Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

'Ερχεται χρυσή εποχή για την ηλιακή ενέργεια αλλά και πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

'Ερχεται χρυσή εποχή για την ηλιακή ενέργεια αλλά και πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Οι νέοι κολοσσοί θα προέρχονται από αυτόν τον κλάδο, ο ανταγωνισμός όμως ίσως οδηγήσει σε ολοκληρωτική σύγκρουση
Η ηλιακή ενέργεια προχωρά προς μια «χρυσή εποχή» χάρη σε μια απίθανη έκρηξη δυνάμεων.
Ένας νέος άξονας ενέργειας έχει αναδυθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα να οδηγούν μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια.
Σύμφωνα με το OilPrice οι Ηνωμένες Πολιτείες σίγουρα δεν είναι ο πρωταγωνιστής για την πράσινη ενέργεια τα τελευταία χρόνια.
Υπό τη διοίκηση Trump, η χώρα αποσύρθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και προσπάθησε να συνθέσει ένα πράσινο πακέτο τόνωσης, ακόμη και όταν ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να μπαίνει σοβαρά στις αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απειλώντας να αφήσει τις ΗΠΑ πίσω.

Υπό τη νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Joe Biden η πρόγνωση για τις ανανεώσιμες πηγές των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί δραστικά.
Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ευθυγραμμιστούν με τα φιλόδοξα σχέδια για την απομάκρυνση από τον άνθρακα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα θα συνεργαστούν σε μια ατζέντα για το εμπόριο πράσινης ενέργειας.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη από κοινού αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η απομάκρυνση από τον άνθρακα μπορεί να προχωρήσει χωρίς να μοιάζει με την πολιτική του ενεργειακού γίγαντα που είναι η Κίνα.


Η Κίνα μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι


Η Κίνα, υποστηρίζει ότι θα σηκώσει τώρα το βάρος για την καταπολέμηση της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, με υψηλούς στόχους εκπομπών έως το 2030 και ουδετερότητας άνθρακα έως το 2060.
Όσον αφορά την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία η αρχή είναι μια: όταν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Γης κλίνουν σε μια τάση, ο υπόλοιπος κόσμος τείνει να ακολουθεί.

Ο Kangping Chen, διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής κατασκευάστριας εταιρείας φωτοβολταϊκών Jinkosolar, έχει κάνει τολμηρούς ισχυρισμούς για τη νέα χρυσή εποχή της ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των «μεγάλων προβλέψεων σε μια bullish ενημέρωση του χρηματιστηρίου για το τρίτο τρίμηνο», σύμφωνα με αναφορές από το PV Magazine

Ο Chen δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βιομηχανία φωτοβολταϊκών εγκαινιάζει μια χρυσή εποχή, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη από κυβερνητικές πολιτικές για την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προώθηση του μετασχηματισμού δικτύου και τις πράσινες επενδύσεις».
Παράλληλα ανέφερε συγκεκριμένες προβολές που υπόσχονται μεγάλες εξελίξεις για την ηλιακή ενέργεια στο εγγύς μέλλον.

«Στις ΗΠΑ, η ηλιακή ζήτηση αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια υπό τη διοίκηση του Biden.
Στην Ευρώπη, η ΕΕ έχει ανακοινώσει επίσημα σχέδια αύξησης του στόχου μείωσης των αερίων θερμοκηπίου από 40% σε τουλάχιστον 60% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.
Στην Κίνα, αναμένουμε να επικεντρωθεί το επόμενο 14ο πενταετές ενεργειακό σχέδιο σχετικά με πηγές ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα, με υψηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σχέδια κατασκευής για αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας και μετασχηματισμό δικτύου, και την εισαγωγή υποστηρικτικών πολιτικών. "


Πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας στις ΑΠΕ


Ενώ οι υποσχέσεις για μια ηλιακή έκρηξη από κάποιον που προσπαθεί να ενθαρρύνει τους επενδυτές να υποστηρίξουν την εταιρεία του μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικοί, οι ισχυρισμοί του Chen υποστηρίζονται από πολλές έρευνες και σταθερά δεδομένα.
Το Peak Oil είναι πίσω μας, και ακόμη και οι πιο παλιές εταιρείες πετρελαίου προσπαθούν να διαφοροποιηθούν.
Από την Κίνα έως την ΕΕ και τις ΗΠΑ, η επόμενη γενιά ενεργειακών γίγαντων δεν είναι πλέον υπερθεματικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου - είναι εταιρείες ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας όσον αφορά την πράσινη ενέργεια.
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο πιθανό το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον να κατευθύνονται σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στον τομέα της ενέργειας. Όμως, ιστορικά, μια υγιής δόση ανταγωνισμού είναι αρκετά καλή για την οικονομία στο σύνολό της, και πράγματι ο ηλιακός τομέας επωφελείται τεράστια τον αγώνα για την κορυφή της αλυσίδας πράσινης ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης