Επικαιρότητα

Nέα παράταση του lockdown για λιανεμπόριο - Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι θα ισχύσει για click away

Nέα παράταση του lockdown για λιανεμπόριο - Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι θα ισχύσει για click away
Η κυβέρνηση επιτρέπει μόνο τη λειτουργία του click away και κατ' εξαίρεση το άνοιγμα βιβλιοπωλείεων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020
Την παράταση του lockdown στο λιανεμπόριο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρά στην εξειδίκευση των μέτρων.
Η κυβέρνηση επιτρέπει μόνο τη λειτουργία του click away από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου και κατ' εξαίρεση το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
Από τον κλάδο υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο η λειτουργεία κομμωτηρίων, κουρείων και ΚΤΕΟ, αυστηρά με ραντεβού από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
Όσον αφορά τις εκκλησίες θα είναι ανοικτές με αυστηρά μέτρα ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων και την παρουσία έως 9 ατόμων.
Στους Μητροπολιτικούς Ναούς θα επιτρέπεται η παρουσία έως 25 ατόμων.
Την ευθύνη τήρηση των μέτρων θα έχουν οι μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί από τις 13/12 έως τις 7/1.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια.
Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ' εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο.
Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.
Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες».

Πως θα παραλαμβάνονται οι παραγγελίες μέσω click away


Παραγγελίες προϊόντων θα γίνεται είτε μέσω e-shop, είτε μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών.
Όσον αφορά το click away θα γίνεται με SMS και μόνο ένα άτομο θα μπορεί να μεταβεί στο κατάστημα.

Στους 3.472 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 11/12 1.395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122.648, εκ των οποίων το 52,6% άνδρες.
Τα 5.076 (4,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34.774 (28,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Οι 169 (29%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 76,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.472 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 1.392 (40,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συναγερμός για τη Δυτική Αττική: Έκτακτη σύσκεψη - Τι αποφάσισαν Τσίοδρας, Χαρδαλιάς

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Δυτική Αττική πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πολιτική Προστασία με συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ελευθέριου Κοσμόπουλου, καθώς και των δημάρχων και γενικών Γραμματέων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών.
Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του ιού Covid-19.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων.
Επιπλέον, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σειρά rapid test σε όλη την περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται διενέργεια rapid test και μέσω drive through σε επιλεγμένα σημεία.
Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης προς τον πληθυσμό των εν λόγω Δήμων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού.

Πέτσας: Δεν μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά

Το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αγοράς, όπως επιθυμούσαμε,  δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό», τόνισε. «Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στον βαθμό που αναμενόταν.
Με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε κατ' επέκταση να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε», τόνισε.
«Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη.
Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά - ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού - εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται - με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών - και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.
Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.
Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας.
Δεν μπορούμε, κατ' επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε.
Καταστάσεις συνωστισμού - όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία - χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας».
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι πρέπει όλοι να «δείξουμε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε».
Εξήγησε ότι «προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ.
Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας.
Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή - για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας - είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό».

Γεωργιάδης: Συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο

«Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, λαμβάνοντας τον λόγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους: δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία.
Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Εξήγησε πως μπροστά στο πολύ μεγάλο αυτό δίλημμα στο οποίο οδηγηθήκαμε από την πανδημία «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος.
Κατ' εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων».
Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επελέγη η λειτουργία της αγοράς μέσω της διαδικασίας click away. Τόνισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν με ευλάβεια πολύ συγκεκριμένοι κανόνες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού αλλά και κρούσματα καταστρατήγησης της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποσυρθεί και αυτή η λειτουργία.
Επισήμανε πως η διαδικασία θα εξελιχθεί μόνο με την προϋπόθεση «ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε» και υπογράμμισε τη σημασία τού να αποφευχθεί η μεγάλη κοινωνική κινητικότητα έξω από τα καταστήματα.

Πώληση παιχνιδιών και από τα σούπερ μάρκετ- Το click away, η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις δεδομένες συνθήκες

«Είμαστε σε συζητήσεις ειδικότερα με τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα της υπηρεσίας click away.
Θα δούμε για επιπλέον προστατευτικά μέτρα.
Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις», απάντησε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο έως τις 7 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων χθες και προχθές και πως τα μέτρα έχουν την απόλυτη έγκρισή τους. «Αν δεν την είχαν δεν θα τα είχα ανακοινώσει», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επισήμανε πως αν τηρηθεί το click away με τον τρόπο που περιέγραψε, τελικά η κοινωνική κινητικότητα δεν θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στους δρόμους.
«Αν δεν λαμβάναμε κανένα τέτοιο μέτρο, θα ρισκάραμε την πλήρη κατάρρευση του εμπορίου και του courier καθώς θα είχαμε συσσώρευση ανεκτέλεστων παραγγελιών και όταν θα ανοίγαμε το λιανικό εμπόριο κανονικά θα υπήρχε πολυκοσμία.
'Αρα και για να περιοριστεί η κινητικότητα και η πολυκοσμία, τότε ήταν αναγκαίο να βρεθεί διέξοδος», εξήγησε.
 Είπε επίσης ότι θα επιτρέπονται και τηλεφωνικές παραγγελίες, ώστε και μικρά καταστήματα να έχουν επαφή με τον πελάτη και να κάνουν χρήση της υπηρεσίας click away. «Απευθύνεται δηλαδή όχι μόνο στους μεγάλους αλλά και στους περισσότερους μικρούς.
Δεν θέλω να υποκριθώ ότι θα αντικαταστήσει την κανονική λειτουργία, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις δεδομένες συνθήκες», συμπλήρωσε.
 Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει μητρώο των επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση της υπηρεσίας και πως η κυβέρνηση έθεσε γενικούς κανόνες και αφορά όλες εκείνες που έχουν πρόσβαση σε δρόμο.
 Επανέλαβε ότι οι παραγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε μέσω του e-shop, είτε τηλεφωνικά και πως η υπηρεσία θα λειτουργήσει μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη της παραγγελίας και με συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία μόνο ένα άτομο θα μπορεί να την παραλάβει.
«Από την τήρηση του κανόνα θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή όχι του μέτρου», προειδοποίησε.
Τέλος δήλωσε πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Μερικό lockdown έως τις 7/1

Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Τι θα μείνει κλειστό

-τα σχολεία
-η εστίαση
-η ψυχαγωγία,
-τα δικαστήρια
-οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
-τα χιονοδρομικά κέντρα
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης