Φυσικό Αέριο

Το παρασκήνιο πίσω από τους διαφορετικούς ρυθμούς υλοποίησης των αγωγών IGB και Turkish Stream

Το παρασκήνιο πίσω από τους διαφορετικούς ρυθμούς υλοποίησης των αγωγών IGB και Turkish Stream
Σύμφωνα με το Euractiv, η αργοπορία του IGB «δείχνει» ότι η Βουλγαρία δεν βιάζεται να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο
Σοβαρές καθυστερήσεις στη κατασκευή του Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB διαπιστώνει άρθρο του Euractiv στο οποίο γίνεται αντιδιαστολή με την ταχύτητα που προωθούνται οι εργασίες του ευρωπαϊκού σκέλους του αγωγού «Turkish Stream» τον οποίο προωθεί η Gazprom μέσω της Βουλγαρίας.

Επικαλούμενο δηλώσεις του Ivan Hinovski, Βούλγαρου εμπειρογνώμονα σε θέματα ενέργειας το Euractiv σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι η βουλγαρική κυβέρνηση εδώ και χρόνια δηλώνει ότι ο IGB αποτελεί προτεραιότητά, το έργο εξακολουθεί να καθυστερεί.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι η έναρξη του TAP θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «σε συνέργεια» με την έναρξη του IGB, ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει 1 δις. κυβικά μέτρα αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία. Παρά το γεγονός ότι στα μέσα Νοεμβρίου, ο αγωγός TAP άρχισε επίσημα να προμηθεύει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν η σύνδεση της Βουλγαρίας με τον αγωγό παραμένει υπό κατασκευή.

Την ίδια ώρα η κατασκευή του ευρωπαϊκού σκέλους του αγωγού «Turkish Stream» που προωθεί η Gazprom μέσω της Βουλγαρίας προχωρά πολύ πιο γρήγορα.

Δυσαρέσκεια από Ρουμανία και Ουκρανία

Η καθυστέρηση του IGB έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Ρουμανία, αλλά και στην Ουκρανία, η οποία ελπίζει επίσης να αποκτήσει φυσικό αέριο από άλλες πηγές, εκτός από τη Ρωσία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από τέλη διαμετακόμισης, επειδή η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ελλάδα λαμβάνουν το ρωσικό φυσικό αέριο αποκλειστικά από τη γραμμή του Turkish Stream, η οποία συνδέει απ’ ευθείας τη Ρωσία με την ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η σημασία του TAP είναι μεγάλη διότι σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα εναλλακτικού εφοδιασμού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία μέσω του αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρία», δήλωσε ο Ivan Hinovski, εμπειρογνώμονας ενέργειας από τη Βουλγαρία.

Το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως που η Βουλγαρία αναμένει από το TAP αντιπροσωπεύει περίπου το 33% της κατανάλωσης της χώρας. Επίσης μέσω της διασύνδεσης, η Βουλγαρία θα μπορούσε να λάβει έως και μισό δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, όταν κατασκευαστεί το FSRU. Έτσι, η χώρα μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο έως και 50%. Ωστόσο, δεν φαίνεται να βιάζεται να το κάνει, λέει ο Hinovski.

«Δυστυχώς, η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία είναι το κλειδί για την παράδοση αερίου από τρίτες πηγές , έχει γίνει πεδίο θερμών γεωπολιτικών παιχνιδιών, έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, καθυστέρηση για την οποία η Βουλγαρία έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Ρουμανία ειδικότερα» ανέφερε.

«Προς το παρόν, οι προσδοκίες είναι ότι ο IGB θα είναι έτοιμος το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν», σχολίασε ο Hinovski.

Οφειλές της Sofia District Heating

Αναφέρει επίσης ότι ο ρυθμός υλοποίησης των δύο αγωγών φυσικού αερίου που κατασκευάζονται σήμερα στη Βουλγαρία δεν είναι συγκρίσιμος. Από τη μία πλευρά, το Turkish Stream σπάει ρεκόρ, ενώ από την άλλη, το IGB προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

«Το σκέλος του Turkish Stream στη Βουλγαρία χτίζεται με ταχύτητα ρεκόρ, που δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για τη Ρωσία και την προστασία ορισμένων εταιρικών συμφερόντων στη Βουλγαρία και τη Ρωσία εν όψει της λήξης το 2022 της σύμβασης με την Gazpromexport για τη προμήθεια φυσικού αερίου», λέει ο Hinovski.

Ένα άλλο εμπόδιο, είναι οι καθυστερούμενες οφειλές της Sofia District Heating (εταιρία τηλεθέρμανσης της Σόφιας) για φυσικό αέριο, οι οποίες ξεπερνούν ήδη τα 76 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις πληρωμές για χειμερινές προμήθειες από την Gazprom αλλά και την έκδοση τραπεζικής εγγύησης για την έναρξη των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν για τη Βουλγαρία από το 2021.

Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν απαιτεί τραπεζική εγγύηση για την προμήθεια αερίου, σύμφωνα με τη σύμβαση από το 2013. Και οι τράπεζες έθεσαν ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της εγγύησης την επίλυση του προβλήματος με τα χρέη της Sofia District Heating.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης