Διεθνή

Θέμα ωρών η έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ – Σχέδιο Biden για 100 εκατ. εμβολιασμούς

Θέμα ωρών η έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ – Σχέδιο Biden για 100 εκατ. εμβολιασμούς
Ξεπέρασαν τα 68 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Θέμα ωρών είναι η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και στις ΗΠΑ, καθώς αύριο Πέμπτη 10/12 αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την επείγουσα αδειοδότηση του, γεγονός που θα σημάνει την έναρξη των εμβολιασμών.
Από τη στιγμή που το εμβόλιο θα πάρει έγκριση, εκτιμάται πως θα απαιτηθούν 24 με 36 ώρες μέχρι να χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις σε Αμερικάνους πολίτες, ενώ όπως είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στόχος του είναι να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του στο Λευκό Οίκο.
Συνεπώς και εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες ανατροπές, οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται μεθαύριο Παρασκευή 11/12 με τις ΗΠΑ να αποτελούν το τέταρτο κράτος μετά τη Μ. Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα όπου γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού.
Και ενώ πλέον αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από την ΕΕ (εκτιμάται ότι θα γίνει έως τις 29/12), όπου οι εμβολιασμοί εκτιμάται πως θα εκκινήσουν από τις αρχές του 2021, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορέσουν να εμβολιαστούν ισότιμα όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο.

Εκτός εμβολιασμού οι 9 στους 10 των πιο φτωχών κρατών

Ενδεικτικά της ανησυχίας αυτής είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Παγκόσμια Συμμαχία για τα εμβόλια (People’s Vaccine Alliance, στην οποία μετέχουν η Διεθνής Αμνηστία, η Frontline AIDS, η Global Justice Now και η Oxfam), σύμφωνα με τα οποία οι 9 στους 10 πολίτες των 70 πιο φτωχών κρατών είναι απίθανο να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού εντός του 2021.
Όπως αναφέρεται, η αιτία για αυτό είναι ότι η πλειοψηφία των εμβολίων που εκτιμάται πως θα λάβουν έγκριση, έχει αγοραστεί από τη Δύση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 96% των δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έχει αγοραστεί από τη Δύση.
Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Συμμαχία αναφέρει ότι τα πλούσια κράτη με το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν εξασφαλίσει το 53% των πιο υποσχόμενων εμβολίων, επισημαίνοντας ενδεικτικά την περίπτωση του Καναδά, ο οποίος έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος, τόσες που μπορεί να εμβολιάσει κάθε Καναδό πολίτη έως και 5 φορές!
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μην έχουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τα επόμενα χρόνια.

Προειδοποίηση και από τον ΠΟΥ

Πάντως, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως θα είναι δύσκολη η διανομή των εμβολίων στα κράτη με μεσαίο ή χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, κυρίως λόγω του ότι έχουν καθηλωθεί σε ορισμένα μέρη οι αεροπορικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα χώρες να εξαρτώνται από πτήσεις charter.
Σε δηλώσεις του ο Paul Morinaro, επικεφαλής υποστήριξης επιχειρήσεων και logistics του ΠΟΥ, τόνισε ότι βασικό χαρακτηριστικό των αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών είναι ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι τιμές, αναφέροντας ενδεικτικά ότι μια προσφορά τιμής για αποστολή ξηρού πάγου – που απαιτείται προκειμένου να διατηρηθεί σε σωστή θερμοκρασία το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech – είναι περίπου 20 φορές υψηλότερη από τις κανονικές.
Ο Morinaro απέδωσε την εξέλιξη αυτή σε μια σειρά από παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και η αύξηση των παραγγελιών μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου ενόψει των Χριστουγέννων.
Image
Εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία

Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία, αν και οι Αρχές συνέστησαν να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες.
Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, δύο υγειονομικοί από αυτούς που έκαναν χθες Τρίτη 8/12 το εμβόλιο παρουσίασαν σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα, αν και η κατάσταση τους δεν εμπνέει ανησυχία
Βάσει του προγραμματισμού, εντός της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν τα πρώτα 800.000 εμβόλια με τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, με τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας να έχουν προτεραιότητα.
Στη Βρετανία, η οποία είναι η χώρα που έχει πληγεί πιο σκληρά σε όλη την Ευρώπη, μετρώντας πάνω από 62.000 νεκρούς, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε 50 νοσοκομεία ενώ σύντομα θα αρχίσουν και στα υπόλοιπα 1.000 εμβολιαστικά κέντρα.
Έως τα τέλη του 2020 αναμένεται ότι θα έχουν χορηγηθεί 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και ότι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 20 εκατ. Βρετανοί πολίτες δεδομένου ότι το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με μια απόσταση 21 ημερών μεταξύ τους.
Σημειώνεται πως από το περασμένο Σάββατο 5/12 άρχισαν οι εμβολιασμοί και στη Ρωσία, και συγκεκριμένα στη Μόσχα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.
Εκτιμάται ότι εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 2.000 Ρώσοι πολίτες.
Οι εμβολιασμοί έγιναν σε 70 κέντρα στη Μόσχα και ανάμεσα στους πρώτους που εμβολιάστηκαν, είναι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί.
Πάντως, και σύμφωνα με τις οδηγίες, το εμβόλιο – χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 21 ημερών – δεν μπορούν να κάνουν όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 68.367.895 και οι νεκροί σε 1.559.709
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 15.172.605 και σε νεκρούς με 286.338
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 178.159 και τρίτη σε κρούσματα με 6.674.999
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 141.360 και τέταρτο το Μεξικό με 110.874
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 62.130 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.492.713 και πέμπτη η Γαλλία με 2.363.197
- Έκτη σε κρούσματα η Ιταλία με 1.757.394, έβδομο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.754.911 και όγδοη η Ισπανία με 1.702.328
- Ένατη η Αργεντινή με 1.469.919 και δέκατη η Κολομβία με 1.384.610
Image

ΗΠΑ: Πάνω από 15 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού – Σχέδιο Biden για εμβολιασμό 100 εκατ. Αμερικάνων σε 100 ημέρες

Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 286.000 και τα κρούσματα τα 15 εκατομμύρια, τη στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden παρουσίασε το σχέδιο του για τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων Αμερικάνων τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν περίπου 15.000 θάνατοι Αμερικάνων ενώ τρεις Πολιτείες – Αριζόνα, Αλαμπάμα και Οχάιο – ανακοίνωσαν νέα ρεκόρ μολύνσεων (μόνο στην Αριζόνα, όπου δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αναφέρθηκαν 12.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο όταν το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 6.799 κρούσματα), με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ακόμα μια φορά τους πολίτες να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας – χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, προσωπική υγιεινή – στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σημειώνεται ότι 26 Πολιτείες έχουν θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για να κάμψουν τη διασπορά του ιού.
«Είμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο» ανέφερε ο Αμερικάνος κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, τη στιγμή που οι εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία εξακολουθούν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς πλέον οι νοσηλευόμενοι εκτιμώνται σε 104.600.

Άμεσα η έγκριση του εμβολίου – Ποιες οι παρενέργειες

Και όλα αυτά ενώ απομένουν μόλις λίγα 24ωρα πριν η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, (FDA) ανακοινώσει στις 10/12 τις αποφάσεις της για το εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προκειμένου να αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ μετά τη Μ. Βρετανία.
Σύμφωνα πάντως με την έκθεση της FDA που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 95%, πως η προστασία φαίνεται να αρχίζει εντός των πρώτων 10 ημερών από τη χορήγηση της πρώτης δόσης και κορυφώνεται επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερη δόσης.
Επιπλέον, σε αυτήν αναφέρεται πως επιτυγχάνεται επαρκής προστασία σε άτομα άνω των 65 ετών, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, π.χ. με σακχαρώδη διαβήτη ενώ υποστηρίζεται πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προς το παρόν για την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι οροθετικοί και οι πάσχοντες από ιογενείς ηπατίτιδες Β και C.
Οι συχνότερα αναφερόμενες παρενέργειες ήταν πόνος στο σημείο της έγχυσης, κόπωση και κεφαλαλγία ενώ περίπου το ένα τρίτο των εμβολιασθένων ανέφερε ρίγη ή μυϊκά άλγη.
Πάντως, όλοι οι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η FDA θα ανάψει άμεσα το πράσινο φως, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και για το εμβόλιο της Moderna.
Ο αρμόδιος για τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, Moncef Slaoui, υποστήριξε πως μέσα σε 36 ώρες το αργότερο από την επίσημη έγκριση της FDA, θα χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις εμβολίου, εκτιμώντας πως έως τα μέσα του ερχόμενου Μαΐου, θα έχει εμβολιαστεί το 70% με 80% των Αμερικάνων

Το σχέδιο Biden για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Το σχέδιο του για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού παρουσίασε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος ανακοίνωσε πως στόχος του είναι εντός των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη της προεδρίας, να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
Παράλληλα ο Biden ανακοίνωσε πως από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του θα υπογράψει διάταγμα που θα καθιστά υποχρεωτική την χρήση μάσκας ενώ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με ασφάλεια.
«Οι 100 πρώτες ημέρες της θητείας μου, δεν θα βάλουν τέλος στην επιδημία του κορωνοϊού.
Δεν μπορώ να το υποσχεθώ αυτό.
Όπως δεν βρεθήκαμε σε όλο αυτό αμέσως, έτσι και δεν πρόκειται να βγούμε άμεσα, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.
Αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στις 100 αυτές ημέρες, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της νόσου και να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή στην Αμερική» είπε ο Biden.
Image
Διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη - Αυστηρότερο lockdown ζητά η Merkel

Την χρυσή τομή μεταξύ του ανοίγματος της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων και της αποφυγής ενός νέου, τρίτου κύματος της επιδημίας αναζητούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες αίρουν μεν τα lockdown, αλλά διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Πάντως σε σημερινές της δηλώσεις η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ζήτησε να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown στη Γερμανία, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί που θα γίνουν εντός του α' τριμήνου δεν θα είναι αρκετοί για να αλλάξουν την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Θα ήταν καλό να πάρουμε στα σοβαρά τι μας λένε οι επιστήμονες.
Δεν θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους εντός του α’ τριμήνου του 2021, το οποίο είναι και το χειμερινό τρίμηνο, ώστε να δούμε μια σημαντική αλλαγή» υποστήριξε η Merkel μιλώντας στη Bundestag.
Στη Γερμανία, το μερικό lockdown έχει παραταθεί έως και τις 10 Ιανουαρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περιορισμένη χαλάρωση στις κοινωνικές επαφές των πολιτών, για την περίοδο από 20/12 έως 2 Ιανουαρίου, ενώ κλειστά θα μείνουν έως τις 10/1 τα εστιατόρια, τα θεάματα και τα γυμναστήρια.
Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου.
Πάντως, στη Βαυαρία αποφασίστηκε να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown από την Τετάρτη (9/12) έως τις 5 Ιανουαρίου 2021.
Οι πολίτες στη Βαυαρία θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για σοβαρούς λόγους, αν και θα υπάρξει κάποια χαλάρωση στους κανόνες για τα Χριστούγεννα αλλά όχι για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Εάν χρειαστεί, θα καθυστερήσει η χαλάρωση του lockdown - Αποφάσεις από Macron

Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες,  άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Από 15 Δεκεμβρίου θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου, ενώ στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση.
Αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Gabriel Attal διατύπωσε τη θέση ότι εάν κριθεί απαραίτητο, θα καθυστερήσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβίου
Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι από τις 15 Δεκεμβρίου θα προχωρήσει στο άνοιγμα των σινεμά, των θεάτρων, των μουσείων και ότι θα επιτρέψει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες δεν καταγράφεται η αναμενόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
«Εάν κρίνουμε ότι πρέπει να τροποποιήσουμε αυτή τη δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων του lockdown, τότε φυσικά και θα το πράξουμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Attal, ο οποίος υποστήριξε πως το εν λόγω ζήτημα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης σήμερα Τετάρτη 9/12 του προέδρου Macron με τους υπουργούς της κυβέρνησης του.

Περιοριστικά μέτρα

Στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις  24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.  
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία, θα αρθεί προχθές 7/12 το lockdown για να εισέλθει σε μερικό lockdown έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Εν τω μεταξύ, στην Αγγλία το lockdown ήρθη στις 2/12 και επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Image
Υποχωρεί ο κορωνοϊός στην Ινδία – Στους 141.398 οι νεκροί

Τάσεις επιβράδυνσης εξακολουθούν να καταγράφονται στην Ινδία, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 26.567 κρούσματα και 385 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 9.735.975 επιβεβαιωμένα κρούσματα – δεύτερη παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ – και 141.398 θανάτους, αριθμός που είναι και ο τρίτος υψηλότερος μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ενώ εκτιμάται ότι 9.215.581 που μολύνθηκαν, έχουν αναρρώσει.
Πάντως, είναι σαφές πως η επιδημία είναι σε πτωτική φάση, καθώς τα νέα κρούσματα αποκλιμακώνονται καθημερινά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όταν και αναφέρονταν σε ημερήσια βάση περισσότερα από 95.000 κρούσματα.

Αύξηση κατά 30% των θανάτων και των κρουσμάτων στη Βραζιλία

Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία, όπου και αναφέρθηκαν 47.850 νέες μολύνσεις και άλλοι 796 θάνατοι.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 6.675.915 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 178.184 θανάτους, αριθμοί που την φέρνουν στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους νεκρούς και στην τρίτη σχετικά με τις μολύνσεις.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται καθημερινά 617 θάνατοι – ο υψηλότερος αριθμός από τις 7 Οκτωβρίου – και 41.056 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 31% σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Εξίσου δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικό ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.399 νέα κρούσματα και 357 νέοι θάνατοι.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 1.193.255 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 110.874 νεκρούς, τη στιγμή που εκτιμάται πως είναι κατειλημμένο το 40% των κλινών των νοσοκομείων και το 34% των κλινών ΜΕΘ για κορωνοϊό.
Εν τω μεταξύ, τους 40.000 θανάτους λόγω του κορωνοϊού ξεπέρασε το τελευταίο 24ωρο η Αργεντινή, καθώς αναφέρθηκαν 121 νέοι θάνατοι και 3.610 νέα κρούσματα.
Η Αργεντινή μετρά 1,469.919 επιβεβαιωμένα κρούσματα (έχουν αναρρώσει οι 1,305 εκατομμύρια και 40.009 θανάτους.

Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού, μόλις 15 κρούσματα σε 24 ώρες

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα, όσα ήταν και την προηγούμενη ημέρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας, από τα 15 κρούσματα, τα 11 ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούσαν ταξιδιώτες, των οποίων η διάγνωση της μόλυνσης γίνεται κατά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.
Οι υπόλοιπες 4 περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης του ιού εντοπίστηκαν στην επαρχία Σετσουάν.
Κατά τη διάρκεια του 24ωρου 11 ασθενείς ανέρρωσαν ενώ 163 επαφές τους ολοκλήρωσαν την ιατρική τους παρακολούθηση
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.661 μολύνσεων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης