Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Credit Suisse: Τα ενεργειακά assets ανακάμπτουν παραμένουν όμως ακόμα σε discount

Credit Suisse: Τα ενεργειακά assets ανακάμπτουν παραμένουν όμως ακόμα σε discount

Σε ετήσια βάση, η ενέργεια έχει υποχωρήσει 31% σε σύγκριση με μια πτώση 48% στα τέλη Οκτωβρίου

 

Οι αγορές αξίας από τους επενδυτές αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την απόδοση του ενεργειακού τομέα την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Gredit Suisse.
Σταθεροποιητικές τάσεις σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης MSCI World Energy μετά τα πρόσφατα κέρδη του.
Ο δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο 0,4%, ξεπερνώντας έτσι τον MSCI World Index (-0,5%) την περασμένη εβδομάδα και ανέβασε την απόδοσή του τους τελευταίους 3 μήνες σε σχεδόν 12%.
Σε ετήσια βάση, η ενέργεια παραμένει αρνητική 31% σε σύγκριση με μια πτώση 48% στα τέλη Οκτωβρίου.

gre1.14

Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές ενέργειας στις ΗΠΑ (+ 1,2%) και στην Ασία (+ 1,3%) αντιστάθμισαν την αδυναμία των ενεργειακών μετοχών της ΕΕ (-1,5%).
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα και η άφθονη ρευστότητα στην αγορά στήριξε τη συνεχιζόμενη τάση του χρήματος που εισέρχεται σε μετοχές.
Κατά συνέπεια, ο κλάδος γεωτρήσεων στις ΗΠΑ σημείωσε μια ακόμα ισχυρή απόδοση την περασμένη εβδομάδα, ακολουθούμενος από τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αέριου E & Ps.
Οι αμυντικοί επιμέρους τομείς όπως τα αμερικανικά midstream, οι ευρωπαϊκές Integrated Oils και οι Big Oils είχαν σταθεροποιητικές τάσεις.
Παρά την περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, οι διυλιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα λόγω των αποτελεσμάτων τους.

gre2.14

Πετρέλαιο

Το πετρέλαιο διατηρεί την ανοδική του τάση και σημείωσε κέρδη για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Το Brent άγγιξε τα 50 δολ./ bbl λόγω της αισιοδοξίας γύρω από τη διάθεση των εμβολίων COVID-19 ενώ η αύξηση των τιμών των προϊόντων αντιστάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και την απότομη αύξηση των γεωτρήσεων στις ΗΠΑ.

gre3.14

Φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, υποστηριζόμενες από μεγαλύτερες από το αναμενόμενο αποδόσεις των αποθεμάτων φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Οι τιμές φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Κάτω Χώρες κέρδισαν 9%, ενώ οι ασιατικές τιμές LNG αυξήθηκαν κατά 8% αφού τα μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν α ισχυρή αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου μέχρι τώρα το μήνα Δεκέμβριο.

gre4.14

Αποθέματα στις ΗΠΑ

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου (bullish) αυξήθηκαν κατά 15,2 εκατομμύρια bbls WoW σε σύγκριση με την αναμενόμενη άνοδο των 0,85 εκατομμυρίων bbls και το 5ετή μέσο όρο των 2,4m bbls.
Τα αποθέματα βενζίνης (bearish) αυξήθηκαν κατά 4,2 εκατομμύρια bbls έναντι η προσδοκιών για αύξηση 1,9 εκατομμυρίων bbls ·
Τα αποθέματα αποστάγματος (bearish) αυξήθηκαν κατά 5,2 εκατομμύρια bbls έναντι της προσδοκιών για 0,8 εκατομμύρια bbls.
Tα αποθέματα φυσικού αερίου (Bullish) μειώθηκαν κατά 91 δισ. κυβικά πόδια (bcf), περισσότερο από την αναμενόμενη πτώση των 86bcf και και μειωμένα κατά 67bcf σε σχέση με τον 5ετή μέσο όρο.
Ο καιρός της περασμένης εβδομάδας ήταν 6% πιο ζεστός σε σχέση με πέρυσι, αλλά 2% πιο κρύος από τον μέσο όρο των 5 ετών.

gre5.14


Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νέας Υόρκης απειλεί να πουλήσει συμμετοχές σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, την ώρα που Hedge fund ασκεί πιέσεις στην ExxonMobil για περαιτέρω μείωση του κόστους.
Η ΕΙΑ μείωσε τις προβλέψεις της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου. Ο επικεφαλής εμπορίας πετρελαίου της Shell θα αποχωρήσει το 2021.
Οι προκαταρκτικές προβλέψεις της Kinder Morgan για το 2021 είναι κάτω από τις εκτιμήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης