Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Προς νέα παράταση το lockdown στο λιανεμπόριο μετά το φρένο των ειδικών

Προς νέα παράταση το lockdown στο λιανεμπόριο μετά το φρένο των ειδικών
Η αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση των περιορισμών
Η εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και η ασφυκτική πίεση που εξακολουθεί να υπάρχει στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι οι κύριοι παράγοντες που τίναξαν στον αέρα το κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς.
Οι επιστήμονες διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, μια και είναι τέτοια η διασπορά του ιού που δεν επιτρέπει να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις και συνωστισμοί πολιτών.
Όπως τονίζουν σε αυτήν την περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων, την οποία και δεδομένου ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και το προσωπικό εξαντλημένο, δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί το ΕΣΥ.
Ήδη αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι ασθενείς υπολογίζονται σε περίπου 3.600, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 571 ενώ η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ ξεπερνά το 80%, και ενώ Αττική, Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Λάρισα, εξακολουθούν να είναι στο κόκκινο.
Υπό αυτά τα δεδομένα και με αυτές τις εισηγήσεις των επιστημόνων, η κυβέρνηση δεν έχει και πολλά περιθώρια να ελιχθεί, από τη στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία και  πως η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα γίνει αφού πρώτα μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως στις 11:00 σήμερα Παρασκευή 11/12 το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπ.Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσουν ένα πολύ προσεγμένο και μικρό άνοιγμα της αγοράς, ανακοινώνοντας επί της ουσίας την παράταση του lockdown στο λιανεμπόριο τουλάχιστον έως την ερχόμενη Δευτέρα 21/12.

Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι έχουν εισηγηθεί ένα πολύ περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς, διαμηνύοντας παράλληλα πως θα πρέπει να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των εορτών τόσο η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21:00 το βράδυ όσο και να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες.
Βάσει των εισηγήσεων τους οι ειδικοί προτείνουν:
-    να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία από τη Δευτέρα 14/12 με ραντεβού, με περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τα τετραγωνικά του καταστήματος και τον πελάτη και με ωράριο από τις 07:00 το πρωί,
-    να ανοίξουν τα μικρά βιβλιοπωλεία στις γειτονιές, πιθανότατα και αυτά από τη Δευτέρα 14/12 με τους ίδιους περιορισμούς όσον αφορά την επιφάνεια και τον αριθμό των πελατών,
-    να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, με το σύστημα click away, δηλαδή με παραλαβή του εμπορεύματος στην είσοδο του καταστήματος από τον πελάτη, κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας.
Οι επιστήμονες διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες των καταστημάτων, διότι τότε θα υπάρξει τεράστιος συνωστισμός.

Γώγος: Με αυτά τα κρούσματα, δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση – Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν στις 7/1 τα δημοτικά

Τη θέση ότι με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων διατύπωσε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι είναι δεν είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
«Με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο.
 Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει να συνεχιστεί μετά τις 21:00 το βράδυ ακόμα και στις γιορτές.
Όσον αφορά τις εκκλησίες ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως.
«Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία.
Θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» τόνισε ο κ.Γώγος, επισημαίνοντας ότι «με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση».
«Η πανδημία μπορεί να ξαναφουντώσει.
Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα, μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως  μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες.
Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Μεγάλη διασπορά, γεμάτα τα νοσοκομεία

«Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο να υπάρχει τρίτη επιδείνωση.
Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας ότι μετά τις γιορτές, ενδεχομένως ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα.
«Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ
Αυτό είναι κάλο «μαξιλάρι».
Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες.
«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει.  
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό…
 Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι.
Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά» ανέφερε ο κ.Γώγος.

Παγώνη: Όχι σε άνοιγμα του λιανεμπορίου και των εκκλησιών – Πολύ υψηλό το ιικό φορτίο

Την αντίθεση της στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των εκκλησιών εξέφρασε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι είναι πολύ υψηλό το ιικό φορτίο.
Σε δηλώσεις της στο Mega η κα.Παγώνη υπογράμμισε ότι είναι πολύ λογικό να μην πέφτουν ακόμα τα κρούσματα καθώς το ιικό φορτίο είναι ακόμα πολύ υψηλό.
«Όταν νοσηλεύονται πάνω από 3.500 άτομα είναι αναμενόμενο ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να διασωληνωθεί.
Περιμέναμε να μειωθούν πολύ πιο γρήγορα τα κρούσματα αλλά αυτό δεν έγινε.
Η Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα στο κόκκινο.
Υπάρχουν νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να ξεκινούν εφημερία με ένα ή δύο κρεβάτια ΜΕΘ» τόνισε η κα.Παγώνης, η οποία αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των κομμωτηρίων χαρακτηρίζοντάς τα ελεγχόμενους χώρους αφού ο κόσμος προσέρχεται με ραντεβού και μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.
Ωστόσο, όπως είπε, τα πράγματα είναι διαφορετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμα και αν μιλάμε για μικρά γειτονικά μαγαζιά.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για να προχωρήσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Στην επόμενη εβδομάδα μετά το άνοιγμα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και μετά θα λέμε «γιατί άνοιξαν τα μικρά μαγαζιά» είπε η κα.Παγώνη, η οποία όσον αφορά τις εκκλησίες, υποστήριξε ότι «αυτό που ισχύει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει και για τις εκκλησίες».

Με 100 θανάτους την ημέρα, δεν μας απασχολεί το ρεβεγιόν

Σχετικά με τις φετινές γιορτές αλλά και τo Πάσχα του 2021 η κα. Παγώνη ήταν κάθετη.
«Όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν.
Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα εμβόλια.
Δεν νομίζω να προλάβουμε ούτε το Πάσχα.
Περιμένουμε τέλος Ιουνίου να έχει κάνει ένα το εμβόλιο ένα 55% με 60% του πληθυσμού.
Μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια κανονικότητα» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Στους 3.370 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 3.370 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ μόνο μέσα στον Δεκέμβριο έχουν καταλήξει 964 ασθενείς με επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 10/12, 1.534 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 121.253, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.534, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 121.253 (ημερήσια μεταβολή +1,3%), εκ των οποίων 52,7% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.370 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 571 (70,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 121.253 κρουσμάτων, τα 5.066 (4,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 34.181 (28,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image
Μερικό lockdown έως τις 7/1

Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Τι θα μείνει κλειστό

-τα σχολεία
-η εστίαση
-η ψυχαγωγία,
-τα δικαστήρια
-οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
-τα χιονοδρομικά κέντρα
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης