Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Υποχωρεί ο κορωνοϊός και η πίεση στο ΕΣΥ

Υποχωρεί ο κορωνοϊός και η πίεση στο ΕΣΥ
Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για συμβιβασμό όσον αφορά τις εκκλησίες
Σαφείς τάσεις υποχώρησης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.
Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 639 νέα κρούσματα, την ώρα που υπολογίζεται πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται με covid στα νοσοκομεία είναι λίγο περισσότεροι από 3.400, εκ των οποίων οι 552 είναι διασωληνωμένοι (το 60% των ασθενών εντοπίζεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης).
Πάντως και παρά τα αισιόδοξα αυτά στοιχεία που επιβεβαιώνουν μια τάση αποκλιμάκωσης των νέων κρουσμάτων και σταθεροποίησης του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων, οι επιστήμονες και οι γιατροί υποστηρίζουν πως η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη και μια μικρή χαλάρωση ή εφησυχασμός, μπορεί να ανατρέψουν εκ νέου τις ισορροπίες και να οδηγήσουν σε νέες τραγικές εικόνες, καθώς το ΕΣΥ εξακολουθεί να λειτουργεί στα όρια του με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ να είναι κενές.
Υπό αυτά τα δεδομένα, από σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου άνοιξαν και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν φαινόμενα παράνομων επισκέψεων σε σπίτια, όπου ο κίνδυνος μολύνσεων είναι πολύ υψηλότερος, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η λειτουργία του λιανεμπορίου με την υπηρεσία του click away.
Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει διαδικτυακά και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να αποφασίσει τη στάση της για το άνοιγμα των εκκλησιών κατά τη διάρκεια των εορτών.
Για το θέμα αυτό υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά την οποία συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι και να ακολουθηθούν οι υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.
Σημειώνεται πως η Πολιτεία έχει ορίσει τον αριθμό των πιστών στις εκκλησίες σε 9 και σε 25 αν πρόκειται για μητροπολιτικούς  ναούς, με την Εκκλησία να θέλει ο αριθμός αυτών να οριστεί βάσει των τετραγωνικών της κάθε εκκλησίας.
Πάντως, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί ως προς τις υποδείξεις τους και ζητούν από την εκκλησία να σεβαστεί τις οδηγίες και να προτάξει την υγεία των πιστών της.

Καπραβέλος (διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου): Στους 10.000 νεκρούς στο τέλος της άνοιξης, αν συνεχίσουμε έτσι

Την οριακή κατάσταση, στην οποία εξακολουθούν να λειτουργούν τα νοσοκομεία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, περιέγραψε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, ο οποίος σημείωσε ότι αν δεν προσέξουμε, την άνοιξη μπορεί να φτάσουμε τους 10.000-15.000 νεκρούς.
«Η τάση σταθεροποίησης είναι στον αριθμό διασωληνωμένων και των θανάτων.
Αν κάποιος είναι ικανοποιημένος με 50-60 νεκρούς τη μέρα, με 3.000 νεκρούς τον Νοέμβριο, θα φτάσουμε στο τέλος της άνοιξης τους 10.000-15.000 νεκρούς.
Πρέπει να δούμε έκρηξη θανάτων για να κλείσουμε πάλι την αγορά;» διερωτήθηκε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο κι επικίνδυνο σημείο», καθώς όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή τα νούμερα στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα».
«Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες.
Σήμερα ξεκινάμε μια ημέρα γενική εφημερίας με 130 ασθενείς στα τμήματα, με πάνω από 40 διασωληνωμένους και 3 κρεβάτια ΜΕΘ ελεύθερα» τόνισε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο των εορτών δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο σημειώνοντας ότι «ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος».
«Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων.
Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος», δήλωσε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του με το άνοιγμα των εκκλησιών, αλλά και των σχολείων επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά μπορεί να μη νοσούν, αλλά μεταδίδουν».
«Η συζήτηση για την άρση των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο-Απρίλιο» υπογράμμισε ο κ.Καπραβέλος.

Παπαευαγγέλου: 8 λεπτά αρκούν για διασπορά

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε χθες πως «έχουμε εμφανή μείωση στις εισαγωγές και ίσως βλέπουμε μία σταθεροποίηση στους διασωληνωμένους» και αναφέρθηκε στο πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
«Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς
Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες.
Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά.
Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.
Αν κρατάμε τις αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά.
Είναι τεράστια διαφορά.
Τα μέτρα προστασίας να τα σκεφτόμαστε ως μία ασπίδα η μία πάνω στην άλλη.
Στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις, στην υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή συγχρωτισμού.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Για να μην πάνε χαμένα όσα έχουμε πετύχει».» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παπαευαγγέλου, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σχολεία, είπε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου» και ότι «σχέδιο για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες δεν υπάρχει».

Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου 2021

Ο ρυθμός των κρουσμάτων ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 700.000 σε μία ημέρα.
Στην Ευρώπη έχει δείξει μία μικρή μείωση.
Όμως στη Γαλλία η επιδημία παραμένει σταθερή από τον Οκτώβριο.
Στη Γερμανία παρατηρήθηκε ενίσχυση και με αυξητική πορεία στους θανάτους.
Έτσι η Γερμανία αυστηροποίησε το lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου. Στην Ιταλία, η επιδημία παραμένει στις 15-20.000 διαγνώσεις, με περίπου 700 θανάτους ανά ημέρα.
Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε.
Τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. όμως δεν έχουν ανακουφίσει την κατάσταση, η οποία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε 100 διαγνώσεις λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει πιο επιβαρυμένη
Η Johnson and Johnson υπολογίζει να πάρει άδεια έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις ημέρες στο ψυγείο.
Το καλύτερο θα είναι να μην πάμε σε κάποια συνάντηση.
Αν πάμε, να φοράμε μάσκες και να έχουμε αποστάσεις.
Αν καταφέρουμε και διατηρήσουμε τα μέτρα, θα έχουμε πετύχει πολλά.

Στους 3.687 οι νεκροί

Στους 3.687 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 14/12, 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125.173, εκ των οποίων το 52,6% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). α νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 639, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 125.173 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 52,6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 62, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.687 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 558 (70,3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 125.173 κρουσμάτων, 5.126 (4,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 35.741 (28,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου  (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image
Πρεμιέρα σήμερα 15/12 για την περιποίηση νυχιών

Πρεμιέρα κάνουν σήμεα από σήμερα 15/12 οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, για τις οποίες θα ισχύουν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι όπως και στα κομμωτήρια.
Ειδικότερα, ανοίγουν οι:
• Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ / ΚΑΔ 96.02.13.04
• Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών / ΚΑΔ 96.02.13.05
Παράλληλα, προβλέπεται ότι:
• οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
• Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
• Ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
• Υποχρεωτική χρήση γαντιών μιας χρήσης από το προσωπικό εργασίας.
• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ
• Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές, 20 και 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ως άνω ωράριο.

Ανοιχτά βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ


Ρολά ανέβασαν στις 14/12 βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία καθώς και τα ΚΤΕΟ.
Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 7:00 έως τις 21:00.
Σύμφωνα με την απόφαση για τα νέα μέτρα:

Βιβλιοπωλεία
 - Για τα βιβλιοπωλεία, επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις προϋποθέσεις:
α) Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
β) Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
γ) Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.
δ) Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
     
Κομμωτήρια
- Η λειτουργίατων κομμωτηρίων αφορά:
στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01,
τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03
και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:
-Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
-Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
-Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
-Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
-Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..
-Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
     
ΚΤΕΟ
Για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ΚΑΔ 71.20.14.00 προβλέπεται ότι:
-Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
-Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα.

Πρεμιέρα λιανεμπορίου με click away

Πρεμιέρα για τη μέθοδο «click away» και πλέον, έως τις 7 Ιανουαρίου επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του.
Με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών.
Ωστόσο, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, έχει ξεκαθαριστεί ότι «εάν γίνει συνωστισμός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την διαδικασία», ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν πελάτες μέσα σε καταστήματα, θα επιβάλλονται ποινές.
Επίσης, για την παραλαβή της παραγγελίας θα πρέπει ο καταναλωτής να κινείται εντός της ίδιας περιφέρειας.
Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η πώληση παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.
Στην απόφαση  με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προβλέπονται τα εξής:
-Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.
-Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30.
Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
-Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Δωρεάν τα μηνύματα για click away για καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για όσους καταστηματάρχες δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν , πέραν των τιμών προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.
Αναφορικά με τα μηνύματα για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου.
Έτσι, θα στέλνει τόσο ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, όσο και ο έμπορος, στη συνέχεια θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει.
Πάντως, θα είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis θα είναι το μήνυμα που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη.

Δεν θα διευρυνθεί το ωράριο για τις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σημειώνεται ότι πλέον, από την Κυριακή 13/12 και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021  η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 το βράδυ.
Πλέον, οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι τις 22:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί.  
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για το ρεβεγιόν πως θα είναι η κάθε οικογένεια μόνη της ή με ακόμη μία οικογένεια ή 9 άτομα, ενώ αυτό που εξετάζεται είναι αν θα προβλεφθεί κάποια ειδική διαδικασία, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι συγγενικού ή φιλικού του προσώπου.

Το ημερολόγιο των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν

1. λιανεμπόριο
2. σχολεία
3. εστίαση
4. διασκέδαση
5. ψυχαγωγία
6. χιονοδρομικά κέντρα
7. χειμερινά θέρετρα
8. εμπορικά κέντρα και mall

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου

Πρεμιέρα για τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, με όσους ενδιαφέρονται να πρέπει να στείλουν κωδικό 2 στο sms προς το 13033.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου


Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου

1. Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς.
2. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.
Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης