Περιβάλλον

BlackRock: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ενσωματώσει την κλιματική αλλαγή στη διαχείριση κινδύνων

BlackRock: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ενσωματώσει την κλιματική αλλαγή στη διαχείριση κινδύνων

Τι αναφέρει μελέτη της BlackRock για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τράπεζες της

 

Οι τράπεζες της Ευρώπης δεν ενσωματώνουν την κλιματική αλλαγή και άλλα ζητήματα αειφορίας στα συστήματα διαχείρισης κινδύνων τους όσο γρήγορα αναμένουν οι ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με μελέτη της BlackRock για την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα 14/12/2020

Σύμφωνα με το Reuters σε μια ενδιάμεση έκθεση, η BlackRock αναφέρει ότι έχει αναλύσει τα σχόλια από τους δανειστές της περιοχής και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι μόλις άρχισαν να αντικατοπτρίζουν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς (ESG) κινδύνους στις εσωτερικές τους διαδικασίες.

Νέοι κανονισμοί

Μια τελική έκθεση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από τις Βρυξέλλες για να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων κανονισμών, αναμένεται έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους.
«Ενώ οι τράπεζες που συμμετείχαν στη συνέντευξη δηλώνουν συχνά ότι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης των κινδύνων ESG, η πλειονότητα δεν έχει επισημοποιήσει μια στρατηγική ενσωμάτωσης κινδύνων ESG με σαφή χρονοδιαγράμματα και ευθύνες», ανέφερε.
"Όσον αφορά τον κίνδυνο για το κλίμα, πολλές μικρότερες τράπεζες δήλωσαν ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ένταξή της στη διαχείριση κινδύνων", ανέφερε η έκθεση.
Διαπίστωσε επίσης ότι μόνο μια μειοψηφία ρυθμιστικών αρχών παρέχει καθοδήγηση στις τράπεζες σχετικά με τους κινδύνους ESG ή το αντικατοπτρίζει στις διαδικασίες εποπτείας τους, όπως μέσω δοκιμών πίεσης που σχετίζονται με το κλίμα.
«Η πλειονότητα των εποπτικών αρχών που συμμετείχαν στη συνέντευξη δεν έχουν ακόμη ποσοτικούς δείκτες για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της έκθεσης των εποπτευόμενων τραπεζών σε κινδύνους ESG».

Διαφάνεια

Ενώ ορισμένες τράπεζες έχουν αρχίσει να λανσάρουν προϊόντα που σχετίζονται με τον ESG και δεσμεύονται να τηρήσουν τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η έκθεση ανέφερε ότι, κατά την άποψη πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι προσπάθειες των δανειστών μέχρι στιγμής απέτυχαν.
«Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για διαφάνεια. Όπως υποσχέθηκε, δημοσιεύσαμε σήμερα την ενδιάμεση έκθεση του BlackRock », δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Αυτή η έκθεση είναι μόνο μια προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής. Η τελική έκθεση θα υποβληθεί στην Επιτροπή σε μεταγενέστερο στάδιο.
" Ο διορισμός από την ΕΕ τον Απρίλιο του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο για να βοηθήσει στον προγραμματισμό μελλοντικών κανονισμών προληπτικής εποπτείας έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με συγκρούσεις συμφερόντων. Ενώ η Διαμεσολαβητής του μπλοκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Επιτροπή δεν είχε εξετάσει σωστά τέτοιες συγκρούσεις, δεν ακύρωσε τη σύμβαση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης