσικής Παράδοσης D, έως την αντίστοιχη Χρονική Στιγμή Λήξης Δηλώσεων Μακροχρόνιων Φυσικών Δικαιωμάτων της ημέρας D-1 και
(β) τις δηλώσεις χρήσης των βραχυχρόνιων Φυσικών Δικαιωμάτων Μεταφοράς στις μη συζευγμένες διασυνδέσεις, έως την αντίστοιχη ώρα λήξης ορισμού την ημέρα D-1.

Εισήγηση του ΑΔΜΗΕ

Στις συζευγμένες αγορές, ο Πράκτορας Μεταβίβασης υποβάλλει δηλώσεις των Διασυνοριακών Φυσικών Παραδόσεων που αντιστοιχούν στις εισαγωγές και εξαγωγές ανά συζευγμένη διασύνδεση στο πλαίσιο της Ενιαίας Σύζευξης Αγορών Επόμενης Ημέρας, όπως υπολογίστηκαν στα αποτελέσματα της Ενιαίας Σύζευξης Αγορών Επόμενης Ημέρας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του Πράκτορα Μεταβίβασης και του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης, όπως ισχύει (υπ’αριθ. 1357/2020 απόφαση ΡΑΕ (ΦΕΚ Β'4516/14.10.2020)) και με την τροποποίηση της υποενότητας 7.12 του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΔΕΣΜΗΕ), όπως ισχύει (υπ’ αριθ. 1412/2020 απόφαση ΡΑΕ (ΦΕΚ B’ 4658/22.10.2020)).

Οι τροποποιήσεις προτείνονται από τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να προστεθεί στους ορισμούς ο πράκτορας μεταβίβασης (shipping agent), ο οποίος έχει την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων των Διασυνοριακών Φυσικών Παραδόσεων που αντιστοιχούν στις εισαγωγές και εξαγωγές ανά συζευγμένη διασύνδεση στο πλαίσιο της Ενιαίας Σύζευξης Αγορών Επόμενης Ημέρας, καθώς και να τροποποιηθούν οι διατάξεις της εκκαθάρισης βάσει του επιχειρησιακού συμφώνου μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΕnExClear, η οποία λειτουργεί ως πράκτορας μεταβίβασης για τη διαμετακόμιση ενέργειας από Ελλάδα προς Ιταλία αρχικά και προς Βουλγαρία στη συνέχεια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης